Opera Mini 5 ve Opera Mobile tam sürümler

____________________________________________________________________

Bugün Opera’dan güzel iki sürprizle karşılaştık. Bir süredir beta halde olan Opera Mobile 10 ve Opera Mini 5 bugün tam sürüm olarak yayınlanmış.

Opera Mobile 10

Opera Mobile 10

Opera Mobile 10 Opera’nın neredeyse tüm Ağ özelliklerinin kullanılabileceği Windows Mobile ve Symbian platformları için olan taşınabilir sürümü. Bu sürüm masaüstü programının masaüstünden alınıp cep telefonuna konmuş şekli işte. Opera ara sunucularını kullanmadan her siteye girebildiği gibi Turbo özelliği ile resim vs. verileri sıkıştırarak alarak bant genişliği tasarrufu sağlayabiliyor. JavaScript vs. bütün işlemler cihaz üzerinde yapıldığından oldukça başarılı bir sürüm olsa da performans olarak işlemci ve bellek gibi donanım öğelerine bağlı olarak kısa süreli takılmalar yaşayabiliyor.

Opera Mini 5 de Opera’nın Java destekli cep telefonları için sunduğu Opera sürümü. Java desteği dolayısıyla da bütün telefonlarda çalışıyor desek yalan olmaz. Hatta Windows Mobile telefonunuzda 64 MB belleğiniz varsa bellek yetersizliği gibi problemlerden şikayet etmemek için bu sürüm daha fazla tercih edilecek. Sürüm sayfaları Opera ara sunucularından sıkıştırılmış ve HTML değil de OBML biçimine dönüştürülmüş şekilde alıyor. JavaScript işlemleri sunucu tarafında yapılıyor ve kullanıcı tarafında birkaç metot dışında işlem yapılmıyor. Bu sebeple de neredeyse hiç takılma vs. bir şey olmuyor diyebiliriz.

Opera Mobile 10 ya da Opera Mini 5 indirmek için cep telefonunuzdan buraya: m.opera.com veya bilgisayarınızdan buraya: www.opera.com/mobile/ gidebilirsiniz.

Bu arada Opera’ya yabancı iseniz sürüm numaraları arasındaki farka aldanmayın sakın. Opera Mini 5 de Opera Mobile 10 kadar başarılıdır. Sadece Java ME sürümü olup veriyi farklı bir şekilde almakta ve işlemekte. Sürüm farkının nedeni Opera Mobile’ın Opera masaüstü sürümünün numarasını takip ederken Opera Mini’nin doğumunun 1.0 sürüm numarası ile olması ve güncellemelerin onu şu an 5. temel sürümüne getirmesi.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz