MiM: Kitap Yazmak İsteseydim Ne Üzerine Yazardım ?

____________________________________________________________________

Bu ilginç mimi bana Kardan Blog yollamış. Mimde yazacağım şey kitap yazmak isteseydim ne üzerine yazardım sorusunun cevabı olacak.

Bazen gerçekten de kitap yazmak istediğim oluyor aklıma olay, sahne vs. de geliyor ama daha hiç yazmaya başlamaya yemedi. Çünkü içimdeki ses asla bitiremeyeceğimi o kadar zamanım olmadığımı kendimi yaşamdan soyutlayacağımı, bitiremeyeceğim için de zaman kaybı olacağını söylüyor. Gerçekten de bir projeye vs. başladığımda o bitene kadar kendimi insan gibi görmüyorum, yatıyor kalkıyor tek onu düşünüyorum, arkadaşlarla buluşmalara önem vermiyor, ailemden bile uzaklaşıyorum, hani tam bir yabani asosyal bir tip oluyorum. Bir de bir yazı yazmaya başlayınca bile başı ile sonu arasında tutarsızlıklar oluyor ve tonla düzeltme yapıyorum, bu gibi sebeplerden kitap yazmaya başlayamadım bir türlü.

Genelde bilim kurgu kitaplar severim, dolayısıyla bu türü yazmak isterim. Mesela Kurt Vonnegut’un Cat’s Cradle (Kedi BeÅŸiÄŸi) gibi birÅŸey. Kitapta alışılmadık bir bilim kurgu olayı olmalı. Kitapta bu konu iÅŸlenirken, ufaklı tefekli farklı olaylar olmalı ve bu olaylarda da gerçek dünyadaki çeÅŸitli konulara atıfta bulunulmalı, bazı görüşler, kavramlar, kiÅŸiler sessizce iÄŸnelenmeli ve laf sokulmalı. Bir de kitapta kitabın sonuna kadar bir bilinmeyen gibi kalan bir konu veya bir kiÅŸi olmalı, hakkında düşünceler paylaşılmalı ve bu da çeÅŸitli iÄŸnemeler için kullanılmalı, Kedi BeÅŸiÄŸi’ndeki Bokononism denen zararsız yalanlardan oluÅŸan din gibi. Hareketin ve duygu düşünce yoÄŸunluÄŸunun az olduÄŸu bazı noktalarda bu tür iÄŸnemelerden baÅŸka küçük ipuçları da verilmeli. Mesela kahramanımız bir bilim adamının dünyayı kurtarabilecek önemde olan son sunumunun videosunun yüklenmiÅŸ olduÄŸu Youtube sitesine girmek için en yakın Ä°nternet evine gittiÄŸinde bu sitenin engelli olduÄŸunu görüp bilgisayarın ayarları ile bu engeli aÅŸmalı ve basit bir anlatımla bu engeli nasıl aÅŸtığı anlatılmalı, bu esnada engellemenin yanlışlığı ile ilgili de sözler sarfetmeli. Kitap üçüncü bir kiÅŸi tarafından anlatılmalı ancak kahramanın tüm duygularından ve düşüncelerinden yeterince bahsedilmeli. Özel bir madde veya bir kiÅŸi tanıtılırken çok fazla miktarda detay verilerek okuyucunun zihninde bu karakterin yaratılması gerekli ve bu detaylarla kiÅŸinin kahramandan gördüğü tepki nasılsa okuyucunun da o tepkiyi göstermesi saÄŸlanmalı. Mesela kahraman bir kıza aşık oluyorsa kızın dış görümüşünden bahsedilirken yüzünün sol tarafında gözünün altında burnunun hizzasındaki ben bile anlatılmalı. 🙂 Kitabın sonunda da mutlaka olmasından korkulan bir olay olmalı veya bir aÅŸamaya kadar ilerlemiÅŸ olmalıdır. Mesela Kedi BeÅŸiÄŸi’nde suya temasından korkulan Buz Dokuz (Ice Nine) adlı madde suyla temas etmiÅŸ ve korkulduÄŸu ÅŸekilde tüm dünyadaki suları da kendine dönüştürmüştür. Ancak tamamıyla aptallık olmadan herÅŸey birbirine baÄŸlanmış ve bu suların buza dönüşümü insanlığı yok etmemiÅŸtir ve de hayat tekrar normalleÅŸmeye baÅŸlamıştır.

Belki gotik türünde de yazmak isteyebilirdim. Bu türde yazınca da korkutucu birşey olurdu herhalde. Şatolar, havaların devamlı kapalı olduğu geniş ormanlar içindeki ıssız yollardan geçen insanlar vs.

Bu mimi birilerine paslama vakti geldi. Mimi Ali‘ye, Ahmet‘e, BaÅŸak ablama ve OÄŸulcan‘a paslıyorum. Mimimizde kitap yazmak isteseydiniz ne üzerine yazmak isterdiniz sorusunun cevabını arıyoruz. Benim kadar abartarak yazmanız gerekli deÄŸil, sadece türünü de yazsanız kabul ediyoruz. 🙂

4 Yorum

  • Yazan: KardanBlog, 7 Mart 2009 @ 9:31 pm

    Mimi değerlendirdiğin için çok teşekkür ederim 🙂

  • Yazan: FeRHaD, 8 Mart 2009 @ 3:58 am

    BirÅŸey deÄŸil, ne demek.

  • Yazan: JunkChorn, 8 Mart 2009 @ 11:58 pm

    Ferhad teşekkür ederim, kısa zamanda cevap vereceğim.

  • Yazan: JunkChorn, 9 Mart 2009 @ 12:17 am

    Ahanda yazdım, tekrar teşekkürler dostum. >>

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz