Toshiba Portege G500’e ROM yüklemek

____________________________________________________________________

Toshiba G500 gibi akıllı telefonlar üzerilerindeki Windows Mobile işletim sistemi ile neredeyse bir bilgisayar gibi çoğu işinizi görmenize izin vermektedirler ancak onlar da en az bir Windows XP yüklü bilgisayar kadar hassastırlar. İkisi de Windows değil mi işte! 🙂 İkisine de yüklenebilecek bir sürü program var ve ikisine de zarar verebilecek bir sürü program var. Böylelikle de zaman zaman telefonunuzdaki işletim sistemi de kullanılamaz hale geliyor. Bu durumda da Hard Reset denilen yöntemi uyguladıktan sonra telefona yedeklerinizi yükleyerek eski haline getirmeniz gerekiyor. Bu sefer elimdeki son yedek tehlikeli ve önceki de çok eskiydi. Ben de bir değişiklik yapıp WM 6 yerine WM 5 yüklemeye karar verdim.

Telefonu ikinci el almıştım, içinde WM 6.1 Standart ile gelmiÅŸti. Ben de sadece bir kez açılmadığı için ROM yüklemiÅŸtim. Telefonun orijinalinde Windows Mobile 5.0 iÅŸletim sistemi var ama yabancı modellere daha sonradan WM 6 olanağı tanındı, yani WM 6 ROM’u yayınlandı. Biz de WM 5 yerine bunu kullanıyoruz ama Ä°ngilizce. Türkiye için ROM daha çıkmadı. Åžu an üyelik isteyen bir sitede Türkçe yaması var ama zorla üye olmaktansa Türkçe kullanırım daha iyi. Zaten daha iyi Ä°ngilizce olunca bizimkiler anlayamıyor.

ROM içinde işletim sisteminin dosyaları ve ayarları olan bir yazılım. Bu telefondaki ayrı bir yükleme yazılımı yardımı ile yükleniyor. İşten anlayan çeşitli kişiler bunların içine girip orasını burasını değiştirip kendi ROM paketlerini yapabiliyorlar.

Toshiba G500 Portege cihazıma önce WM 5 yükledim. İşlemi özetle tarif ediyorum. Super RUU adlı bir programı çalıştırıyorsunuz. Updated Mode olarak OS seçip hemen altındaki kısımdan DIP uzantılı ROM dosyanızı buluyorsunuz. Daha sonrada telefonunuzu kapalı iken bilgisayarınıza USB kablosu ile bağlıyorsunuz. Super RUU programından Update Target butonuna tıklıyorsunuz ve Waiting for USB Connection yazısı beliriyor. Bundan sonra da bilgisayarınıza bağlı telefonunuzun sol seçim tuşuyla birlikte açma tuşunu basılı tutuyorsunuz. Birkaç saniye sonra telefon ekranında siyah ekranda yazılar çıkmaya başlıyor ve elinizi telefonun düğmelerinden çekiyorsunuz. Super RUU telefonda gerekli işlemleri yapıp ROM dosyanızı telefonunuza yüklüyor. İşlem bende WM 5 yüklerken 2:19, WM 6.1 yüklerken 2:36 dakika sürdü.

WM 6.1 kurulumu sonrası Super RUU

WM 6.1 kurulumu sonrası Super RUU

Ä°ÅŸlem bu kadar, çok karmaşık deÄŸil. Yüklenecek ROM dosyasına gelince, MPX‘e gidin kendinize bir tane bulun. 😀

WM 5 yükledim ve cihazı açtım, bana inanılmaz ilkel geldi. Sadece ekran görüntüsü bile beni soÄŸutmaya yetti. Açılış ve kapanış ekranları sanki ekran kartı sürücüsü yüklenmemiÅŸ bir Win XP’ye benziyordu. Ancak Java sanal makinesini beÄŸendim ve kopyaladım, WM6 üstünde denemeyi düşünüyorum. 🙂

WM 5 Ekran GörüntüsüWM 5 Ekran Görüntüsü

Kısa bir süre sonra telefonu tekrar kapatıp WM 6.1 ROM dosyasını yükledim yine. Sonra son yedeğimden kişileri, e-posta ve mesaj verilerini, görevleri geri yükledim. Veri tabanı, ve kayıt defterini ise bıraktım.

WM 6.1 Ekran GörüntüsüWM 6.1 Ekran Görüntüsü

Şimdi de WM 6.1 üstüne programlarımı yüklüyorum. Birazdan Skyfire yükleyeceğim. Bir ara da üşenmezsem o siteye üye olup Türkçe dilini yüklerim belki.

NOT: Burada yazanları hemen yapmaya kalkmayın, biraz daha araştırma yapın, zira ne tür bir hatanın oluşabileceği belli olmaz. Yani kısaca yukarıda yazanlardan sorumluyum ama onlar benim deneyimim, bende böyle oldu diye sizde de olacak değil. Yani bozulan ve bir daha çalışmayacak olan cihazınızın sorumlusu ben değilim. İşleme başlamadan hakkında biraz araştıram yapın.

36 Yorum

  • Yazan: yalova, 15 Åžubat 2009 @ 1:59 pm

    tema ve diğer program download linkleri varmı elinde?

  • Yazan: FeRHaD, 15 Åžubat 2009 @ 3:33 pm

    Windows Mobile Programlar sayfasından bu sitedeki uyumlu programlara ulaşabilirsin, bunun dışında tek bildiğim MPX. 🙂

  • Yazan: ErçaÄŸ, 31 Mayıs 2009 @ 2:34 pm

    Değerli arkadaşım,
    Bu faydalı paylaşımın için çok teşekkürler.Bu sırada sana birşey sormak istiyorum. Wm 6.1 kurarsak içindeki telefonlar gider mi sence ?

  • Yazan: FeRHaD, 31 Mayıs 2009 @ 7:56 pm

    WM 6.1 olsun ya da 5.90 olsun ne kurarsan kur telefonunun kendi hafızasındaki veriler silineceÄŸinden herÅŸey gidecektir. Ancak bunun da bir çözümü var, MyPhone. 🙂 Biraz kendi ürün reklamım gibi oldu ama nerdeee. 🙂 Bu Microsoft’un bir yedekleme yazılımı, hotmail üyeliÄŸinle MyPhone yazılımını yüklüyorsun ve kiÅŸiler, görevler, takvim ve istediÄŸin dosyaları Microsoft’a yedekliyorsun. Daha sonra Windows Mobile 6.1 yükleyip MyPhone yazılımını tekrar yüklüyorsun ve eÅŸleÅŸtirme yapıyorsun. Bundan sonra WM 6.1 yüklerken silinen verilerin telefonuna geri yükleniyor. Gayet güvenli bir yöntemdir, Microsoft Myphone ile senkronizasyon sayfamda ayrıntılı bilgi verdim.

  • Yazan: hey_man, 16 Eylül 2009 @ 2:38 pm

    Deneyimi çok güzel anlatmışsın, tebrik ederim. Peki ben de şunu sormak istiyorum: benim de G500 telefonumda Windows Mobile 6.1 yüklü ama bana artık sorunlu gelmeye başladı.. Önceden yüklü olan Windows Mobile 5 işletim sistemime tekrar nasıl geri dönerim?

  • Yazan: FeRHaD, 16 Eylül 2009 @ 2:48 pm

    Ä°nternet’ten G500 WM 5.0 iÅŸletim sistemi bulup cihazına yüklemelisin. Gerçi ÅŸu an WM 6.5 kullanıyorum ama onun da daha geliÅŸtirilmesi gerekli. Bu sitede paylaÅŸtığım bir ROM vardı, WM 6.1 oldukça stabildir, istersen bir incele onu. Sitede G500 olarak aratırsan bulursun.

  • Yazan: hey_man, 16 Eylül 2009 @ 3:28 pm

    Zaten WM 6.1’i uzun bir süredir kullanıyorum. Ama 2-3 aydır baz istasyonu sinyali alamama , mesaj gönderememe ve aşırı ram kullanımı ve sürekli sinyal arama yüzünden ÅŸarjın çabuk bitmesi gibi sorunlar yaşıyorum. Kendim yapmıştım SuperRU ile yükseltmeyi ama geri dönüş yolunu bulamıyorum. Åžimdi bir WM5 buldum SD kart üzerinden yüklemeyi deneyeceÄŸim bakalım inÅŸallah olur.. Senin baÅŸka bir tavsiyen var mı peki?

  • Yazan: FeRHaD, 16 Eylül 2009 @ 3:51 pm

    Telefonu sıfırlamayı (Hard Reset) denedin mi?
    Şebeke bulamama vs. problemler ROM ile alakalı olmayabilir.
    Bir de ÅŸu var ki ,her ROM’da ayarlar deÄŸiÅŸik olabiliyor ve farklı ROM’lar var Ä°nternet’te. 5’e düşmeden önce bunlardan birini deneyebilirsin. Mesela Tohiba Portege G500 yazımda yorumların arasında paylaÅŸtığım bir ROM var, onu bir deneyebilirsin, pek fazla özelliÄŸi olmasa da gayet stabil bir ROM kendileri.
    Sinyal arama ile ilgili olarak, bölgende 3G durumu nedir? 3G’de daha uzun olması gerekiyor bekleme süresinin ancak az sayıda baz istasyonu olduÄŸundan ÅŸebekeye eriÅŸim için daha fazla sinyal üretilir. Eski 2.5 G ÅŸebekesinde kalmak istersen ayarlarını yapmalısın.
    Bir de bu arada çoÄŸu WM 6.1 ROM ile görüntülü görüşme yapılamıyor düzgün, bilesin. WM 5.0’da ÅŸu an bu iÅŸ için en iyisi.

  • Yazan: hey_man, 16 Eylül 2009 @ 4:14 pm

    Hard Reset yaptım. DüzelirmiÅŸ gibi olup 1-2 hafta sonra tekrar birÅŸeyler ters gitmeye baÅŸlıyor. Bir de bahsettiÄŸin 3G-2.5G ayarlarını yapmadım, zaten ÅŸimdilik 3G kullanmayı düşünmüyorum. Bu ayarları nasıl yaparım? Ayrıca bu gibi ÅŸeyleri WM5 yüklemeden önce denemek lazım doÄŸru.. Åžunu da belirteyim; rogerali’nin WM6.1 romunu kullanyorum.

  • Yazan: FeRHaD, 16 Eylül 2009 @ 4:42 pm

    Benimki Adil Yıldız romu idi, en azından stabilite konusunda problemi olmuyordu.
    Eğer telefonunda ana ekranda 3G simgesi görüyorsan, 3G şebekesindedir, değilse zaten değildir. Ancak etrafında varsa bundan şebeke aramanın pildeki yükünü azaltmak için 3G devre dışı bırakılabilir.
    Bu nasıl yapılır, güzel bir soru ki her rom’da yok bunun ayarı. Åžu anki ROM’da Ayarlar > Phone > Mode selection’da Otomatik ve 3g, 2G olarak seçenekler var. Ancak her ROM’da olmayabilir bu ayar.

  • Yazan: hey_man, 16 Eylül 2009 @ 5:21 pm

    Benimkinde “Otomatik, HSDPA ve GSM” seçenekleri var. GSMi seçtim telefonu tekrar baÅŸlattım (bu iÅŸlemden önce Hard Reset yapıldı) ve direk 3 çubuk ile sinyal alımı baÅŸladı. Bir müddet sonra 5 çubuÄŸa çıktı, tekrar 3e indi, bir ara tamamen sinyal yok oldu vs.. Not olarak daha önce böyle bir sorunum yoktu acaba donanımsal olarak mı bir problem oldu bilemiyorum. Daha önceden donanımsal bir sorun yüzünden (götürme nedenim: kulaklık giriÅŸi bozukluÄŸu, çıkarılan sonuç ve yapılan iÅŸ: anakart deÄŸiÅŸimi) servise yollamıştım. Bu sefer de yollamak istiyorum ama iÅŸletim sistemiyle oynadığım için acaba garanti dışı olup kabul etmeyebilirler mi bunu düşünüyorum.. OturduÄŸum yer de “Ä°stanbul sahil kesimleri” burda az baz istasyonu varsa baÅŸka hiç bi yerde baz istasyonu yok demektir 🙂 O yüzden baz istasyonu sayısıyla ilgili bir sorunum olduÄŸunu sanmıyorum. Siz de bu “Toshiba G500 Portege” ile ilgili deneyimlerinizi makale havasında gerçekten çok güzel yazmışsınız. O yüzden bu kadar çok soru soruyorum kusura bakmayın..

  • Yazan: FeRHaD, 16 Eylül 2009 @ 5:36 pm

    Ohoo, baz istasyonu ile ilgili bir sorununuz olmamalı sizin, biz de daha 3G bile yok. 🙂
    Ben cihazı 250 TL’ye ikinci el almıştım geçen Eylül, birinci yılı doluyor bende. 😀 Daha önceki sahibinde de GWES.EXE hatası verip açılmıyormuÅŸ, anakartı deÄŸiÅŸmiÅŸ. Anakartı yeni sayılır yani. 🙂
    Eğer cihaz hiç açılmasa hangi işletim sistemi ile gönderirsen gönder sonuç büyük ihtimalle anakart değişimi olacağından garanti problemi çıkmaz. Ancak cihaz çalışıyorsa WM 6.1 ile götürünce adamlar tamir ücreti istemekte sonuna kadar haklılar (her ne kadar Toshiba destek konusunda yetersiz olsa da 🙂 ). Bu sebeple WM 5.0 yükleyip vermelisin servise. Bu arada şarjın bitmesinin nedeni pilin yaşlanması da olabilir, geçen ay sadece bir video oynatınca şarjı %100 olan cihaz kapanıyordu. 🙂 Bastım 27 TL geldi yeni pilim. 🙂 Sizin de pilinizi değiştirip geri gönderebilirler cihazı. 🙂
    Sorun sorun yanıtlarız, problem değil. 🙂

  • Yazan: sedat, 25 Kasım 2009 @ 10:32 pm

    ferhad, benim g500’e rom yuklerken yarıda kaldı ve artık eskisi de çalışmadı.
    telefon şarj oluyor açılıyor ama yazılım yuklenmeden kalıyor, ekrana yazılar gelmiyor. garantisi yok.
    servis ne kadar ücret ister bu yazılım problemi için

  • Yazan: FeRHaD, 26 Kasım 2009 @ 1:26 am

    Vallahi servis ne kadar ücret taleb eder hiç bilmiyorum. Ayrıca sorunun yazılımsal olduğu da kesin değil. Donanımda oluşan ufak bir hatadan, en basitinden yanacak basit bir transistörden ötürü bütün ana kartı değiştireceklerdir. Bu da 200 kağıt gibi yapabilir. Ancak gerçekten yazılımsal bir problem ise fikrimce 100 altı bir ücret olacaktır. 🙂
    ROM’u nasıl yüklüyordun, hafıza kartından yüklemeyi falan hiç denedin mi, bir de öyle dene istersen.

  • Yazan: Murat, 30 Kasım 2009 @ 11:45 am

    Toshiba G500 için 6.5 Türkçe Rom çıkmadımı hala? 6.1 Türkçe güzel fakat ilk 3g aramasını yaptıktan sonra ikincisi için cihazı kapatıp açmak gerekiyor. Böylede bir sorunu var.

  • Yazan: Murat, 30 Kasım 2009 @ 11:47 am

    Sedat, bu tip problemler için bir rom çıkarmışlar denemeni tavsiye ederim. Hafıza kartının içine atıyorsun dosyayı sonra birkaç tuşa basarak açıyorsun cihazı kendiliğinden eski sistemi silip hafıza kartındaki 5.5 romu yüklüyor. Forumun birinde okumuştum şuan hatırlamıyorum fakat araştırırsan bulursun. Bir dene derim.

  • Yazan: FeRHaD, 30 Kasım 2009 @ 1:45 pm

    @Murat
    Bildiğim kadarıyla henüz Türkçe yama veya sürüm çıkmadı. 3G kullanımı ile ilgili tuhaflıklar da devam ediyor. İki G500 WM 6.5 arasında görüşme yapıyorum, birinde herşey normal iken diğerinde ekranda kareler çıkıp görüntüyü engelliyor ki o cihazda daha önceden problemsiz görüşme yapmıştım. 🙂 Yani çok stabil değil daha.

  • Yazan: mehmet, 4 Ocak 2010 @ 12:53 am

    merhaba
    benim başıma gelen bizim sokaktaki tavukçuda pişen tavuğun başına gelmedi

    g500 sıfır kutusunda 1 gün kullanmıştım iphone alınca attım kenara bugün sırf hafizasına bişiler yükleyebiliyorsun diye çakma iphone alıyordum ki sim kart değişti ve konu sordu kod belliydi ama defalarca denedim ama olmadı en sonunda telefon PUK kodu sordu telefonu geri aldım nette dolaşa dolaşa buraya kadar geldim wm 6.1 buldum yükledim telefon açıldı ama yine O AŞAĞILIK soruyu sordu bu sefer ben çöktüm acaba bunu nasıl çözebilirim malum kimse bu telefondan memnun değilmiş bende vatan bilgisayardan ne aldıysam hayrını görmedim çok uğursuz bir yer gerçekten bana yardımcı olabilirmisiniz sim kart takmadığınızda kodu soruyor giriyorum kabul ediyor ve açılıyor kendi kartımı takıyorum ona da soruyor bana yardım olurmusunuz?

  • Yazan: FeRHaD, 4 Ocak 2010 @ 1:31 am

    Ben cihazdan memnunum ama sorununuzu tam olarak anlamadım, telefon kodu problemi mi yoksa sim kart ile mi ilgili?
    Sim kart olmayınca uçak modunda açılması gerekir cihazın.

  • Yazan: mehmet, 5 Ocak 2010 @ 6:12 pm

    merhaba

    kendi simkartımı takınca cihaz kendisine ait oladuğunu söylediği PUK KODU istiyor ben cihaza kilit koymuştum başka simkart takılınca kullanılmasın diye şimdi kendi kartımı takıyorum benden bu kodu istiyor aramadığım yer kalmadı 2 defa program yükledim yine olmadı wm 6.1 sonra yeniden 5.0 ama olmuyor bana yardımcı olurmusunuz

  • Yazan: FeRHaD, 6 Ocak 2010 @ 12:37 am

    Mehmet, bu cihazda bilmiyorum nasıl ama önceden kullandığım Siemens cihazda parola gibi verilerin saklandığı bellek blokları vardı, cihazın yazılımı yeniden yükleseniz bile bu bloklar korunurdu, parolayı vs. deÄŸiÅŸtirirken de bu bloklar düzenlenirdi. Bu blokların hangi bellekte olduÄŸunu bilmiyorum, belki onlar için farklı bir yonga vs. oluyordur tam bir bilgim yok ama bu cihazda da böyle bir ÅŸey olabilir. Yani iÅŸletim sistemini tekrar tekrar yükleseniz bile parolanın saklandığı kısımda bir deÄŸiÅŸiklik yapılmadığından parolalar korunuyor olabilir. Zaten iÅŸletim sistemi de IMGFS dosya sisteminde bir veriyi kopyalıyor ROM’a, tek yaptığı bu, parola verileri de belki burada ama ROM yükleme vs. bu kısmı etkilemiyor!
    Şimdilik bunu nasıl çözersin bir fikrim yok, teknik servis vs. denemedi tavsiye ederim.

  • Yazan: mtsmsk, 19 Ocak 2010 @ 1:33 pm

    mtsmsk@hotmail.com benım adresım bu arkadaslar ben yenı toshıba G500 aldım ve hıc bısey bılmıyorum dısardan bırısı benı aradıgında ses gelmıyor ama calıyor tıtresımde var neyapmalıyım bu adresımı ayrıntılı olarak yollarsanız sevınırım tesekkurler ben telefonda ne varsa denedım ama kulaklık takılı ıken duyuyorum zıl zesını calıyor cıkartınca yok

  • Yazan: FeRHaD, 20 Ocak 2010 @ 12:16 am

    Peki müzik çalınca vs. telefondan ses çıkıyor mu? EÄŸer çıkmıyorsa hoparlörde donanımsal olarak arıza vardır, ancak ses çıkıyorsa o zaman bilmem…

  • Yazan: abdullah, 2 Temmuz 2010 @ 11:40 am

    g500 telefonum kitlendi açılmıyordu.reset attım ÅŸimdi açılıyor fakat ne gprs nede wifi den internete baÄŸlanamıyorum. ”uzak taraf buu baÄŸlantıyı sonlandırdı” diye bir hata mesajı veriyor. yardımcı olabilirmisiniz.

  • Yazan: FeRHaD, 2 Temmuz 2010 @ 3:58 pm

    Cihazı açmadan nasıl reset attın ki, yeni ROM mu yükledin, yoksa sadece Hard Reset işlemi mi yaptırdın? Cihazı açmadan reset bilmiyorum da!
    Sadece hard reset ise mesele çok önemli bir şey olmasa gerek ya, ayarlarından bir şeydir. Ama farklı bir ROM falan yüklemişsen durum değişir.
    Şebekenin Ağ bağlantı ayarlarını yaptın mı GPRS falan? Yaptıysan da yanlış yapmış olabilirsin.
    Şu an cihaz elimde olmadığı için daha başka bir şey söyleyemeyeceğim ama ayarları ile ilgili bir şeydir. Yeniden ayarlarını yaptırmaya çalış ya da daha programlarını kurmadıysan bir kez daha hard reset dene.

  • Yazan: mustafa, 17 Temmuz 2010 @ 9:59 pm

    benim g500 sımlock kodu istiyor giriyorum kabul etmiyor
    telefon sım kart takılınca açılıyor fakat puk dodu diyor ne yaptıysam olmadı yardım edin lütfen

  • Yazan: FeRHaD, 17 Temmuz 2010 @ 11:21 pm

    Mustafa, sim kartının PIN kodunu üç kez yanlış girmiÅŸsin. Bundan sonra da sim kartın PUK kodunu istiyor. Bunun için hattını aldığında verilen kağıtlara falan bak. Bu kod yaklaşık 8 – 10 basamaklı bir ÅŸey. Bu kodu girmezsen sim kartını kullanıma açamazsın.

  • Yazan: mehmet selim kılıç, 4 Nisan 2021 @ 4:36 pm

    merhaba benim elinde toshıba g500 var ve yazılım atılması lazım ama bir türlü rom ve yüklemede kullanılacak program lazım elinizde varmı teşekkürler

  • Yazan: FeRHaD, 5 Nisan 2021 @ 2:24 am

    Biraz arayıp bulmam lazım ama vardır diye tahmin ediyorum. Unutmazsam yarın dönüş yaparım konuyla ilgili.

  • Yazan: Mehmet Selim Kılıç, 5 Nisan 2021 @ 5:20 pm

    Teşekkürler haber bekliyorum.

  • Yazan: FeRHaD, 9 Nisan 2021 @ 2:36 am

    Şu iki dosyayı inceleyebilirsiniz.
    Bir tanesi direk hafıza kartından yüklenebiliyordu. Ancak çok kurcalamadım şimdi. Ufak tefek rehberler de var zip içlerinde.
    http://www.f-blog.info/downloads/G500-WM5-Storage-Card.rar
    http://www.f-blog.info/downloads/Wm6.1.S.Veziroglu.v1.0.rar

    İkincisi Windows Mobile 6.1 işletim sistemi ve bir kullanıcı derlemesi. İlkini tam bilmiyorum. İkincisini kullanıyordum cihazda, açılışta o isim yazıyordu sanırım hatta.

  • Yazan: Mehmet Selim Kılıç, 11 Nisan 2021 @ 11:42 pm

    teşekkürler deneme yapıp size dönerim umarım kurabilirim

  • Yazan: Mehmet Selim Kılıç, 12 Nisan 2021 @ 12:56 am

    hafıza kartıyla yapamadım Super RUU program lazım elinizde varmı acaba şimdiden teşekkürler

  • Yazan: Mehmet Selim Kılıç, 12 Nisan 2021 @ 1:32 am

    superru ile yapamadım tarif ettiğiniz gibi yaptım ama tepki vermiyor

  • Yazan: Mehmet Selim Kılıç, 16 Nisan 2021 @ 12:53 am

    programlar için tsk. ama maalesef yükleyemedim hafıza kartıyla nasıl yükleyebilirim acaba

  • Yazan: FeRHaD, 13 Mayıs 2021 @ 9:10 pm

    SuperRUU daha iyi bir yöntemdi. Onu yapmaya çalışın derim. Hafıza kartından kurulumu başlatma sanırım sadece G500 WM5 dosyası ile mümkün. Arşiv içindeki .XLD dosyasını hafıza kartının içine atın ama herhangi bir alt klasörde olmasın. Telefon kapalıyken * (yıldız) tuşunu basılı tutarak güç tuşuna basın ve cihazı açın. Bu şekilde SD karttan yükleme uygulamasını başlatıyordu diye biliyorum. İlk seferde olmazsa bu arayüze gelene kadar * basılı tutup güç tuşunu cihaz çalışmaya başladığı gibi hemen çekmek gibi farklı şeyler deneyebilirsiniz ama çok zor bir şey değildi.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz