Kalbi zorlayan alışkanlıklar

____________________________________________________________________

Aşağıdakilerden kaçınarak sağlıklı bir kalbe sahip olma ihtimalimizi arttırabilirmişiz…

TV seyretmek
Düzenli egzersiz yapsanız bile saatlerce televizyon karşısında oturmak kalp krizi ve felç ihtimalini artırıyor.

Bunun sebebi ise basit. Hareketsizlik kandaki yağ ve şeker seviyesini olumsuz etkiliyor. Doktorlar periodik olarak yürümeyi tavsiye ediyor. Eğer ofisteyseniz telefonla ayakta konuşarak riski azaltın

Depresyonu hafife almak
Stresli, agresif ve depresifseniz bunun kalbinize ayratacağı sonuçlar ciddi olabilir. Stres, depresyon göz ardı edilmeye müsait durumlardır. Özellikle stresi içselleştirenler büyük kalp rahatsızlığı riski altındalar.

Ancak kalp sağlığınız için depresyonu hafife almayın. Doktorlar sorunlarınızı sürekli yakınlarınızla konuşmanızın kalbinize iyi geleceğini söylüyor.

Horlamayı küçümsemek
Horlama küçük bir uyarı gibi gelebilir. Ancak uyku düzensizliğinin ciddi bir uyarısıdır. Uyurken nefesinizin kesilmesi kan basıncının da yükselmesi ve kalbin uykuda daha çok çalışması anlamına gelir.

Daha çok şişman ve obez kişiler uyku bozukluğundan muzdarip olsa da zayıf insanlarda da görülen bu hastalık asla hafife alınmamalı. Eğer horluyor ve yorgun uyanıyorsanız doktorunuza başvurun.

Diş temizliğini ihmal etmek
Diş eti hastalıkları ile kalp rahatsızlıkları arasında sebebi ortaya çıkarılamasa da büyük ilişki var. Eğer dişlerinizin aralarını temizlemeyi ihmal ederseniz zaman içinde bakteri birikmesi yaşanır.

Bir teoriye göre bu bakteri vücuttaki iltihapları tetikler. Bu iltihaplar da damarların fonksiyonlarının aksamasına yol açabilir. Bu yüzden komple bir diş temizliği çok önemlidir.

Yalnız yaşamak
Tabii ki herkesin yalnız kalması gereken bir dönem olabilir. Ancak başkalarıyla iletişimde olmak sağlıklı yaşamın önemli bir parçası.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki aileleri ve yakın arkadaşlarıyla güçlü bağları olan insanların kalpleri daha dayanıklı oluyor ve daha uzun bir yaşama kucak açıyor.

Vücudunuza aşırı yüklenmek
Evet, sadece fit kalmak için değil kalp sağlığı için de spor yapmak önemli. Ancak sporu abartmak da kötü sonuçlar doğurabiliyor.

Doktorlara göre spor yaparken vücuda aşırı yüklenmek ve sonrasında sporu tamamen bırakmak kalp için zararlı. Düzenli ve yüklenmeden yapılan egzersiz ise kalbe çok faydalı.

Aşırı alkol tüketmek
Aşırı alkolün yüksek tansiyona yol açtığını artık bilmeyen kalmadı. Aşırı alkol aynı zamanda kandaki yağ oranını artırdığı gibi kalp durmasına kadar etkide bulunabiliyor.

Daha fazlası alkolde bulunan ekstra kalori kilo almaya yol açarken aşırı kilolar da kalp sağlığını tehdit ediyor.

Aşırı yemek
ABD’deki kalp hastası erkeklerin yüzde 72’si kadınların yüzde 64’ü obez. Bu da kilonun kalp rahatsızlıklarında ne kadar rol oynadığını gösteriyor.
Bu yüzden daha az yemek yiyin. Şekerli içecekler yerine su için. Ekmek ve makarna gibi yüksek kalorili ve karbonhidrat oranı yüksek yiyecekleri sofranızda azaltın.

“Risk altında değilim” demek
Kalp hastalıkları, dünyada en çok can alan hastalıklardan biri. Bu yüzden kişinin risk altında olmadığını zannetmesi aslında riski başlı başına artıran bir faktör.

Yüksek tansiyon, kolestrol, şeker, kilo sürekli takip edilmesi gereken faktörler. Sigaradan da mutlaka uzak durulmalı.

Kırmızı et yemek
Kırmızı et yüksek oranda doymuş yağ oranı içerdiğinden kalbe zararlı yiyecekler arasında. Doktorların tavsiyesi rejiminizde yüzde 10’dan az kırmızı et yemeniz.

Eğer kırmızı eti terk edemeyenlerdenseniz, ufak parçalarla az yiyin. Ayda sadece birkaç kez biftek yemek kalp sağlığınızı olumlu etkiler.

Kontrollerinizi ertelemek
Kolesterol, tansiyon ve kan şekerini mutlaka düzenli bir şekilde ölçün. Eğer bu değerler yükselirse kalp rahatsızlığı gibi hastalıklara yenik düşme ihtimaliniz de artar.

Bu risk yaşlanınca daha artar. 50’li yaşlarında olan kişilerin yüzde 90’u yüksek tansiyon riski taşıyor. Bu yüzden genç yaşlarda bu değerleri kontrol etmek her zaman riski azaltır.

Sigara içmek
Tekrarlamaktan bir sakınca gelmez: Sigara içmeyin. Doktorların uyardığı gibi sigara kalp için topyekun bir felakettir. Damarları tıkayan sigara kalp riskini muazzam azaltır.

Ayrıca çevrenizdekileri de uyarmanız gerekir. Yılda 46 000 kişi pasif içiciliğin yol açtığı kalp hastalığından yaşamını yitiriyor.

İlaçları ihmal etmek
İlaçların her zaman yan etkisi vardır. Bu etkilerden dolayı ilaç almak için isteksizlik olabilir. Ancak yüksek tansiyon ilaçlarının düzenli alınması gerekir.

Kendinizi iyi hissetmeniz tansiyon düzenleyici ilaçları bırakmanıza gerekçe olmamalı. Bu tip ilaçları mutlaka doktor kontrolünde, uygun periyotlarda alın.

Meyve ve sebze yememek
Doktorlar en kalp dostu diyetlerin sebze ve meyve içerdiğini belirtiyor. Aburcuburu minimuma indirip sebze, düşük yağlı süt ve meyvelere yönelin.
ABD’de resmi makamlarca yayımlanan diet programlarının yüzde 50’si sebze ve meyvelerden oluşuyor. Günde beş kez sebze ve meyve yiyenlerde yüzde 20 daha az kalp riski gözüküyor.

Fiziksel belirtileri görmezden gelmek
Merdivenleri çıkarken nefes nefese kalıyorsanız, göğsünüzde baskı hissediyorsanız bir doktora görünme zamanı geldi.

Zaman kalp hastalıklarının en değerli çözümlerinden biridir. Erken teşhis için vücudunuzda gerçekleşen ağrıları önemsemeniz gerekir. Birçok kalp krizi vakası erken doktora giderek iyileşme ile sonuçlanmıştır.

Tuzlu yiyeceklerden kaçınmamak
Ne kadar tuz tüketirseniz tansiyonunuz o kadar artar. Aşırı tuz tüketimi ve beraberinde yüksek tansiyon böbrek problemleri ve kalp krizi riskini artırır.

Doktorlara göre normalde günlük tuz limitinin 2300 miligram olması gerekli. Eğer 50 yaşından büyükseniz veya yüksek tansiyonunuz varsa günlük tuz miktarınızı 1500 miligrama düşürün.

Aburcubur yemek
Yüksek oranda şeker, yağ ve kalori içeren yiyeceklerin besin değeri genelde düşük olur. Araştırmalara göre yüksek kalorili yiyecekler obezite ve şeker hastalığı riskini artırır.

Bu yüzden besin değeri yüksek yiyecekleri tercih edin. Sebze, meyve, yumurta, fasulye, bezelye gibi yiyecekleri tercih edin. Balık ve tavuk etini tercih etmek de iyi olabilir.

2 Yorum

  • Yazan: devletli, 5 Mayıs 2011 @ 4:32 pm

    Gerçei konu kalp ama en sonda beyaz et, tavuk eti önerilmiş, bu yüzden tavuk eti üstünde durmak istedim. Günümüzde en zararlı et tavuk etidir. Çünkü kimyasallı yemlerle civcivler 45 günde devleştirilip tavuk diye satılıyor. Güya sağlıktan anlayan uzman(!) kişiler halka tavuk eti yemeyi ısrarla öğütlüyor. Sonuçta her türlü hormonal düzensizlikten kaynaklanan hastalıklar ve damar hastalıkları ve obezite şimdi hızla yükseliyor. Başlıca sebebi o tavuk etleridir. Gerçek anlamda doğal usullerle ve doğal yiyeceklerle yetiştirilmiş tavuklar faydalıdır hatta şifalıdır ama günümüzde marketlerde satılan şeylar tavuk eti bile değil, kimyasallı yemlerle devleştirilmiş civciv etleri. Bunları yemek intihar etmek gibi bir şeydir. Sağlığa zararı çok ileri derecede büyük. Kimyasallı yemler yumurta üreim çiftliklerinde ve dana ve kuzu beslemesinde de kullanılıyor.

  • Yazan: FeRHaD, 5 Mayıs 2011 @ 10:04 pm

    Kendi tavuğumuzu kendimiz yetiştirirdik önceleri. Hala en iyi yöntem o. 😀

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz