Opera 10 Alpha ve Opera Mini 4.2

____________________________________________________________________

Bilgisayarımda da cep telefonumda da kullandığım tarayıcım Opera gelişmeye devam ediyor. Son olarak cep telefonu sürümü Opera Mini 4.2 çıktı ve masaüstü sürümünün de geliştirme aşamasında Opera 10 Alpha sürümü çıktı.

Öncelikle masaüstü sürümü Opera 10 Alpha’dan bahsedeyim. Opera 10 Alpha önceki 9.6 sürümüne göre oldukça iyi gelişmelerle geliyor.

Opera’nın önceki sürümleri Acid testlerinde her zaman an yüksek puanları alsada asla tam olarak başarılı olup bu testi geçememişti. Opera 10 Alpha sürümü ise bu testi başarılı bir şekilde geçiyor. Opera 10 Alpha Acid3 Sonucu

Opera 10 Alpha Acid3 Sonucu

Standartlara uyumluluktan başka bu uyumluluğu iyi bir performansla sunuyor. Opera 10’un yeni dönüştürme motoru Presto 2.2 eski sürüme göre %30 daha hızlı. Eski sürümlerde Facebook gibi yoğun JS kullanılan sayfalarda geçici takılmalar olurken bu sürümde bu tür hiçbir takılmaya rastlamadım.

Opera 10’un yeni özellikler arasında imlâ denetimi de var. Yalnız Alpha sürümü sadece İngilizce dil desteğine sahip olduğundan tam sürüm olarak yayınlandığında Türkçe imlâ denetimi özelliğine sahip olacakmı bilmiyorum. Bu özellik bir form doldururken, WordPress’de yeni bir yazı yazarken ya da bir sayfanın kaynak kodunu gösterirken etkinleşiyor.

Opera 10 Alpha Spell-checker

Opera 10 Alpha Spell-checker

Bundan başka bir de otomatik güncelleme özelliği eklenmiş. Bu sayede Opera yeni sürümü çıktığında otomatik olarak kendini güncelleyecek bizim yeni sürümü indirip kurmaya uğraşmamıza gerekmiyor.

Yeni özellikler arasında uzun zamandır beklediğim e-posta oluştururken zengin HTML düzenleme olanağının sağlanmış olması da var. Bu şekilde e-postalarımda istediğim şekilde biçimlendirme yapabileceğim. Bu özelliği ektinleştirmek için yapılması gereken e-posta oluşturma penceresinde üst sağdaki zengin HTML biçimlendirme seçeneğini etkinleştirmek.

Zengin HTML Düzenleme

Zengin HTML Düzenleme

Ayrıca Opera’nın geliştirici aracı Dragonfly’da da çeşitli geliştirmeler yapılmış. Bunlara ve daha birçoğuna buradan bakabilirsiniz. Ayrıca bu yazı da Opera 10 Alpha üzerinde yazıldı. 🙂

Gelelim Opera Mini 4.2 sürümüne. Opera Mini’nin  yeni çıkan sürümünde de çeşitli geliştirmeler var.

Opera mini 4.2

Opera mini 4.2

Bunlar kabuk (Skin), performans, video ve senkronizasyon ile ilgili geliştirmeler.

Opera Mini’nin kabuğunu değiştirerek menülerin renklerini değiştirebilirsiniz. Bunun için Menü > Araçlar > Ayarlar yolundan gidip Dış görünümü değiştir bağlantısına tıklayın. Açılacak sayfada istediğiniz temayı seçip kullanabilirsiniz.

Opera Mini Kabuklar

Opera Mini Kabuklar

Performans olarak da Amerika sunucularının eklenmesi var. Bu sayede  Amerika kıtalarında daha çok bu sunucular kullanıladığından hem o bölgelere daha hızlı bir erişim sağlanıyor hem de ana sunucuların yükü azaldığı için bize daha yüksek hız sunuyor.

Bir diğer özellik ise Video özelliği, ancak bu özellik her telefonda tam olarka desteklenmiyor. Bunun için sanırım Nokia veya Sony Ericsson cep telefonuna sahip olmalısınız. Ben bu özelliği m.youtube.com üzerinden denediğimde telefon Internet Explorer üzerinde bir bağlantı açmaya çalıştı ama IE bir hata kodu belirtip sayfayı açmadı.

Bunlardan başka şu an pek kullanmadığımdan pek çakmadığım Opera Link gibi senkronizasyon özelliklerinde geliştirmeler var. Sanırım masaüstündeki Opera Notlar özelliğ ona da eklenmiş ve bu notlarınızı masaüstü Opera ile eşleştirebiliyorsunuz.

Opera mini 4.2

Opera mini 4.2

Bu arada Opera Mini 4.2 Acid3 puanı 3, yani IE’den bile kötü. 😀 Tabi JavaScript kodlarının ara sunucu üzerinde çalıştığını unutmayalım. 😀 Bunun dışında 4.1 sürümünde sayfaların görünüm biçimleri Opera 9.5 ile aynı idi ama bunda yeni sürüm Oper 10’a yönelik birşey yapıldı mı bilmem, en kötü Opera 9.62 motoru kullanılır.

Opera 10 Alpha ve Opera Mini 4.2 İndirme:

Masaüstü geliştirme sürümü Opera 10 Alpha (6.4 MB)indirmek için tıklayın.

Cep telefonunuz için Opera Mini 4.2 (124 KB) indirmek için indirme sayfasına gidip cep telefonuza bağlantı mesajı göndertebilir veya bilgisayarınıza indirecekseniz cep telefonu modelinizi seçip indirebilirsiniz. Ayrıca cep telefonunuzda zaten eski sürüm opera Mini yüklü ise telefonunuzun ayarlarından da güncellemeyi yapabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken, Opera Mini uygulamasını telefonunuzda bulup Seçenekler menüsünden güncelleştirmek.

WM işletim sistemli akıllı telefon ve cep bilgisayarında Esmertec Jbed kullananlar için güncelleme şöyle yapılır. Esmertec Jbed uygulamasını çalıştırın. Opera Mini uygulamasını Uygulamalar menüsünde veya farklı bir yere yüklediyseniz orada bulun. Menu > Actions > Update yolundan ya da Menu > 1 > 3 tuşlarından güncellemeyi başlatın. Çıkan soruları onaylayın ve yüklemeyi tamamlayın.

Not: Bu WordPress’in yeni sürümünde yazı yazmak bana işkence gibi geldi. Yazı yazma alanı ufacık, genişletmek için tüm öğeleri aşağı atmanız gerek falan benim gibi geniş geniş yazmaya alışıklara iyi değil. 😀

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz