TomTom navigasyon what3words konum adresleme sistemine geçiyor

____________________________________________________________________

TomTom navigasyon ürünleri geliştiren eskice firmalardan biri. Normalde konum ya da koordinat olaylarında aklımıza eski filmlerden derece dakika saniye vs. diye okunan kodlar gelir. Kuzey ve güney diye ikiye ayrılmış, aralarında değişik semboller olan hafif karışık ama havalı rakamlar. Bir de dünyada bazı fikirler vardır. Böyle çok zor bir şey değil gibi görünebilir ama üretildiği amaç için gayet kullanışlı, gayet mantıklı çözümler sağlayabilir. Ancak çok az kişinin aklına, çok nadir durumda da gelebilir aynı şekilde. Bunlardan biri de üç kelimelik adresleme sistemi.

Üç kelimelik adres sisteminde Dünya 3m x 3m karelere bölünmüş durumda. Her kareye de üç kelimeden ibaret bir adres tanımı konuyor. Yani 58 derece kuzey, 46 derece güney demiyorsun da elma.armut.ayva diyorsun gibi. Hani 52.010687 35.651894 gibi bir koordinatı hatırlamaktansa üç kelimeyi hatırlamak çok daha kolaydır. ÖrneÄŸin Anıtkabir’in önündeki geniÅŸ alanın ortasının 3 kelime sistemine göre adresi keyif.ayaklar.sürpriz oluyor. Saray’ın önündeki tören alanının bir noktası da demeç.madenci.filmler mesela. Bir yabancının da yapması gereken bu ismin kendi dilinde karşılığını bulmak ve kullanmak. Yani adresler evrensel bir bakıma. 😀 Uzun sayılar yerine kelimelerden ibaret bir adresleme, bir kodlama. what3words deniyor bu üç kelimelik adresleme sistemine ve map.what3words.com adresinden farklı bölgelerin konum bilgisine ulaÅŸmanız mümkün.

TomTom navigasyon yazılımı da 2018 içinde bu what3words adresleme sistemine geçmeye başlayacakmış. Haritalarını bu bilgileri de içerecek şekilde güncelleyecek artık yani. Bu sistemin ufak bir olumsuz yanı, çevrimdışı haritaların boyutunu bir miktar arttıracak olması. Sayılar bilgisayar sistemlerinde çok bellek alanı kullanır, çünkü bizim gördüğümüzden ziyade bitler halinde saklanırlar. Yazı karakterleri ise sayılardan üretilen daha büyük boyutlardadır. Hani bu sistem için haritaların boyutunun biraz artması gerekecek. Mutlaka bir sıkıştırma sistemi kullanılacaktır tabi.

2 Yorum

  • Yazan: Alperen, 12 Haziran 2018 @ 2:28 pm

    Merhaba, blogunuzu yeni gördüm takipteyim eski yazılarınızı sabahtan beridir okuyup duruyorum. Sağlam bir geeksiniz sanırım 😀

  • Yazan: FeRHaD, 17 Haziran 2018 @ 1:17 am

    Galiba. 🙂

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz