MiM : Alın Verin, Bloggerlara Can Verin

____________________________________________________________________

Ali abi mimlemiş beni. Mimin konusu alın verin bloglara can verin. 😀 Son zamanlarda televizyonda sık gördüğümüz ekonomiyi düzeltme amaçlı reklamlardan bir cümle. 🙂 Mimde amaç bloglara Paypal gibi butonlar ekleyerek yazılarımızdan faydalananların tıklayarak ufak bir katkı ile blogculara teşvik primi vermelerinin mümkün olduğunu yaymak. Bu arada mimi başlatan Orçun Kılıç.

Blogcular çok çeşitli konularda farklı içerikler üreterek İnternet ortamında içerik miktarını arttıran içerik üreticilerdir. Yani bir fabrika gibidirler. Tamam yazdıkları herşeyi kendileri üretmezler ama fabrikalar da zaten bunu yapmaz. Blogcular bir yerden bir ilham alır ya da ilginç bir yazı görürler ve bunlar da onları hammaddesidir. Daha sonra bu hammaddeyi işleyerek kendi ürünleri haline getirirler. Arz talep yoluyla da bir şekilde bu ürün bir tüketici tarafından farkedilip kullanılmaktadır. Fabrikaların da olduğu gibi tüketiciye satılan bu üründen bir karları vardır. Bu kar çoğu zaman bir teşekkür yorumu ile gelen birine faydalı olmanın verdiği bir huzur ve mutluluktur. Bu blogcuların oldukça istediği iyi bir teşvik yöntemidir, hatta çoğu yorum sayısı fazla olanların çok yorum var diye teşekkür yorumlarını silmesini anlayamamaktadır. Tabi her işte iyi birşeyler çıkarabilmek için farklı kaynaklardan yararlanmak gerektiği gibi, bu konuda da kaynak çeşitliliği gerekebiliyor. 🙂 Bu da şöyle 1 TL gibi ufak bir bağış bile olabilir her zaman.

Arada sırada birkaç kullanıcıdan alacağı az bir para çoğu blogcu için iyi bir teşvik olacaktır. Sonuçta bu blog işini de bedava yapmıyor herkes. Blogger vs. ücretsiz hizmetler olduğu gibi blogu kendi sunucusundan yayınlayanlar da var ve bu da hep para çıkışı demek. Ancak para girişi olmayınca da bu çıkan para bir miktar koyuyor insana. Yani “Ben o kadar blog yazıyorum, insanlar geliyor okuyor, öğrenciler faydalanıyor vs. bir nevi bir hizmet veriyorum, ancak üstüne bir de para veriyorum. Halbuki sunduğu bir hizmet için o kişinin para alması gerekmez mi!” şeklinde düşünüyorlar. Bu konuda da haklılar tabii ki.

Mesela öğrenciler çoğu ödevleri ile ilgili çok çeşitli kaynakları bloglardan bulabilir, yazacakları ödevler için bloglardan ilham alabilirler. Halbuki bunları kendileri araştırmaya kalksalar çok fazla maliyetli çıkabilecektir iş, bu bazen farklı bir ildeki bir kütüphaneye gitmeyi bile gerektirebilir. Yemek yapmayı öğrenebilirler. 🙂 Masaüstü, mobil veya ağ uygulamaları geliştirenler bloglardan çok çeşitli şekillerde faydalanabilirler. Ya da farklı okuma zevklerine sahip insanlar çeşitli blogları takip ederek, kitap niyetine okuyabilirler blogları. Yani çok çeşitli şekillerde çok çeşitli kişilerce faydalanılır bu bloglardan. Bunun yerine gidip kitap veya dergi almaya, onda bir konu araştırmaya kalksalar çok rakamlı paralar verecekler. Ha bir de sadece bir İnternet gezgini ile bir sayfanın içinde bir kelime aramanın rahatlığını bile bulamayacaklardır bu kaynaklarda. Bloglarda ise bunlardan başka da çok güzel bir özellik daha var; anlayamadığınız birşey olması durumunda yorum yazarak bunu sorabilirsiniz. Birkaç gün içinde büyük ihtimalle cevabınızı alırsınız. Bunu bir dergi ile deneyin, bir ay sonra cevabınızı aldığınızda artık konuyla ilgili çok farklı şeyler düşünebilirsiniz.

Daha kaliteli içierik için bağış yapın. :)

Daha kaliteli içerik için bağış yapın. 🙂

Bloglardan böyle farklı amaçlar için faydalanırken onların yazarlarını da yani yaratıcılarını da faydalamak ( faydalanmasını sağlamak anlamında arkadaşlar arasında bir terim, Türkçe’de tam böyle bir kullanımı olmayabilir) uygun olmaz mı? Bu blogdan faydalanmanızın bir bedeli değil de faydalanmanızı sağlayan yazara bir teşekkür ve minnettar olma ve teşvik babında bir bağış olacaktır. Aman aman çok fazla bir miktarda para olmasına da gerek yok, yine de siz bilirsiniz tabi. 😀 Birkaç TL’lik bir destek blogcuyu iyi teşvik edecektir. Bu onu zengin etmeyecektir tamam ancak yazdığı içeriğe bir şekilde değer biçildiğini görmek onu sevindirecektir.

Hem zor durumda sıkışık olduğu bir dönem olabilir,  az bir para bile çok şeyi değiştirebilir. Bir de bu parayı sadece yazara gidiyormuş gibi düşünmemeli. Bu para ileride size yol ve köprü olarak dönmese de daha kaliteli içerik olarak dönecektir. Yıllardır size dönen yol ve köprüleri gördünüz; 460 yıllık köprü ayakta dururken yepyeni köprüler yıkılıyor bir selde. 🙂 Bu tür köprülere yıllardır tonla para verdiniz size dönsünler diye ancak dönemeden yolda kaldılar, onlar o kadar para vermişken blogculara faydalandığınız içerik için bir miktar fayda sağlamanız çok abes olmayacaktır kesinlikle. 🙂

Bunu nasıl yapacaksınız peki, yani faydalamak istediğiniz bir blogcuyu nasıl faydalayacaksınız? Benim banka hesap numaramı isteyebilirsiniz, iletişim kutusundan yazın, aynı gün içinde geri dönüş yaparım mutlaka. 😀

Yurt dışında yabancı blogcuların ve hatta forum kullanıcılarının bile uzun süredir kullandığı bir sistem var. Bloga bir Paypal butonu ekleniyor, yanına da “Bana bir bira ısmarla!” tarzı bir yazı. Tamam biraz abes geldi de bira ısmarlama butonu genelde forumlarda oluyor, blogcularda teşekkür etmek istenirse butona tıklanıp bağış yapılabileceği yazıyor. 🙂 Bu Paypal butonuna tıklanıyor ve açılan sayfada Paypal hesabınızdan bu blog yazarının hesabına ne kadar para geçirmek istediğinizi belirtiyorsunuz ve işlemi onaylıyorsunuz. Böylece de Paypal hesabınızda önceden yüklü olan paranın bir kısmı içeriğinden faydalandığınız blog yazarına gidiyor.

Paypal aslında bu iş için en iyi sistem ancak Paypal hesabınız yoksa artık farklı şeyleri de deneyebilirsiniz bu size kalmış, gerekirse banka hesap bilgilerimizi istemeye çekinmeyin. 😀 Mesela ben de Paypal üyesi değilimdir çünkü kredi kartı kullanmam ve onsuz da üye olunmuyor sisteme sanıyorum.

Neyse, burada amaç Paypal kullanın Paypal’i zengin edin değil, beğendiğiniz blog yazıları için yazarlarını bu işe daha fazla teşvik edebileceğiniz, bir teşekkür niyetine böyle Paypal butonları görürseniz sitelerinde 1’er TL yatırmanızı sağlamaktır. 🙂 Umarım durumun ehemmiyetini anlatmakta başarılı oldum, olmadım ise sorun tekrar deneriz. 🙂

Mimi bakalım kime gönderiyorum: Mavi Genç, Kara Klavye, İbrahim Nergiz ve Başak hanım.

6 Yorum

  • Yazan: ferdem, 15 Eylül 2009 @ 9:33 am

    Güzel ve gerekli bir mim konusu. Mimi aldım ccevaplayacağım,, teşekkürler.

  • Yazan: magazintime, 15 Eylül 2009 @ 10:32 am

    Bence böyle bir hizmet vermenin hiçbir gereği yok

  • Yazan: Seval, 15 Eylül 2009 @ 1:13 pm

    Ben paypaldan falan anlamam ve kullanmam da:D Ben de bloguma “Yazara elektronik çiçek gönder” diye bir eklenti yapayım ne hoş olur:))

  • Yazan: FeRHaD, 15 Eylül 2009 @ 1:52 pm

    @ferdem
    Ben teşekkür ederim.
    @magazintime
    Hiçbir gereği yok ancak unutmayın ki sizin de buraya hangi arama terimi ile ne amaçla geldiğinizi biliyoruz. 😉 Ben de hiçbir gereği yok diyerek yorumunuzu onaylamayabilirim. Farkettiyseniz ikisi çok benzer şeyler.
    @Seval
    Hehe, bol bol çiçekler gönderirim sana, çiçeklerin içinde kaybolursun blogda. 🙂 Vallahi ben de forumlardaki gibi bir bira ısmarla şeysi eklesem olabilir. 🙂

  • Yazan: İbrahim, 16 Eylül 2009 @ 2:41 pm

    Cevapladım 🙂
    Teşekkürler tekrardan …

Bu yazıya bağlantılar

  1. MiM : Alın verin, bloggerlara can verin | İbrahim Nergiz

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz