Linux’a ücretsiz antivirüs programı Bitdefender

____________________________________________________________________

Her ne kadar çeşitli nedenlerden dolayı Linux’ta az virüs olsa ve görece güvenli bir işletim sistemi olsa da yine bir antivirüs programı bulundurmakta fayda var. İnternet’ten indirdiğimiz bindirdiğimiz dosyaların, alıp gönderdiğimiz e-postaların virüslü olmasını istemeyiz. Bize zararı olmasa bile başka kullanıcılara ulaşabileceği gibi Wine üzerinde çalışarak da sorun çıkarabildiğiniz unutmamalıyız. ClamTK gibi açık kaynak bazı antivirüs programları olsa da açık kaynak ruhunun biraz Linux’taki virüs bulaşmaz kanka rahatlığı ile bu alana ulaşmadığını görmekteyiz. Kısıtlı veri tabanı ve oldukça düşük hızı ile Windows’taki benzerlerinin çok gerisinde kalmaktalar. Her üretici de Linux için yazılım geliştirmeyebiliyor ya da bunları sadece kurumsal Linux kullanıcılarına lisanslıyor vs. Bitdefender ise kişisel kullanıma ücretsiz lisans veriyor ve oldukça iş görüyor.Bitdefender’ın Linux sürümü de diğer çoğu gibi ücretli ve kurumsal kullanıcılara lisanslanıyor. Zaten satın alma kısmında da direk en az beş kullanıcı kurulumu olan lisanstan başlamış. Ancak kişisel kullanıcı olduğunuzu belirterek ücretsiz bir yıllık lisans alabiliyorsunuz ve sonraki yıllarda bunu tekrarlayabiliyorsunuz.

Ücretsiz Bitdefender Antivirus Scanner edinmek için öncelikle Bitdefender Antivirus Scanner for Unics sayfasında yan bölümde bulunan Request a Free License (for personal use only) bağlantısına gidiyorsunuz. Burada istenen kişisel bilgilerinizi girip gönderdikten sonra belirttiğiniz e-posta adresine bir yıllık ücretsiz lisans anahtarınız ve indirme bağlantıları geliyor.

İndirirken dikkat etmeniz gereken çok sayıda dosya var ve her biri işimize yaramıyor. Dosya adında nogui geçen indirmelerde kullanıcı arayüzü yok, sadece komut satırı üzerinden çalışıyorlar. Dosyalar *.run dosyası, yani uçbirimden çalıştırılarak kuruluyorlar. Yine de sanırım paket sistemine göre aralarında fark var ki, *.run uzantısından önce rpm, deb ve ipk gibi kısaltmalar var. İndirirken buna dikkat edin, rpm uyumlu bir paket Ubuntu gibi deb uyumlu sistemlerde kurulmayabilir. Ayrıca paketler işlemci mimarisine göre i586 ve amd64 olarak da ayrılmış durumda; yani 32bit ve 64bit desteği de sunuluyor ayrı ayrı. Yalnız bende Kubuntu’da 64bit kurulumdan sonra antivirüs motorunun yüklenmesi sırasında sorun oluştu. Bundan dolayı 32bit sürümü kullanıyorum. Çok önemi yoksa direk 32bit sürümünü de indirebilirsiniz. Şimdi indirilecek dosya seçimindeki sıkıntı tüm dosyaların adı yeterince uzun ve dosya adı için sayfada sunulmuş alan çok dar, yani tüm dosyaların adını göremiyorsunuz. Artık bağlantıların üzerine gelip çıkacak balondan adlarına bakıp ya da teker teker indirmeye çalışıp iptal ederek adlarına bakabilirsiniz.

Bir kez bu *.run uzantılı dosyaları indirdikten sonra iş kolay. İndirdiğiniz dosyanın özelliklerine girerek öncelikle dosya izinleri kısmından çalıştırılabilir hale getiriyorsunuz. Uçbirimi açıyorsunuz ve sudo yazıp arkasından da indirdiğiniz dosyayı buraya sürükleyerek bağlantısını alıyorsunuz. Yani aşağıdaki gibi bir komutunuz olacak:

sudo ‘/home/kullaniciadi/İndirilenler/BitDefender-Antivirus-Scanner-7.6-4.linux-gcc4x.i586.deb.run’

Bu komutu çalıştırıp root şifrenizi girince kurulum başlayacak. Ticari yazılımlardan hatırlayacağınız uzun bir kullanım koşulu yazısı ile karşılaşacaksınız. Enter ile aşağıya kaydırarak okuyabileceğiniz gibi, boşluk tuşu ile de atlayarak geçebilirsiniz. Ayrıca kurulumda gui yani arayüz kurulumu ile ilgili sorulan soruya da Y tuşuna basarak onay verin ki, sonra uçbirimde zorluk çekmeyin.

Kurulum tamamlandığında uçbirimden çıkın ve normal başlat menünüzden programın arayüzünü çalıştırın. Arayüz açılınca Set new key butonuna tıklayıp e-posta adresinize gelmiş olan ücretsiz lisans anahtarınızı girip Save diyerek kaydedin. Bundan sonra da Update bağlantısından uygulama veri tabanını güncelleyin. Uygulamanın ilk anda indirdiğimiz 40 MB boyutu küçük görünüyor ancak, güncelleme sırasında sanırım bir 170 MB kadar veri indiriyor.

Bitdefender Antivirus Scanner for Unices arayüzü

Bitdefender Antivirus Scanner for Unices arayüzü

Biraz zaman alan güncelleme işleminden sonra Scanner butonuna tıklayıp tarama işlemimizi başlatmak için konum seçiyoruz. İstediğimiz dosya, klasör veya sürücüyü seçip aç komutu verince tarama başlıyor. Tarama genel olarak ClamTK gibi yazılımlara göre oldukça hızlı gerçekleşiyor ve sisteminizdeki virüsler ortaya çıkmaya başlıyor. Bende Linux dizinlerinde sorun çıkmadı ama beklendiği gibi Windows dizinlerimden birinde önemli bir programın dosyalarında iki tane truva atım çıktı…

Bitdefender Antivirus Scanner for Unices tarama sonucu.

Bitdefender Antivirus Scanner for Unices tarama sonucu.

Settings butonundan uygulamanın ayarlarına ulaşabiliyorsunuz. Burada çok fazla ayar yok. Normal halde program arkaplanda çalışıp canlı tarama yapmıyor, çok da gerek yok. Ancak ayrı bir modu var bununla ilgili. Keep the application running in the background seçeneğini işaretleyip Enable the file drop zone dediğinizde ekranın köşesinde bir Bitdefender simgesi çıkıyor. Bu simge üzerine sürüklediğiniz dosyalar taranıyor. Canlı tarama modu olmaması her ne kadar eksiklik olsa da Linux’ta bu özelliği kullanmaya çok hevesli birileri olduğuna da emin değilim. Benim için en önemli artısı zaten işi bittiğinde bellekte durmaması, kapatılıp atılabilmesi. Ancak bu yukarıdakileri işaretleyip bellekte kalmasını sağlarsanız Bitdefender simgesi ekranda oldukça arkaplanda kalmaya devam ediyor. Burada güncelleme ve tarama ayarlarınızı da yapabiliyorsunuz bir miktar.

Bitdefender Antivirus Scanner for Unices ayarları

Bitdefender Antivirus Scanner for Unices ayarları

Tarama sonuçlarında bulunan dosyalarla ilgili, dosyayı silme, temizleme, karantinaya alma ve görmezden gelme seçenekleri var. Truva atı gibi öğelerde öğenin kendisi zaten zararlı kod olduğu için temizlemenin çalışmadığını hatırlatalım. Virüslerde disinfect seçeneği ile dosyayı temizleyebiliyorsunuz, diğerlerinde de delete seçeneği ile disk üzerinden silebiliyorsunuz.

Bu şekilde hızlı ve işlevsel daha doğrusu bir Windows antivirüs programına kıyaslayamasak da fazla, Linux ortamında yeterince iş gören hızlı ve veri tabanı zengin bir antivirüs programı. Allah Linux’u virüslerden korusun! Amin.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz