PageRank sayfalar içindir SiteRank değildir

____________________________________________________________________

Site sahipleri sitelerinin Google’da üst sıralarda çıkması için PageRank deÄŸerlerini yükseltmeye çalışıyorlar. Bu site için iyi birÅŸey, Google’da bunu öneriyor. Ancak bu genelde yanlış bir ÅŸekilde yapılıyor. Herkes sadece ana sayfasının PR deÄŸerini önemsiyor, ancak iç sayfalar bundan daha önemli. Adı üstünde PageRank, yani Türkçe’si ile Sayfa Sırası veya Derecesi.

Google ziyaretçilerin çoğunu iç sayfalara gönderir. Çünkü özellikle bloglarda ana sayfada esas içeriğin özetleri vardır. Bu özetlerin etrafındaki bağlantılardan esas içeriğin olduğu sayfaya ulaşılabilir. Google da bunu bildiğinden eğer arama terimi ile ilgili içeriğin olduğu sayfa ana sayfa dışında indekslenmiş bir sayfa ise ziyaretçiyi oraya gönderir. Ancak iç sayfalarda böyle bir şey yok ise o zaman tek veri olan yer olarak ziyaretçiyi ana sayfaya gönderir. Ayrıca çoğu içeriğin bulunduğu sayfanın bağlantısında anahtar kelimeler de geçtiği için iç sayfalar arama sonuçlarında daha önemlidir.

Google için daha önemli olduğundan iç sayfaların da PageRank değerinin yüksek olması iyidir. Çünkü esas rekabet buradadır. Ana sayfanızın PageRank değeri yüksek olabilir, ancak bunun Google tarafında önemi yoktur. Çünkü arama sonuçlarında çıkan çoğunlukla iç sayfalarınızdır ve bu sayfalarınız diğer sayfalarla rekabet içindedir. Ana sayfanızın PageRank değeri 5 olsa bile iç sayfanız 0 ise bu iç sayfanızın görüntüleneceği arama sonuçlarında size birşey sağlamaz. Sizinle benzer içeriğe ve sayfa bağlantısına sahip daha yüksek PR değerine sahip diğer sitelerin sayfaları aynı arama teriminde sizden daha üst sıralarda çıkarlar.

Zaten adı üstünde PageRank, yani her sayfa için ayrı bir değerlendirme yapılıyor. Sadece ana sayfa değil her sayfa PageRank açısından değerlendiriliyor ve PR değeri hesaplanıyor. Eğer sadece ana sayfanızın değeri hesaplansaydı bunun adı SiteRank olurdu ve bu değeri yüksek olan sitelerin sayfaları her zaman en üstte çıkardı. Bunun da nasıl bir karmaşa olacağını anlarsınız. Bir site çeşitli yöntemlerle bu değerini yükseltir ve her konuda yazmaya başlardı, sonuçta da bütün aramalarda ilk sonuç bu siteden olurdu. Fakat PageRank her sayfa için hesaplanıyor, sadece ana sayfa için değil. Ana sayfanızın PR değerinin de sizin iç sayfalarınızın çıkabileceği arama sonuçlarında size bir faydası yok.

Bu sebeple sadece ana sayfanın PR değeri ile ilgilenmemeli ve iç sayfaların da PR değerini düşünmeli. Ancak bunun tek yolu kaliteli içerik. Herkes ana sayfasına link alabilir ama aynı konu hakkında olan birçok sayfadan sıyrılmak için sadece tek bir sayfaya link almak daha zordur. Bunun en önemli yolu herkesin işine yarayacak birşey paylaşıp birçok sitenin bu sayfaya bağlantı vermesidir, çok kolay değil mi! 🙂

Peki ana sayfanızın PR değerinin yüksek olmasının hiç mi değeri yok? Tabii ki var canım, yok demedikya. Neymiş bunlar;

  1. ArkadaÅŸlarınıza bak benim Google PageRank’ım ÅŸu kadar der hava atarsınız.
  2. Sitenize reklam alacağınız zaman ana sayfanın PR değeri reklamını sitenizde yayınlamak isteyenleri kandırır. Birkaç ay sonra PR iyi de kardeş ziyaretçi az der vazgeçerler.
  3. Ana sayfanızda uzun süredir kalıcı bağlantısı olan arşiv sayfalarınızın veya belli başlı bazı sayfaların PR değeri 1 veya 2 olabilir ancak üstü sadece çok yüksek bir PR değerine sahipseniz olur.
  4. Çok az içerik olan bir konuda ana sayfanızın PR deÄŸeri diÄŸerlerine göre yüksekse Google’da sezgisel olarak sitenizin diÄŸerlerinden iyi olduÄŸunu kanısını yaratabilir (ancak kesin deÄŸildir). Bunun akla geldiÄŸi çoÄŸu durumda alan adı yaşı da düşünüldüğünde bu ihtimal azalır.
  5. Spam yorum robotlarını yönetenlerin dikkatini başarıyla çekersiniz, sitenize daha fazla sayıda spam yorum gelir. Bu da hem bunlarla uğraşacak zamanınıza hem de sunucunuza yazıktır, işlemci ve bant genişliği kullanımınız da artar.
  6. Sitesinin PageRank değerini yükseltmek isteyenler sitenize dalıp yorum yazma özelliği varsa tonla yorum yazmaya çalışır.
  7. Düşük PageRank deÄŸerli ve (ç)alıntı içerikli sitelerden tonla link deÄŸiÅŸim isteÄŸi gelir. Siz de kabul ettikçe Google’ın gözünde düşersiniz.
  8. Daha bunlr gibi şeyler, aklıma gelirse eklerim. 🙂

Anlayacağınız ziyaretçinin doğrudan ana sayfaya gelmesinin istendiği hotel, motel vs. ticari siteler gibi bir siteniz yoksa ve iç sayfalara ziyaretçi gelmesi daha önemliyse ana sayfanızın PageRank değerinin çok fazla önemi yoktur. İçeriğinizin beğenilerek çok kişi tarafından bağlantı verilmesi gereklidir. Bu tür sayfalara örnekler; bende sanırım tek Cep Ingilizce v1.4 veya birkaç tane daha böyle varsa, harici örnekler ise WordPress eklenti geliştiricilerinin eklentilerini yayınladıkları sayfalar.

4 Yorum

  • Yazan: Celil, 15 Åžubat 2009 @ 12:30 am

    Hocam, bence pr nin o kadar önemi yok. mesela tr-security.com adamın pagerankı 1 alexa 67k deli gibi ziyaretçisi geliyor. Bu yüzden pagerank benim için bu kadar önemli değil.Şahsen Ben sitenin güncel olmasına pageranktan daha fazla önem veriyorum.

  • Yazan: FeRHaD, 15 Åžubat 2009 @ 2:41 am

    Pek önemi yok değil de, blog sahipleri için pek önemi yok. PageRank asıl ticari site sahipleri için önemli. Sattığı bir ticari ürün ile ilgili aramada üst sıralarda çıkabilmeli ki, ziyaretçi toplayıp ticaret yapabilsin.
    Alexa değeri için sadece ziyaretçi sayısı önemli, bunun için de gündemde çok konuşulan bütün konularla ilgili video vs. içerik koyarsın sitene, tabi merak eden millet de arar. Ticari ürünler kadar rekabet ile karşılaşmadığı için siten de arama sonuçlarında çıkar ve ziyaretçi kazanırsın.
    Yani bloglar için önemli değil ama aynı alanda arasında rekabet olan siteler için önemli.

  • Yazan: Gimpci, 6 Mayıs 2009 @ 11:09 am

    Google arama motoru genel olarak aşağıdaki dört unsuru göz önüne alarak aranan kelime ile bilgileri sıralar :

    1.Aranması istenen anahtar kelimelerin geçtiği (uyduğu) tüm sayfaları bulur.
    2.Sayfadaki faktörlere göre derecelendirme yapılır.
    3.İlgili yazı içindeki kilit (önemli kelime)lere göre hesaplama yapılır.
    4.Son olarak sonuçlar PageRank’a göre ayarlanır.

  • Yazan: Ali BEY, 21 Åžubat 2019 @ 4:35 pm

    Bu konuda harbiden önemli tabi deneyeceğim. 🙂

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz