SEO Çalışmaları Yapmak Doğru mu?

____________________________________________________________________

Günümüzde birçok site sahibi sitelerinin arama motorlarında yapılan aramaların sonuçlarında ilk sıralarda çıkması ve böylece daha çok ziyaretçi gelmesi amacıyla çeşitli SEO çalışmaları yapıyor veya yaptırıyor. Peki bu ne kadar doğru bir uygulama?

Öncelikle arama motorları arama sonuçlarında aranılan sözcükle ilgili en doğru ve kaliteli yani anlamlı ve işe yarar sonuçları göstermek isterler. Bunun içinde çeşitli teknikler geliştirmişlerdir. Bunlara örnek olarak Internet’in doğal yapısında olan  link verme işleminde, link verilen sitelerin, link verilen site iyi bir site olmalı ki link verilmeyi hakediyor mantığı ile arama sonuçlarında daha ön sıralarda gösterilmesini verebiliriz. Bunun gibi tüm tekniklerin tek amacı arama sonuçlarında en doğru siteyi en önde göstermektir. Bunu bilen site yöneticileri  de SEO denen hileye başvurarak sitelerinin arama sonuçlarında daha ileri sıralarda görünmesi için çalışırlar. Bunun için diğer sitelerden link satın alırlar, link takas ederler, sayfalarında bolca anahtar kelimeler kullanırlar. Ancak tüm bunlar arama motorlarını doğru siteyi ön sırada göstermekten alıkoydukları için yanlış uygulamalardır. Yani arama motoru, sonuçlarında en doğru siteyi değil de üzerinde en çok SEO çalışması yapılmış siteyi göstermektedir. Bu da bazen sonuçların normalde gösterilmemesi gereken sitelerle dolmasına sebep olmaktadır ki bu sitelerin sahiplerinin hiçbiri Internet ortamını kirlettiklerinin farkına varamamakta ve umursamamaktadır.

Peki SEO kesinlikle yapılmamalı mı, onca SEO şirketi sadece İnternet’i kirletmek için mi var ve kazandıkları yüzbinlerce dolarlar yarattıkları kirliliğin ödülü mü? Burada önemli olan SEO çalışmalarının öncelikle ne için yapıldığı. Yani hiç haketmeyen bir siteyi ön sıralara çekmek için mi yoksa hakettiği yere kendi gelmesini sağlayacak ortamı sağlamak mı? Eğer ilki ise yukarıda ki tüm sorulara evet cevabını verebiliriz.

Öncelikle SEO şirketleriyle yapılan anlaşmalarda işin sonunda sitenin belirli bir sırada olması (Ör. ilk 3 veya 3., 1. sırada olması vb.) istenerek anlaşma yapılır. Bundan sonra da şirket o sıralamayı elde etmek için tüm hilelerini kullanmaya başlar. Sonuçta ortaya çıkan site eğer kullanıcılar çin alt sıralardakilderden daha iyi şeyler vermiyorsa bu olumsuz bir durumdur ve bu site İnternet’e zarar vermiştir.

Peki SEO nasıl iyi amaçlı olarak yapılabilir.  Öncelikle sitenin arama motoru botları tarafından daha iyi taranmasını ve değerlendirilmesini sağlayacak yapı ile ilgili çalışmalar yapılabilir. Yani düzgün bir link yapısı, gereksiz JavaScript vb. öğelerden arındırılmış sayfalar, konu içeriğini tam olarak özetleyen başlıklar ve meta etiketleri vb. sitenin arama motoru botları tarafından en iyi şekilde değerlendirilmesini sağladıkları için kullanımları doğrudur. Bunlar hile değil arama motorlarının siteyi diğer sitelerle daha iyi bir şekilde karşılaştırabilmelerine yardımcı oldukları için doğru yöntemlerdir. Bundan sonrası kaliteli içerik hazırlama ve doğal linklerin gelmesini beklemektir. Böylece daha doğru ve adil sıralanmış sonuçlar görebileceğiz. Zaten SEO’nun açılımı (Search Engine Optimisation) Arama Motoru İyileştirmesi/Optimizasyonu değil midir. Öyle olmasaydı Arama Motoru Kandırması olurdu.

SEO’nun iyi niyetli bir yapılma nedeni de YANLIŞ UYGULAMALARLA kötü sıralara düşmüş sitelerin eski yerlerine getirilmesi olabilir. Yani yine adil ve etik bir şekilde ve amaçla yapılmasıdır. Bu yapılırken de yapılabilecek hilelerin siteyi daha da kötü durumlara düşürebileceği unutulmamalı ve bu tür yöntemler kullanılmamalıdır.

Bu kadar şeyi tabii ki sadece SEO’nun kötü maksatla yapıldığında İnternet’i kirlettiğini söylemek için yazmadım. Bunu okuyanların sitelerini hazırlarken iyi düşünmeleri ve sitelerini ön sıralara çıkarma amaçlı hile şeklinde değil, hakettikleri sıralamalara adil bir şekilde gelebilecekleri şekilde SEO çalışmaları yapmaları gerektiğini belirtmek için yazdım. Yani kimi ön sırada göstereceklerine arama motorları karar vermeli. Böylece daha kaliteli arama sonuçlarına ulaşacağız ve daha temiz bir İnternet kullanabileceğiz. Ödevi hakkında araştırma yapan bir öğrenci kesinlikle alakasız reklamlarla ve linklerle dolu bir siteye değil ödevi hakkında bilgi içeren bir siteye girecek. Hem böylece de site sahibi birkaç lira fazladan para kazanma uğruna küfür yemeyecek, üstünde işe yarar birşey yapmış olmanın sevinci olacak.

10 Yorum

  • Yazan: Ali, 16 Kasım 2007 @ 7:12 pm

    SEO daha genel bir ifade olup SERP üstünde durmakta yarar var. Yani yazılarımızın arama sonuçları sayfalarında çıkıp çıkmaması ve hangi sayfalarda kaçıncı sırada çıkıyor olması vesaire durumu. Burada esas olan şey anahtar kelimelerdir: Temelde web sayfasının ana başlığı (alan adı değil), sonra kategorisi, sonra yazının başlığı, sonra her bir yazının anahtar kelimelerinin kendi başlığı ve kategori ismiyle uyumluluğu, sonra bütün blogun veya sitenin tüm anahtar kelimeleri ile bunların uyumu önem taşıyor. Bunu bazı kişiler hiç bilmeden uyumlu hale getirmiş oluyorlar. Özellikle devamlı tek bir tema üzerinde yazanlar. Alan adı da anahtar kelimelerle uygun ise çok daha iyi olur. Ama diğerleri bir bütün olarak başarıyı sağlayabiliyor. Alan adı ne olursa olsun alt alan adlarının genel anahtar kelimelerle uyumluluğu da başarıyı arttıran faktörlerden.
    Bu uyumluluğu tutturmaya çalışmak etik midir değil midir, ben de üzerinde düşünüyorum. Google’un sistemi mükemmel olup güzel bir şey. Ama yazınızda belirttiğiniz etik olmayan şeylere çözüm bulmaları gerekir.
    Örnek verecek olursam benim eski blogumda günlük tarzı yazdığım yazılardan çocuk eğitimiyle ilgili olanlardan biri benden izinsiz olarak alınmış ve bu konuda iddialı olan, seviyeli bir çizgide olduğu görülen PR4 bir sitede yayınlanmış. Bu site aslında ne yaptığını bilmiyor. Çocuk eğitimi hakkında internette arama yapan; buldukları bilgilerle çocuklarının hayatlarını yönlendirecek olan ana babalar bu sitenin ciddi görünümünden etkileniyor ve oradaki bilgilere çok saygı duyuyor. Benden çaldıkları yazı ise her ne kadar iyi olsa da ben bir psikolog değilim pedagog değilim. Konuda uzmanlığım yok. Konu ile ilgili akademik düzeyde eğitimin, araştırmalarım yok. O yazı sadece gözlemlerim ile yazılmış bir fikir yazısıydı. O sitenin bu yazımı uzman görüşü gibi yayımlamaları büyük bir rezalettir şarlatanlıktır. Mail yazdım yazımı kaldırmalarını rica ettim. Kaale almadılar.
    Google’dan arama yapınca o yazım onların sitesinde görünüyor olarak ilk sırada çıkıyor. İşte bu gibi sorunlara çözüm bulmak gerekir.
    Nasıl ki her isteyen kafasına göre “ben psikologum” diyerek kendisine muayenehane açamıyor, açsa bu yaptığı büyük bir suçtur, aynen onun gibi internette bu tür sitelerin açılması da aynı derecede suç kabul edilmeli ve yasaklanmalıdır.
    Bu açıdan sizin bu yazınız gayet yerinde olmuş. İlgili makamların bunları düşünmeleri gerekir.

  • Yazan: FeRHaD, 16 Kasım 2007 @ 10:45 pm

    Senin ki içerik hırsızlığı olmuş. Sitenin görünür bir kısmına telif hakkı işareti koysan iyi olur, hatta bunu bir sayfa ile de belirtebilirsin. O çalınmış içerik için ise yasal yollar dışında pek bir çaren yok. Ancak belirttiğin gibi konu hakkında uzmanlığının olmaması nedeniyle içeriğinin sahipliğini kanıtlaman oldukça zor olur seni çok uğraştırır. Çalıntı içerikle ilgili olarak Utanç Duvarı diye bir site var. Sende şikayetini buraya gönderebilirsin.

  • Yazan: Erdal Ali, 22 Kasım 2007 @ 3:01 am

    Bunu bilmiyordum. O yazıyı silip yeniden yayınlamıştım ki tarihi filan değişir arama sonuçlarında çıkar diye.. Nitekim çıkmıştı da.. ama onların sayfasındakinden bir satır sonra.. önce ise sadece onların sayfasındaki çıkıyordu. Neyse, bundan sonra dikkat ederim. Tarihi filan değiştirmeseydim kesin utanç duvarına bildirirdim.
    Ayrıca: içerik hırsızlığı filan tamam da, bir de site sahipleri uzmanlık alanlarıyla ilgili iş yapıyor gibi görünüyor ama verdikleri kaynaklar hiç de uzmanların eseri değil. Bu açıdan çok sakıncalı bir site. Hiçbir yönüyle etik değil.

  • Yazan: FeRHaD, 22 Kasım 2007 @ 12:18 pm

    Sen o yazının linkini falan versene bana ya da internette çeşitli dizin türü yerlere kaydet. Böylece google yazı aynı olsa da daha çok link aldığı için daha iyi davranır. Tabii abartmamak lazım aşırı link satışları yüzünden olan son güncellemeler gibi kötü bir etki yaratır yoksa.

  • Yazan: Erdal Ali, 22 Kasım 2007 @ 8:06 pm

    Yok gerekmez ben onu o zamanlar beni takip eden kişilerin bilgilerine sunmak için yazmıştım. Google’dan ziyaretçi çekmesinin o kadar önemi yok. insanlara faydalı olacaksa başka yerlerden de yazılarım okunuyor işte. Ama kötü olan şey o kişilerin seviyesizce hareket etmeleri. Reklam geliri kazanmak için halka çocuk yetiştirmek gibi çok ciddi bir konuda uzman görüşü olmayan bilgiler sunmaları. Ayrıca yazımın altında benim blogumu kaynak göstermişlerdi. Bu ise yine de hırsızlık sayılır çünkü ne benden izin istediler ne de bana haber verdiler.

  • Yazan: FeRHaD, 22 Kasım 2007 @ 9:12 pm

    Aslında uzman kişilerin uzman olmayan sitelerden kaynak aldıklarını görmek çok komik olur herhalde. Ama sonuçta pek uygun birşey değil.

  • Yazan: yok, 13 Ekim 2008 @ 2:59 pm

    seo demiyom çocukların bir işte çalışmaları doğru mu yanlış mı diye soruyom

  • Yazan: ceren, 13 Ekim 2008 @ 3:01 pm

    ödevimden 100 aldım teşekkürler

  • Yazan: FeRHaD, 13 Ekim 2008 @ 9:52 pm

    Eee Ceren şimdi o biraz duruma bağlı. Eğer ailesine bakacak başka biri yoksa çalışması doğrudur, yok baba sağlam ve para kazanıyor bir de çocuğu işe gönderiyor ise çok ihtiyaç olmadığı sürece uygunsuzdur. Eğer baba keyiften para kazanmıyor çocuğun üstünden geçiniyorsa, o yanlıştır, öyle babayı polise şikayet etmek gerekir.
    Sanırım Google seni yanlış anlayıp gönderdi buraya. 😀

  • Yazan: ersoy, 29 Ekim 2010 @ 8:53 am

    cocukların yaşama özgürlügünü elinde alamayın

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz