LTE Broadcast, 4G hücre yayını

____________________________________________________________________

Eskiden telefonlarımızın ana ekranlarında bulunduğumuz şehir, ilçe, mahalle ya da sokak adı yazardı. Ayrıca Turkcell hatlarda örneğin, maç sonuçları gelirdi cebimize. Bunun yapıldığı hizmete Cell Broadcast, Türkçe’si ile Hücre Yayını deniyor. Hücre yayını için telefonumuzda belli kanallar ayarlar, bu kanallara şebekeden gelen mesajları okuyabilirdik. LTE Broadcast de bu teknolojinin günümüz 4G LTE teknolojisine uyarlanmış hali.

LTE Broadcast ile şebekeden gönderilen ses ya da video yayınlarını telefonumuz yakalayarak oynatabilecek. Ayrıca Qualcomm’un ilginç bir kullanım senaryosu örneği de var. Örneğin, bir Dünya kupası futbol maçını çok sayıda izleyici telefonları ile izliyor. Bu durumda şebeke çok sayıda cihaza aynı veriyi göndererek verimsiz bir şekilde aynı veri ile kendi üzerinde yüksek trafik oluşturuyor. LTE Broadcast teknolojisi bu çok izlenen bu maçın içeriğinden yayını belirleyip bunu LTE Broadcast ile yayınlamaya başlıyor. Telefonlardaki video uygulaması da aynı içeriğin yayın kanalında olduğunu anlayıp yayını oradan alıp göstermeye başlıyor. Bu şekilde telefonun veri kullanımı azalmış oluyor, kota kullanımı azalıyor. Operatörün şebeke yükü çok sayıda telefona aynı veriyi çok sayıda kanaldan göndermek yerine tek bir LTE Broadcast kanalı üzerinden gönderdiği için oldukça azalıyor.

LTE Broadcast operatör tarafından gönderilen sinyalin alıcılar tarafından alımının kontrol edilmediği bir teknoloji. Bundan dolayı da şebekeye yükü oldukça az oluyor. Ayarlanan cihaz yayını alıyor, diğerleri almıyor.

Ülkemizde bu LTE Broadcast kanallarının TV yayını yapmak için kullanılması ihtimali var. Hani bakanımız 4G ile TV seyredileceğini söylediğinde halihazırdaki operatörlerin 3G TV servislerinden ziyade anlaşılan şey bu. Eğer bu olursa da LTE Broadcast için güzel bir kullanım alanı bulunmuş olur. Tabi operatörler bunu kendilerine bir gelir kapısı olarak da kullanacaklardır…

1 Yorum

Bu yazıya bağlantılar

  1. F Tipi Blog - Made in Satisfaction » 4G

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz