Opera SEOBar3.JS

____________________________________________________________________

SEO ile ilgilenenler İnternet gezginlerinde sitelerinin ya da rakip sitelerinin PR değerini görmek isteybilirler. Bunun için de IE ve Firefox için Google ve diğer üçüncü parti eklenti geliştiricilerin eklentileri kullanılır. Opera eklenti sistemi IEve Firefox’tan farklıdır, Opera uygulaması içinde Opera şirketinin koymadığı bir kodun çalışması istenmez. Bu sebeple de Opera IE veya Firefox eklenti sistemleri gibi bütünleşik bir sisteme sahip değildir. Opera’nın desteklediği eklentiler Netscape için hazırlanmış video, ses vb. ortam eklentileri ve harici uygulama olarak kurulabilen ve kısıtlı miktarda Opera konfigürasyonuna erişerek çalışabilen eklentilerdir. Bu durumda Google PR ve Alexa sıralamasını Opera’da araç çubuğu şeklinde göstermek zordur. Ancak bu Opera’da PR ve Alexa değerlerimizi göremeyiz demek değildir. Opera bu tür ek geliştirmeler için kullanılabilecek User JavaScript özelliğini geliştirmiştir. Bu sayede Opera’ya her sayfada çalışabilecek bir JS ekleyebiliyorsunuz, peki bu JS neden bir PageRank ve Alexa kontrolü yapan bir kod olmasın?

SEObar3 Opera’da JavaScript olarak çalışan yaklaşık 200 Kb boyutlu bir koddur. Sayfanın üst sağ köşesine yerleşir ve Alexa, Google, Yandex verilerini alıp kendi alanında ve Opera durum çubuğunda gösterir. Gerektiğinde küçültülebilir.

Opera Seobar Kullanıcı JavaScript'i görünümOpera Seobar Kullanıcı JavaScript’i görünüm

Durum çubuğunda Opera Seobar3 çıktısı

Durum çubuğunda Opera Seobar3 çıktısı

Ayrıca sadece arama motoru değerleri ve Alexa sıralamasını göstermekten başka indeksteki sayfa sayısı, siteye link sayısı, DMOZ vs. kayıt durumu, Technorati sıralaması gibi bilgilere de ulaşılabiliyor. Bunun için SEObar üzerindeki R (Rankings – sıralamalar) butonuna tıklamak gerekli. Daha sonra alt seçenekler Indexed Pages (İndekslenmiş sayfalar), Backward Links (Linkler), Directories (Link dizinleri) ve Other sekmeleri çıkacak. Her sekmeye tıklandığında ilgili bilgiler alınıp görüntülenir.

Seobar Site BilgileriSeobar Site Bilgileri

Ayrıca sitenin arama motorları ile ilgili özellikleri hakkında bilgi verme dışında sitenin kendisi ile ilgili bilgiler de verebiliyor. Bunun için de T (Tools – Araçlar) butonuna tıklanmalı. Burada da General, Link Statistics, Meta Tags, HTTP Headers başlıkları altında bilgi sunuluyor.

Seobar araçları

Seobar araçları

General altında sayfadaki linklerin rel= bilgileri öğrenebilir, ve sitenin Whois kaydına, robots.txt dosyasına, ilgili Google önbelleğine ve birkaç PR kontrol sitesine bağlantısı var.

Link Statistics altında sayfada yer alan toplam link sayısı, dahili ve harici link sayıları, metin ve grafik link sayısı ve oranları gibi bilgiler var.

Meta Tags sekmesinde sayfanın meta bilgileri görüntüleniyor.

HTTP Headers sekmesinde de sitenin çalıştığı sunucu ile ilgili bilgiler veren HTTP Başlık bilgileri görüntüleniyor.

Olumsuzluklar: SEObar oldukça basit bir şekilde bunları yapabiliyor. Ancak olumsuz yanları da yok değil. SEObar’ın penceresi sayfanın kendi üzerinde bir çerçeve (frame) olarak göründüğünden sayfanın görünümünü engelliyor, daha da önemlisi üst kısımda bulunan linkleri kapatabiliyor. Tabi bu gibi durumlarda hemen yan tarafındaki eksi işaretli buton ile küçültebilir veya çarpı işaretli buton ile de kapatabilirsiniz. Diğer bir olumsuzluk da bir JavaScript olarak çalıştığı için sayfadaki diğer JavaScript kodları ile etkileşime girebilmesi. Bu durumda sayfanın görünümü bozulabiliyor, mesela MSN Hotmail sayfası ekranın üzerinde ince bir çubuk halini alıyor, veya diğer bazı siteler de bu şekilde küçülebiliyor. Ayrıca JavaScript ayarları kaydetmek için …p://8412ea42-008d-4621-b919-3cb2e38a2e6c.ru/ alanını kullandığı için DNS sunucusu OpenDNS ayarlı sistemlerde Opera bu DNS adresi üzerinden yukarıdaki alana gitmeye çalışacak ve yerel ayarlara ulaşamayacaktır, bu durumda eklenti çalışmayacaktır. Bunun için DNS ayarını bilgisayarınızdan değil destekliyorsa modeminizden yapmanız tavsiye olunur. Ayrıca şu an göründüğü kadarıyla Opera 10 Alpha sürümlerinde çalışmamakta, stabil sürüm çıktığında çalışır mı bilmem, JS çerçevesi oluşturuluyor ya da yükleniyor ama gösterilmiyor gibi bir durum var, geliştiriciye bildiririm bir ara.

Kurulum:

Eklenti bir User JS kodu, bu kodu kullanabilmek için Kullanıcı JavaScript’i etkin olmalı. Bunun için ve kurulum için Opera User JavaScript sayfasını okuyabilirsiniz. Ekleyeceğiniz dosya da aşağıda, linke sağ tıklayıp farklı kaydedin.

Ayrıca SEObar içinde Alexa sıralamasının gösterilmesi Alexa araç çubuğu etkisini göstermez. Aslında Opera ile Alexa sıralamasını yükseltmenin yolu araç çubuğu kullanılmadığından Alexa yönlendirmeli linkler vs. dışında yok. Yakın zamanda da Opera Alexa araç çubuğubu sadece bir casus olarak gördüğünden eklemeyecektir.

SEObar3.JS

Geliştirici sayfası.

Bunlara gerek yok, sadece sayfaya girdiğimde tek tıkla olsun, sayfanın PR değerini görebileyim derseniz aşağıdaki butona tıklayarak, butonu araç çubuğunuza ekleyin. Bundan sonra bu butona tıkladığınızda küçük bir pencerede sayfanın PR değerini göreceksiniz. Bazı Opera özellikleri butonun aldığı verinin düzenlenmesini engelliyor, bu yüzden çıktı görünümü biraz tuhaf. İsterseniz buradaki kullanıcı JavaScript’ini kurarak bunu düzeltebilir ve çıktıyı grafiksel bir şekle sokabilirsiniz.

PageRank

___________________________________________________________

4 Yorum

  • Yazan: Oğulcan, 10 Mayıs 2009 @ 8:51 pm

    Sağol Ferhad, güzelmiş 🙂

  • Yazan: FeRHaD, 11 Mayıs 2009 @ 12:58 am

    Oğulcan, yahu bütün yorumlarını captcha kodunu girmeden mi gönderiyorsun, hep denetim bekleyenler kısmından kurtarıyorum. 🙂

  • Yazan: Serdar, 19 Mayıs 2009 @ 8:27 pm

    Teşekkürler fakat bu Opera 10 ile uyumlu değil sanırım 🙁
    Neyse teşekkürler genede

  • Yazan: FeRHaD, 19 Mayıs 2009 @ 9:59 pm

    Serdar uyarı için teşekkür ederim, şimdi Opera 10 turbo ile kontrol ettim, çalışmıyor. Stabil sürümlerde ne olacağı belli olmaz, yazıya uyarı olarak ekledim çalışmadığını, tekrar teşekkür ederim. 🙂

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz