Ortak Platform (Windows – Linux) Programları

____________________________________________________________________

Windows’tan Linux’a geçmek istiyor veya hali hazırda kullandığınız Linux ve Windows işletim sistemlerinde programlar arası uyum sorunu yaşamak istemiyorsunuz. O zaman bu sayfada listelenen programları kullanabilirsiniz. Bu programların hem Windows hem de Linux işletim sistemleri için sürümleri vardır. Ayrıca ücretsizdirler. İnternet adreslerinden indirebilirsiniz.

Ses düzenleyici:

Audacity uygulaması ses kaydetmek, kayıtlı sesleri düzenlemek, montajlamak için kullanabileceğiniz sourceforge.net bünyesinde oluşturulan bir yazılımdır.

http://audacity.sourceforge.net/

Dosya Sıkıştırıcısı:

7-Zip adlı uygulama ile RAR, ZIP, ARJ, GZIP, BZIP2, TAR ve CAB gibi onlarca formatta dosyayı işleyebilen bir sıkıştırma yazılımı. Kendi 7-Zip formatıyla da oldukça dikkat çekiyor.

http://www.7-zip.org

Uzaktan Masaüstü Erişimi

UltraVNC adlı bu programla uzak bir bilgisayardan kendi bilgisayarınıza erişebiliyor ve aynı masaüstü ortamını uzak bilgisayardan (farklı bir işletim sistemindende olabilir) kullanabiliyorsunuz.

http://ultravnc.sourceforge.net

Ofis Uygulaması

OpenOffice.org uygulaması Microsoft Office ile uyumlu belgeler üretebilen ve düzenleyebilen bir program. Ayrıca kendi OpenDocument dosya formatıyla da dikkat çekiyor. Bu formatta içerik XML olarak ZIP formatında sıkıştırılmış bir arşivde tutuluyor. Böylece Microsoft Office dosyalarına göre de daha küçük boyutlu dosyalar üretiyor.Ayrıca birçok Linux dağıtımında da bulunan bir ofis yazılımı.

http://www.openoffice.org

İnternet Tarayıcısı:

Mozilla Firefox uygulaması her iki platformdada popüler olup birçok eklenti desteğiyle dikkat çeken bir program.Değişik geliştiriciler tarafından yazılan eklentileriyle kullanımı kolaylaştırabilir, güvenliğinizi artırabilir, istenmeyen içerikten korunabilir, oyun oynayabilir, arama motorlarıyla bütünleşebilir, sitelerin Google PageRank değerlerini öğrenebilir hatta Google Adsense hesabınızdan kazandığınız paranızı bile kolayca görebilirsiniz.

http://www.mozilla.org

E-Posta Okuyucusu:

Mozilla Thunderbird POP3, SMTP, IMAP ve SSL destekleyen, kendi kendine öğrenen SPAM filtresi ile maillerinize güvenli bir şekilde ulaşmanızı sağlayan bir mail yazılımı.

http://www.mozilla.org

Web Tasarım Aracı:

NVU gittikçe daha fazla kişi tarafından kullanılan bir WYSIWYG (What You See Is What You Get) web tasarım aracıdır.

http://www.nvu.com

Vidyo Oynatıcı:

VideoLAN DivX, DVD, VCD, SVCD, MPEG, AVI, MOV(Apple Quicktime) ve daha birçok vidyo formatını destekleyen ve altyazı desteği olan bir program.

http://www.videolan.org

FTP İstemcisi:

Filezilla SFTP, çoklu dil ve profil desteği sunan bir ftp yazılımıdır. Normal istemci sürümü için CLIENT sürümünü indirin. SERVER sürümünü de Windows ve Linux sunucularınızda kullanabilirsiniz.

http://filezilla.sourceforge.net

Anında Mesajlaşma:

GAIM MSN, Yahoo, ICQ, Google Talk, Jabber gibi popüler anında mesajlaşma sistemlerini destekleyen tema destekli ve çok kullanılan bir yazılımdır.

http://gaim.sourceforge.net

Telnet / SSH İstemcisi:

Putty SSH1, SSH2, Rlogin ve Telnet destekleyen bir terminal istemcisidir.

http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty

Web Kopyalayıcısı:

HTTrack web sitelerinin birebir kopyalarını çevrimdışı gezebilmek için bilgisayarınıza indirmenizi sağlayan bir offline-explorer yazılımı.

http://www.httrack.com

Performans Ölçüm Programları:

CPUBorn: http://users.bigpond.net.au/cpuburn/

Prime95: http://www.mersenne.org/

Memtest86: http://www.memtest86.com/

Super PI

http://pw1.netcom.com/~hjsmith/Pi/Super_Pi.html (Windows versiyonu)

ftp://pi.super-computing.org/Linux/super_pi.tar.gz (Linux versiyonu)

SETI @home: http://setiathome.ssl.berkeley.edu/

Bu yazılımların hepsi ve daha bir çoğu TheOpenCD adında bir proje ile dağıtılmaktadır.www.theopencd.org adresinden isterseniz hepsini bir CD görüntüsü olarak indirebilir veya teker teker indirebilirsiniz.

1 Yorum

Bu yazıya bağlantılar

  1. F Tipi Blog - Made in Satisfaction » Windows programlarının Linux eşdeğerleri

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz