Toshiba Portégé G500 ile Wi-Fi ağına bağlanmak

____________________________________________________________________

Toshiba Portégé G500 kendinde Wi-Fi antenine sahip. Bu sayede kolayca kablosuz modeminize bağlanıp cep telefonunuzdan İnternet’e bağlanabiliyorsunuz. Bunun için yapmanız gerekenler çok basit, yalnız bunlara başlamadan önce ağınızı yapılandırmış olmanız gerekli, yani kablosuz modeminiz düzgün kurulmuş, ayarları yapılmış ve çalışır olmalı.

İlk önce Kablosuz bağlantı yöneticisine girmeliyiz. Buna Windows Mobile 6.1 kayan panel media ana ekranında alt seçeneklerde bir tarafa doğru birkaç kez kayarak ulaşabilirsiniz.

WM 6.1 ana ekranda kablosuz yöneticisi paneli

WM 5 veya diğer ana ekranlarda ekranda Wi-Fi ile ilgili bir bölüm olmalı ona tıklayın ya da Ayarlar > Bağlantılar > Kablosuz Yöneticisi (Settings > Connections > Wireless Manager)

Bundan sonra buradaki Wi-Fi seçeneği üzerine gelip tıklayın. Bu seçeneğin altında etrafta bağlanılabilecek bir ağ olup olmadığını gösterecek.

Kablosuz Yöneticisi (Wireless Manager)Kablosuz Yöneticisi (Wireless Manager)

Eğer Available veya var türünden bir şeyler yazarsa etrafta bir ağ var demektir.

Wi-Fi Ayarlarına girin

Bundan sonra Menü seçeneğinden Wi-Fi Ayarları (ya da settings) sekmesine girin.

Wifi Ayarları

Wifi Ayarları

Burada ağınız üzerine gelip Bağlan (Connect) tuşuna basın ya da Manü’den Eüzenle (Edit) butonuna tıklayın.

Ağ Türü

Ağ Türü

İlk sayfada ağ türünü “Internet” olarak seçiniz.

Ağ Anahtarı

Ağ Anahtarı

İkinci sayfada ağın doğrulama yöntemini, veri şifreleme biçimini seçin ve ağ anahtarını (yani modemde ayarladığınız parolayı) girin ve Sonraki (Next) tuşuna basın.

Wi-Fi ayarları son ekran

Wi-Fi ayarları son ekran

Son sayfayı da yukarıda gördüğünüz şekilde ayarladığınızda işlem bitmiştir “Bitti” (Finish) tuşuna basın.

Wi-Fi bağlı

Wi-Fi bağlı

Bundan sonra yukarıdaki ekrandaki gibi ağınızın yanında bir başı mavi halkalı çubuk çıkacak, bu artık ağa bağlandığınızı gösterir.

Artık kablosuz ağınıza bağlısınız

Artık kablosuz ağınıza bağlısınız

Ağa bağlı olduğunuzu Kablosuz Yöneticisi’nde Wi-Fi seçeneğinin altında yazan ağınızın isminden, ana ekranda ki bağlantı bilgisinden veya bildirim çubuğundaki yuvarlak halkalı kule simgesinen anlayabilirsiniz. Eğer kule simgesi etrafında çizgili bir yuvarlak halka varsa, bu o esnada o ağa bağlanmaya çalıştığını gösterir.

Not: Eğer bu şekilde bağlanamazsanız veya başka bir problemler çıkarsa cihazınızı bir servise götürmeniz iyi olabilir, cihazı bir de onlar kontrol eder, sorun var ise tamir eder ya da yenisini verirler.

Artık ağınıza bağlandığınız hemen İnternet’e bağlanmanıza yetmeyebilir. Kullandığınız İnternet Gezgini programında (Pocket IE, Opera Mobile) ağ ayarlarının düzgün olması gerekli. Programınızı açıp program ayarlarında Bağlantılar (Connections) sayfasında “Ayarları otomatik algıla” (Automatically detect settings) seçeneğini aktifleştirmelisiniz. Bundan sonra eğer modeminiz İnternet’e bağlı ise siz de Toshiba G500 ile İnternet’e bağlanabileceksiniz.

Yalnız Toshiba Portégé G500 cihazının bir akıllı telefon olduğunu, bir dizüstü bilgisayar olmadığını hatırlayıp performansın biraz düşük olmasını doğal karşılayın. Yani telefonunuz ile modemden bir dizüstü cihazla uzaklaşabileceğiniz kadar uzaklaşamazsınız, yoksa bağlantı göçer. Ayrıca bu cihazda bağlantı hızı da yaklaşık 350 Kbit/s olarak sabitlenmiştir, yani bir sayfayı açarken ya da bir dosya indirirken ulaşabileceğiniz en yüksek hız 35 KB saniyedir. Wi-Fi gücü çeşitli ROM düzenleyicilerin sürümlerinde değişken olabiliyor, yani sisteminize farklı ROM paketleri yükleyerek daha yüksek veya alçak bağlantı gücü elde edebilirsiniz. Ancak hız konusunda birşey olup olmadığını bilmiyorum. Sanırım cihaz en üst EDGE hızına sabitlenmiş veya donanımsal anten bu kadarını destekliyor.

8 Yorum

  • Yazan: Oguzhan, 8 Mart 2009 @ 12:36 am

    benim telefonda olmuyor arkadasım ndn acaba eskıden baska bır ayar bulup yapmıstım olmustu ama senın dedıklerını yaptım defalarce olmadı:s

  • Yazan: FeRHaD, 8 Mart 2009 @ 1:29 am

    Bazen öyle bir durum oluyor bende de. Nedenini de tam olarak bilmiyorum.
    Mesela evde iken sinyalin güçlü olmadığı köşelerde falan tekrar şifre istiyor vs. problemler çıkıyor, ancak bu noktalar dışında problemsiz bağlanabiliyorum.
    Ancak Edirne’de kuzenin evinde apartmanda ücretsiz ağ olmasına ve şifresini de bilmeme rağmen bağlanamıyorum. Neredeyse bağlanmak için dört gün (İki ay arayla ikişer gün) uğraştım diyebilirim. 🙂 Ancak bir seferinde kablosuz modemin tam dibindeyken bağlanabildim, buna rağmen bağlantı çok yavaştı ve de kısa sürdü, bir süre sonra bağlantı koptu ve bir daha da bağlanamadım.
    Bunun farklı nedenleri olabilir, kablosuz modem çok fazla sayıda cihazla çalıştığı için cep telefonunun düşük sinyali veya hızı gibi nedenlerle bağlantıyı kurmuyor olabilir.
    Veya cihazda yazılımsal bir tuhaflık var.
    Bu arayüz ile yapılabilecek pek fazla ayar yok. Ancak Kayıt Defteri (Registry) içinde değişiklikler yaparak sinyal gücü veya şifreleme ile ilgili farklı değerler ayarlanabilir, bu da bir iyileşme sağlayabilir. Wi-Fi ağlarını ve sinyal güçlerini gösteren farklı programlar var onlarla ağları bir kontrol edebilirsin.
    ROM olarak hangi ROM kullanıyorsun, cihazın orijinal WM 5 olanını mı sonradan mı yükledin, yüklü olan ROM’un ayarları değişiktir belki.
    Ayrıca kablosuz modemin ayarları nasıl, her şifreli gelen bağlantı isteğini kabul edecek mi, yoksa kısıtlama vs. var mı, mesela önceden telefonunla eşleştirmen falan gerekiyor mu?
    Ayrıca yukarıdaki ayarlarda son safhada (802.1x ekranı) farklı seçenekler seçip de deneyebilirsin, ağın özelliklerine göre değişiklik gösterebilir bunlar.
    Eğer güvendiğin bir ağ ile herşeyi denedin ve sonuç alamadıysan bunu servise bir bildirmelisin, gerekirse aldığın mağaza da vs. bir denenmeli, nadiren de olsa cihazında arıza olanlar oluyor, ücretsiz değiştiriliyor.

  • Yazan: yasmin ender, 9 Aralık 2009 @ 11:15 pm

    Arkadaşım kusura bakma bir şey sormak istiyorum bana hediye geldi internete bağlanıyorum ama pocek msn çalışmıyor sinyal yok mesajıyla kapanıyor. Çözemedim yardımcı olurmusunuz.

  • Yazan: FeRHaD, 11 Aralık 2009 @ 2:01 am

    Yasmin, büyük ihtimalle sinyal gücü zayıf olan bir yerdesindir. Tam olarak bağlanınca problem çıkmaması gerek. Ya da Opera ile falan bir sayfaya girmeye çalış, belki ağında Ağ bağlantısı ile ilgili bir problem vardır.

  • Yazan: buraq, 23 Mart 2010 @ 11:05 am

    ya bnmde hep bağlanıyor yazıyo wi-fi ekranında kullanılabilir ya da ulaşılamıyor diye bişi yazmıyo ama ilk başlarda buluyodu son bikaç haftedır bulmuyo yardımcı olursanız sevinirim

  • Yazan: efe, 5 Aralık 2010 @ 2:02 am

    güzel kardeşim kaç kere denedim ayarladım genede internete girmio s….. timin telefonu çok uğraştım genede olmuyo….

  • Yazan: efe, 5 Aralık 2010 @ 2:23 am

    allah cezasını versin böle telefonun deli olcam gece gece ya denedim olmuyo çok saçma bi telefon alcak olanlar hiç almasın berbat ötesi telefon adamı bi süre sonra deli eder bu telefon bi parçalamadığım kaldydı onuda yapıcam sonunda !!!!!!!!!

  • Yazan: FeRHaD, 5 Aralık 2010 @ 9:38 pm

    Efe, cihazınla bağlanamıyorsan bağlanmaya çalıştığın modemin ayarlarını bir kontrol et derim. Orada bağlanmasını engelleyecek bir ayar olabilir.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz