Opera’da BitTorrent Paylaşım Hızının Düşürülmesi

____________________________________________________________________

Opera tarayıcının uzun zamandır torrent desteği var. Bu sayede kolayca torrent ağlarından dosya indirip gönderebiliyorsunuz. Tabi ADSL kullanıyorsanız torrent gönderme sırasında indirme hızınız yavaşlıyor. Bundan Opera kullanırken nasıl sakınabilrisiniz?

Torrent aÄŸları güncel olan video, müzik, program vs. neredeyse herÅŸeyi bulabileceÄŸiniz P2P paylaşım aÄŸları. Bu aÄŸlarda bir veriyi indirirken aynı zamanda da gönderiyorsunuz. Bu da ağın temel çalışma prensibi. Opera tarayıcısının da bir süredir .torrent dosyaları için desteÄŸi var. Bu sayede tarayıcımdan çıkmadan istediÄŸim torrent dosyasını indirmeye baÅŸlayabiliyorum. Yalnız bu ağın bir dezavantajı bilgisayarınıza indirilen veriyi paylaşırken yani diÄŸer kullanıcılara gönderirken hızınızı yavaÅŸlatarak Ä°nternet’te sörf yapmanızı güçleÅŸtirmesi.

Aslında sadece Opera’nın torrent aktarımları çalışıyorken pek problem olmuyor. Mesela 1024/288 aÄŸda 110 110 KB/s hızda indirirken 28 KB/s hızda da veri gönderebiliyorsunuz. Bunu Opera kendisi ayarlayaibliyor. Ancak indirme sırasında Ä°nternet’te sörf yapıyorsanız bu durumda torrent bütün bant geniÅŸliÄŸinizi yemeye çalıştığından problemlerle karşılaÅŸabiliyorsunuz. Özellikle gönderilen paketlerin saÄŸlam gidip gitmediÄŸinin kontrolü gibi teknik nedenlerle sörf keyfiniz iyice kaçıyor.

Opera’da torrent paylaşırken sörf yapma keyfinizin bozulmaması için yapmanız gereken ÅŸey gönderme hızınızı düşürmek. Aslında gönderme iÅŸlemini kesmek de mantıklı, ancak sadece sizin yararlanıp baÅŸkalarının yararlanamadığı bir sistemi kullanmak diÄŸerlerini keriz yerine koymak olur. Bu sebeple de gönderme iÅŸlemini kesmek yerine hızını azaltmak daha doÄŸru.

Opera’da torrent gödnerme hızının azaltılması için ÅŸu adımları izliyoruz;

  1. Adres çubuÄŸuna opera:config yazıp Enter tuÅŸuna basıyoruz. Bu bizi Tercih Düzenleyici’ye götürüyor.
  2. Karşımızdaki listeden BitTorrent üzerine tıklıyoruz ve ayarları yapacağımız kısım karşımıza geliyor.
  3. Burada Max Upload Rate karşısındaki kutucuÄŸa baÄŸlantı hızımıza göre uygun bir deÄŸer giriyoruz. Bu mesela 20 girersek torrent paylaşım hızı 20 KB/s olacak. 20’nin üzerinde birÅŸey yazmak keyfinizi hatırı sayılır ÅŸekilde bozabilir. 😀
  4. Daha sonra da Kaydet diyoruz ve karşımıza çıkan kutucuğu da onayladıktan sonra gönderme hızımız yavaş yavaş düşüyor.

Opera ayar kaydedildikten sonra bazı ayarların aktif olabilmesi için tarayıcının yeniden başlatılması gerektiğini söyleyen bir kutucuk çıkarsada hız ayarı için buna aldırmayın, hız bir süre sonra ayarladığımız seviyeye düşüyor.

Not:Max Upload Rate değeri 0 iken Opera bütün gönderme bant genişliğini kullanır.

İndirme hızını azaltmak için de Max Download Rate kutucuğuna istediğiniz bir değer girin, indirme hızınız da yavaşlayacaktır.

Bir de Blogroll listesindeki blogları daha rahat takip edebilmek için RSS ve Atom kaydını yaparken, Opera’nın beslemeleri kendi stili ile birleÅŸtirerek çık bir sayfa haline getirdiÄŸini de gördüm. Åžu aÅŸağıdaki resim gibi;

Opera, beslemeleri kendi stili ile birleştirerek gösteriyor.

Opera, beslemeleri kendi stili ile birleştirerek gösteriyor.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz