Opera’ya Zargan arama kısayolu eklemek

____________________________________________________________________

Zargan sık kullandığım sade ve hızlı bir İngilzce – Türkçe arama motoru. Her zaman Hızlı Erişim’de tutuyordum ama aklıma kısayol harfi ekleyerek onu daha da yakına alabileceğim geldi.

Kısayoldan kastım adres çubuğuna bir harf kısayolu yazıp sonrasına da anlamını öğrenmek istediğim kelimeyi yazıp gideceğim ve Zargan’ın sonucun olduğu sayfası açılacak.

Opera’da arama kısayolu ekleme özelliği zaten yıllardır vardı. Arama kısayollarını düzenlemek ve yeni eklemek için Araçlar > Tercihler yolundan Arama sekmesine gidiyoruz. Orada ayarlanmış arama kısayollarının bir listesi var. Buraya Zargan kısayolunu ekleyeceğiz.

Zargan için kullanmak istediğim kısayol harfi z harfi Amazon‘a ayrılmış bir harf, bu sebeple bunu kullanamıyorum. Ancak Amazon’da pek bir arama yapmadığım için Amazon kısayolunu am olarak değiştirdim. Bunun için Amazon’a bir kez tıklayıp yandaki butonlardan Düzenle deyin. Kısayol kısmındaki z harfini silip am harflerini ya da başka istediğiniz ve diğer arama motorlarına ayrılmamış harflerden birini kullanın. Sonra Tamam deyip ayarı kaydedin.

Zargan’ı eklemek için de Ekle butonuna tıklayın ve açılan kutuya İsim olarak Zargan (veya istediğiniz farklı birşey, önemli değil) girin. Kısayol kutusuna da ben baş harf olduğu için z harfini girdim (Bu da isteğe bağlı yani). Ayrıntılar >> butonuna da tıklayın ve  Adres kısmına da şunu girin:

http://www.zargan.com/sozluk.asp?Sozcuk=%s

Bu kelime arattığımızda gidilecek adrestir. Adresteki %s bizim kelimemiz yerine duruyor, arama yapıldığında kelimemiz ile değiştirilip bu adrese gidilecektir.

Opera'da Zargan ayarları

Opera'da Zargan ayarları

Daha sonra da Zargan’ı öntanımlı olarak kullanmak istiyorsak yani arama kutucuğunda da Zargan kullanmak istiyorsak Öntanımlı arama motoru olarak kullan seçeneğine bir tik koymalıyız. Hızlı erişimde de Zargan kullanmak istiyorsak Hızlı Erişim arama motoru olarak kullan seçeneğine de tik koymalıyız. Tüm bunlardan sonra Tamam demeli ve Tercihler penceresini de Tamam deyerek kapatmalıyız.

Bundan sonra adres çubuğuna “z kelime” şeklinde (Ör; z kalite)girip gittiğimizde Zargan’ın o kelime ile ilgili sayfası açılacaktır. 🙂 Ayrıca yeni açtığımız sekmelerde ve Hızlı Erişim’de de öntanımlı arama motoru Zargan olacak ve oradan kolayca arama yapabileceğiz.

4 Yorum

  • Yazan: metude, 23 Eylül 2009 @ 11:24 am

    http://my.opera.com/Tamil/blog/how-to-change-hotclick-dictionary-encyclopedia-site-in-opera
    Ayrıca bunlarla ne uğraşıyorsun 😀

    http://www.zargan.com/ ‘a gir > Arama kutusuna sağ tık > Arama oluştur… > Tamam. Sadece 3 tık ile olay bitmiştir 😀

  • Yazan: FeRHaD, 23 Eylül 2009 @ 3:19 pm

    Ahah o kısayolun çalıştığını bilmiyordum bak, zamanında farklı yerlerde denemiştim problem çıkıyordu ama standart arama motorlarında çalışıyormuş. 🙂

  • Yazan: metude, 23 Eylül 2009 @ 3:50 pm

    Cahillik başa bela 😀

  • Yazan: metude, 23 Eylül 2009 @ 3:59 pm

    Problem çıkan yerlerde herhangi bir kelime aratıp, kelimenin yerine %s koyup dediğin yöntem uygulanırsa idealdir. Zaten IE’de arama motorunda EXAMPLE’ı aratıp adres satırını istiyor. Ama Opera’da genel olarak tüm aramalarda “kutuya sağ tıklayıp, Arama oluştur…” ile halloluyor.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz