Teknoloji dili günlük dile zarar vermiyor!

____________________________________________________________________

İnternet’te MSN vs. sohbet ortamlarında ve Twitter gibi ortamlarda kullanılan kısaltmalar gülücükler ve çakma harflerden oluşan dilin günlük dili bozduğu ile ilgili endişeler vardı. Bunlar İnternet’in günlük hayatımıza girmesinden beri endişe edilen şeylerdi ki haklı olduklarını düşünür, üzülürdüm. Ancak araştırmalar çok da korkulacak birşey olmadığını gösteriyor.

Alberta Üniversitesi’nden bir grup uzmanın araştırmasına göre sohbet dilinin çok da korkulacak zararı yok. Psikoloji bölümü öğrencileri 40 öğrenciyi bir haftalığına gönderdikleri SMS’leri tutturmuşlar ve bu süre  sonunda da konuşma ve telaffuz yetenekleri ile ilgili bir test yapmışlar.

Test sonuçlarına göre günlük konuşmada kötü olanların sohbet dili kullanımında da kötü oldukları yani bozuk dili daha fazla kullandıkları, ancak günlük tilde telaffuzları daha iyi olanların sohbet dilinde dili düzgün kullandıkları gözlenmiş. Sohbet dilini ve kısaltmaları fazla kullanan erkeklerin dil kullanımında kötü olduğu, kısaltmaları daha fazla kullanan kızların ise telaffuzda daha iyi olduğu görülmüş.

Ayrıca çocukların sohbet dilini kullanarak birşeyler düşünerek yazması ve üretmesi de kendilerini ifade ve düşünme yeteneklerini arttırabilecek uygun bir yöntem olarak görülüyor. Çünkü düşüncelerini bu dille ifade etmeye çalışmaları ve bu dili çözmeleri günlük dillerinden daha fazla konsantrasyon ve dikkat, dolayısıyla da beyin gücü gerektiriyor.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz