Notepad++

____________________________________________________________________

Notepad++ gelişmiş özelliklerle donatılmış ücretsiz ve açık kaynak bir metin düzenleyicisi. Programı her tür metin dosyanızı düzenlemek için kullanabileceğiniz gibi programlama dilleri desteği sayesinde program yazarken de kullanabilirsiniz.

Programın varlığından uzun süredir haberim vardı ancak ihtiyacım olmadığı için pek kullanmamıştım. Son zamanlarda bir projem için bir metin düzenleyiciye ihtiyacım vardı. Geçen ayki format öncesi bilgisayarımda UltraEdit yüklü idi ama format sonrası tekrar yüklememiştim. Bu sebeple ücretsiz bir metin düzenleme programı aramaya başladım. Bulduğum seçenekler arasından daha önceden da adını bildiğim için Notepad++ uygulamasını indirdim.

Uygulama metin düzenleme işlemlerinizde kolaylık ve hız kazandırıyor. Örneğin; yaklaşık otuz dosya içinde bazı verileri farklı veriler ile değiştirmem gerekli idi. Bunu Microsoft Wordpad ile yapmaya kalkarsam, ayrı ayrı her belgede her terimi ayrı ayrı değiştirmek zorundayım. Notepad++ uygulamasında ise  Ara > Değiştir yolundaki pencereye değiştirmek istediğimiz terimi yazıp ‘Bütün açık olan belgelerde hepsini değiştir’ butonuna tıklayarak çok hızlı bir şekilde yapabiliyoruz. Üstelik işlem hızı da çok iyi. Microsoft Wordpad’in bir dosyadaki terimleri değiştirdiği zamanda Notepad++ toplam boyutu 19 MB olan otuz dosyayı değiştirebiliyor. Bu şekliyle oldukça hızlı bir metin düzenleyici uygulaması. Ayrıca aramada \n, \r, \t gibi karakterleri kullanmaya da izin veriyor.

Ayrıca TextFX özelliği ile de ihtiyacınız olabilecek birçok basit şeyler yapabilirsiniz. Örneğin; bir metin dosyasındaki bütün boş satırları silebilir, Hex <-> text dönüşümleri vs. yapabilirsiniz.

Bunlardan başka daha birçok özelliği ile Notepad++ Windows’un kendi mein düzenleyicisi yerine kullanılabilecek çok iyi bir uygulama. Uygulamayı Sourceforge.net indirme sayfasından indirebilir Notepad++ sitesinden ayrıntılı bilgi alaiblirsiniz.

Notepad++ Ascii Çalışması

Notepad++ Ascii Çalışması

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz