Klavyemdeki En Kullanışsız Tuş, SysReq Tuşunun Görevi

____________________________________________________________________

CHIP dergisinde SysReq tuşunun görevi ile ilgili bir yazı vardı.Yazıda ayrıntılı bilgi yoktu.Sadece eski işletim sistemlerinde işletim sistemi altı programcıkların denetimi ile ilgili Ctrl+Alt+Del gibi bir görevi olduğu yazıyordu.Ben de bu konuda ufak bir araştırma yaptım.Açıkçası ayrıntılı bir kaynak bulamadım.Bu yüzden ben de ayrıntılı bir belge oluşturamadım.Farklı kaynaklarda farklı şeyler yazıyor.Anladığım kadarıyla Windows altında pek bir işe yaramıyor.Ancak Linux sistemlerde hala bazı fonksiyonları varmış.

İlk olarak bulduğum şey bu tuşun görevinin Print Screen tuşuyla paylaşık olduğu.Alt tuşu ile basıldığında ekran görüntüsü alınıyor.

Özel bir uygulama için ayarlanmadığı sürece DOS, Windows, and OS/2 gibi işletim sistemlerinde bir görevi yokmuş.IBM, terminal dizaynlarına koyduğu bu tuşu görevler arasında kolayca geçiş yapabilmek amacıyla ve de tüm görevleri durdurarak kontrolün klavyeye verilmesini sağlamak için koymuş.Yani bir DOS uygulaması yanıt vermediğinde bu tuş kullanılarak program kapatılabilir ve DOS ortamına dönülebilir.

http://www.pcmag.com/ e göre tuş terminal bilgisayarlarının klavyelerinden ana bilgisayarın dikkatini çekmek için kullanılırmış.Ping gibi olsa gerek.

Linux altında ayarlanarak çeşitli görevler verilebilen kullanışlı bir tuşmuş.Alt+SysReq+bir harf ile reboot, işlemci durumu bilgileri alma falan işlemler yapılabiliyormuş.

Bunlar R: klavyeyi raw(ham) denen X11 ve svgalib gibi bazı progrmalar tarafından kullanılan moddan XLATE moduna dönüştürüyor.

K: Sanal konsoldaki tüm işlemleri öldürmek için kullanılıyor(X11 ve svgalib’i de öldürüyor.)

B: Sistemi anında boot ediyor.

C: kekex’i boot ediyor ve dump oluşturuyor.

O: Sistemi kapatıyor.

S: Tüm mounted(takılı) dosya sistemlerini sync etmeye çalışır.

U: Tüm takılı dosya sistemlerini salt okunur moda ayarlıyor.

Devamı Wikipedia‘da uzayıp gidiyor.

Win NT altında boot.ini dosyasında düzenleme yaparak sistem bu tuşla boot edilebiliyormuş.

Hyundai Super-16 bilgisayarlarda sistemi hard boot ediyormuş.

Telnet sunucusunun SNA kullanılarak hosta bağlandığı çevrelerde yararlıymış.Telnet bağlantılarda barındırıcı uygulama kilitlendiğinde veya oturumu telnet bağlantısını kesmeden kapatmak gerektiğinde kullanılabiliyormuş.Aytıntılı Bilgi

Eski Amiga sistemler için de şöyle birkaç fonksiyonu varmış.

Buradan vardığım sonuç bu tuşun Windows altında ekran görüntüsü alma dışında benim pek bir işime yaramadığı.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz