Kubuntu 14.10 Utopic Unicorn ile deneyimim

____________________________________________________________________

kubuntu_logo

KDE masaüstü ortamı ile çalışan Kubuntu’nun Unity adında bir çöplükle çalışan Ubuntu’ya göre daha hızlı tepki verdiğini gördüğümden beri, kullandığım donanımların da yeterince yeterli olmasından dolayı işletim sistemi olarak Kubuntu Linux kullanıyordum. Eskiden KDE biraz zengin işi idi, donanım gereksinimleri yüksekti ama şu an 2009 model Casper Nirvana dizüstümde sorunsuz çalışabildiğine göre eskisi kadar donanım derdi yok sanırım. En azından güncel donanımlarda sıkıntı çıkarmıyor. Birkaç gün önce de Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn sürümünün çıkması ile birlikte Kubuntu 14.10 Utopic Unicorn da tarihteki yerini aldı. Hemen yükleyip denedim tabi. Hemen bir ön bilgi ile iştah kaçırayım. Şu anki sisteminiz üzerinde stabil çalışan bir Kubuntu 14.04 LTS sürümünüz varsa Kubuntu 14.10 çok da mucizevi şeyler vadetmiyor. Ben de güncelleme taraftarı değildim çok ama sistemimi biraz kurcaladığımdan güç yönetimi ayarları arada sıkıntı çıkarıyordu. Yaptığım değişiklikleri tam hatırlamadığımdan, yeni bir sistem kurmanın daha uygun olacağına karar vermiştim. Ayrıca bu sürüm Ubuntu’nun 10. yılını kutluyor olmasından dolayı daha iyi bir şeyler hakediyordu ama ne yazık ki yok.

Kubuntu 14.10’da değişen en önemli özellik kullanılan Linux çekirdeğinin 3.16 serisine güncellenmesi olmuş. Kubuntu 14.04 LTS sürümünün Linux çekirdeği 3.13. Aslında yakın zamanda stabil Linux 3.17 çekirdeği yayınlanmıştı ama yayınlandığında Ubuntu 14.10 da kaçıncı betasını yayınlamıştı. Yani çekirdek en güncel çekirdek değil ve bu çekirdeğe adapte olmaları da 14.10 yayınlanma süresini uzatırdı. Aslında Ubuntu Ekim ve Nisan ayındaki yeni sürümleri ile çekirdek ve masaüstü ortamı olarak en yenilerine sahip olmayı planlıyordu eskiden ama sanırım artık farklı kısımların yayınlanma süreleri değişikliğe uğradı ve çekirdek ya da Gnome arayüzü gibi şeylerde bir sürüm geride kalabiliyorlar.

Bunun dışında da KDE ortamı ile ilgili çok ciddi güncellemeler yok. KDE ortamı 4.14 sürümüne güncellenmiş ve ufak değişiklikler ve hata gidermeleri içeriyor. Değişiklik dediğim de ağ bağlantıları bileşeninde aktif bağlantının hız bilgilerinin bağlantı adının yanında gösterimi gibi ufak şeyler. Yenilikçi çok bir şey yok gibi.

İsteyenler için Plasma 5 arayüzünü de deneyebilmeleri için bir de KDE Plasma 5 arayüzü olan bir paket var ki, çok stabil olmayacağını düşündüğümden denemedim bile. Ancak KDE’nin geleceğini görmek isteyenler deneyebilir de.

Linux 3.16 çekirdeğine geçişmiş olması ile ilgili değişiklikler var tabi. Mesela işlemci için intel_pstate sürücüsü kullanılıyor ve governor dediğimiz güç yönetimi seçeneklerinden ikisi gitmiş, sadece powersave ve performance seçenekleri kalmış. İkisinin arasındaki fark performans yöneticisi işlemciyi boşta iken bile yüksek frekansta çalıştırıyor ve Intel Core i5 ve Core i7 serisi işlemciler az bir işlemci kullanımı olsa bile işlemcinin Turbo frekanslarında çalıştığı söyleniyor. Benim 2.5GHz Intel Core i5 4200M işlemcim mesela 2,6 – 2,8 GHz gibi hızlarda çalışıyor az bir yükle bile. Frekans yüksek olsa da işlemci süresinin %95 gibi büyük oranı C1 ve daha derin uyku modlarında geçiyordu. Yani güç tüketimi için muazzam olumsuz bir etkisi yok. Bunun nedeni /sys/devices/system/cpu/intel_pstate/min_perf_pct yolundaki değerin 100 olması. Yani maksimum frekans değeri olan max_perf_pct değeri de en düşük frekans min_perf_pct değeri de 100 ki işlemcinin frekansı bundan dolayı powersave yöneticisi dahil hep yüksek kalıyor. min_perf_pct dosyasına 25 gibi bir değer girerek işlemci frekansının düşmesi de sağlanabiliyor. Bu şekilde özellikle powersave yöneticisinde 800MHz gibi düşük hızlara inebildiğini gördüm. Bataryalı kullanımda güç tüketimi olarak pek bir farkını görmedim. Eski sistem de dört buçuk saat kadar gidiyordu yeni 3.16 çekirdeği de.

Bunun dışında da sistemin pek çok kısmında ufak tefek performans ve güvenlik güncelleştirmeleri var.

Kubuntu 14.10 Utopic Unicorn indirme

Dediğim gibi 14.10 ile gelen çok fazla gelişme yok ama indirip denemek isteyenler için linkler aşağıda. Güncel 64bit sistem kullananlar mutlaka x86_64 ya da amd64 diye geçen 64bitlik dağıtımları kursunlar. Sistemi 64bit olmayanlar 32bit sürümleri indirebilir. Ayrıca bu satıra kadar gelmişsiniz aşağıdaki kişisel deneyimimi ve sistemimin son durumunu da okuyun derim.

Kubuntu 14.10 Utopic Unicorn

Kubuntu 14.10 Utopic Unicorn Plasma 5 ile.

Diğer Ubuntu 14.10 türevleri:

Ubuntu Desktop and Server
Ubuntu Cloud Server
Ubuntu Netboot
Ubuntu Core
Lubuntu
Ubuntu Studio
Ubuntu GNOME
UbuntuKylin
Xubuntu
Mythbunt

 

Gelelim ben ne yaptım.

Gayet iyi bir şekilde Kubuntu 14.10 Utopic Unicorn sürümümü kurdum. Muon Paket Yöneticisini yükledim ve başladım bir sürü paket eklemeye. Bir ara işlemci paketlerini ve ayarlarını karıştırdım ki bir sebepten dolayı sistem yeniden başlamadı. Biraz uğraştım, olmadı. Stabil bir sistem olmasını istediğimden de çok uğraşmadan tekrar kurdum hemen. Zaten parmak bellekten SSD üzerine kurulum İnternet’ten inen paketlerle 10 dakika civarı sürüyor. Bundan sonra bir daha platform ile ilgili bir sıkıntı ile karşılaşmadım, her şey tam performans çalışıyordu. Ancak ciddi bir sıkıntı vardı!

Uzun süredir bilgisayarımda Boinc projelerinden Nvidia GPU’lar üzerinde çalışan CUDA temelli Gpugrid projesini çalıştırıyordum. Bilgisayarım da Nvidia Optimus destekli bir cihaz olduğu için Bumblebee üzerinden çalışabilecek sürücüler olması yani depolardan indirilmiş sürücüler olması gerekliydi. Bu sürücülerden de Gpugrid’i sorunsuz çalıştıran son sürücü Nvidia 331.38 sürücüsü. Ubuntu Utopic Unicorn depolarında olan sürücü ise Nvidia 331.89 sürücüsü ki Boinc GPU’yu kullanamıyor bu sürücü ile. Nvidia sürücüsü var ama GPU yok diye bir hata veriyor. Yani artık Gpugrid’i çalıştıramayacaktım! Hemen Trusty depolarını ekledim yazılım kaynaklarına. Yine olmadı tabi. X-swat ve Xorg-Edgers gibi depoları falan da ekledim. Nvidia 331.38 sürücüleri Xorg-Edgers deposundan da kaldırılmış. X-Swat deposundaki Nvidia 331.38 sürücülerini kurmaya kalktığımda da xorg-video-abi-11 gibi bazı sanal paketlere ihtiyaç duyduğundan kurulumu gerçekleştiremedim. Bu sanal paket olmadan sürücüyü kuramadım. Sürücüyü kuramayınca da farklı bir şey denemeye karar verdim.

Sistemin son hali. Kubuntu 14.04 ve Bumblebee Inndicator

Sistemin son hali. Kubuntu 14.04 ve Bumblebee Indicator. 🙂

Hemen Kubuntu 14.10 sevdasından vazgeçip eski sürüm Kubuntu 14.04 LTS’i kurdum. Bu işlemi yaparken de Ubuntu kullandığım dönemden aklımda kalan LTS sürümden sırf daha güncel diye normal sürüme geçilmez sözü geldi. Ama dayanamamıştım tabi. 🙂 Ubuntu 14.10’da Linux 3.16 çekirdeği vardı. Hemen Ubuntu çekirdek depolarından 3.17 çekirdeğini çektim ve yükledim. Bumblebee yani optirun komutunun çalışmaması haricinde gayet iyi çalışıyordu sistem. 😀 Hemen en son Linux 3.16 çekirdeği olan Linux 3.16.6 çekirdeğini indirip yükledim. Sistemdeki program ve paketleri güncelleyip X-Swat deposunu yazılım kaynaklarıma ekledim ve dahili GPU sürücülerini de güncelledim. Sistem bomba gibi çalışıyordu artık. Eski Nvidia 331.38 sürücüsü ile Gpugrid tam gaz moleküler dinamik işleri yapmaya devam ediyordu. Bumblebee-indicator yükleyerek sistem çekmecesine ikinci GPU çalışırken sarı sarı yanıp sönen bir arı kafası şekli koydum. Bu göstergecin küçük uygulaması ile ikinci GPU ile çalışacak programlar da seçilebiliyordu. Linux 3.16 çekirdeği de işlemciyi yüksek frekansla çalıştırıyordu. sudo kate /sys/devices/system/cpu/intel_pstate/min_perf_pct komutu ile ilgili dosyaya 25 değerini girdim ve artık işlemci kullanımı 1 ile 3GHz arasında değişiyordu. Ayrıca TLP ile de batarya kullanımı için sistemi biraz optimize ettim. KDE sürümlerini de güncelleyebilirdim ama şu an için KDE 4.13.3 ile bir derdim olmadığından onu yapmadım henüz… Gayet iyi çalışıyor sistem şu an.

Nvidia da umarım sürücülerindeki CUDA sorunları ile biraz ilgilenir de yeni 340 serisi sürücülerinin güncellemelerinde CUDA’yı tekrar Bumblebee ile kullanabilir olurum. Yoksa Gpugrid de yakın zamanda Nvidia 331.38 sürücülerinin sağladığı CUDA 4.2 desteğini kaldıracak ve projeyi çalıştıramayacağım bir daha. Hiç değilse son sürüm Kubuntu kullanabilirim o zaman.

Özetle

Kubuntu 14.10 gayet iyi çalışan bir Kubuntu sürümü ama bendeki eski sürücüyü kuramama durumundan dolayı kullanmamayı tercih ettim bu dağıtımı. Ayrıca Kubuntu 14.04 LTS sürümüne göre de çok yenilikçi değil. Bundan dolayı stabil bir 14.04 Ubuntu ya da Kubuntu sürümü olanların Ubuntu 14.10 temelli güncel bir dağıtıma geçmek için acelesi olacak bir şey yok. İsteyen 14.04 LTS dağıtımının üzerine Linux 3.17 ya da 3.16 çekirdeklerini kurarak sisteminin çekirdeğini güncelleyebilir. Böyle de gayet iyi çalışıyor sistem.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz