Kapitalistik israf

____________________________________________________________________

Alışveriş merkezlerinin manav reyonlarında bir ton meyve sebze satılır. Müşteri alır gider vs. Bir de şu var ki, buralar her gittiğinizde temiz, bakımlı bir görünümdedirler, yoksa oradan alışveriş yapmazsınız. İşte bu durum, ortaya büyük bir israf bilançosu çıkarıyor.

Meyve sebzeyi devamlı iyi halde tutmak zor ya da imkânsız. Sonuçta organik bir madde ve zamanla çürüyor, küfleniyor vs. Tabi alışveriş yapılan bir yerde bu şekilde bir besin maddesini satmak imkânsız. Bu durumda reyonlarda bozulan ürünlerin bir şekilde elden çıkarılması gerekiyor.

Elden çıkarma genelde çevredeki lokanta, restoran vs. yerlere bozulmakta olan ürünleri yarı fiyatına vs. ucuza vererek ya da bölgedeki önemli yurt vs. yerlere gönderilerek yapılabiliyor. Tabi bu da biraz uğraş gerektirdiğinden, değişik bir yöntem tercih ediliyor. Evde bozulsa bozuk kısmını kesip yiyeceğimiz kısım, para verip aldığımız üründe bulunmaması gerektiğinden o ürünün çöpe gitmesine sebep oluyor.

Bu şekilde her gün onlarca kilogram ürün çöpe gönderiliyor. Alışveriş merkezi, market, manav gibi ortamların sayısının büyüklüğünü de düşününce ortaya çıkan çöp daha iyi anlayabiliyoruz.

Buna da özetle kapitalist bir şekilde yaşadığından kapitalistik israf diyoruz.

Yapabileceklerimiz?
Lokantalara vs. satılacak ayrılmış ürünler olup olmadığını öğrenmek ve daha ucuza alıp alamayacağımızı öğrenmek, ürünleri görmek, kullanılabilecekse satın almak…

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz