Türk işi sosyal ağ Roipeople

____________________________________________________________________

Sosyal ağlar günden güne kullanımları artan, yaygınlaşan, kalabalıklaşan sanal yaşam ortamları. Dünya’da Internet’e erişen kullanıcıların çoğunun en az bir sosyal ağ hesabı vardır. Bazılarının ise 10 – 20… Tabi çok sayıda kullanıcının olduğu bu ağlarda, şimdiye kadar büyük bir Türk ağı göremedik. Roipeople diye bir hizmet ise bu konudaki ihtiyacı karşılamaya aday. Hizmet olarak iyi gibi ama, pazarlama da gerek bu tür konularda…

Genel olarak Türkiye’de sosyal ağdan çoğu kişinin anlayacağı Facebook’tur. Twitter da yakın zamanda tanınmış bir ağ. Facebook çoğu ülkede çok sayıda kullanıcıya sahip, veya pazar hakimi de diyebiliriz. Ancak bazı ülkeler de, Facebook’ta takılmak yerine kendi ağlarında takılıyorlar. Yani buralarda Facebook’un ünü diğerleri kadar yok… Türkiye’de bu konumda bir site için biraz geç oldu denebilir. Ancak sosyal ağ yapısının gelecekte daha da değişerek gelişeceğini düşünürsek daha erken olduğunu da söyleyebiliriz. Bu açıdan bakarsak iyi kullanılırsa Roipeople iyi günler görebilir, ya da adı öğrenilmeden gidebilir.

RoiPeople logosu.

RoiPeople logosu.

Roipeople (roipeople.com) bir forumda dolaşırken tanıtımına rastladığım bir sosyal paylaşım sitesi. Türkler tarafından yapıldığı ve bu yüzden kullanmamız gerektiği vurgulanmıştı girdide. Google’da pek fazla bir bilgi yoktu site ile ilgili. Siteye girip üye oldum. Siteyi yapanlarla ilgili bir bilgiye ulaşamadım, sosyal ağlarda da pek duyulmamış sanırım site. Siteyi biraz dolaştığımda Facebook’u aratmayacak birçok özelliği olduğunu gördüm. Tabi sayfa kodlarından bir miktar hazır kod kullanılmış olabileceğini gördüm. Sonra birkaç arama yaptığımda phpFox kullanıyor olduğunu gördüm. Yani sitenin altyapısı phpFox ve phpFox eklentileri ile vs. oldukça geliştirilebilen bir platform.

Sitenin hakkında sayfasına baktım,basit bir bilgilendirme yapılmış;

Roipeople arkadaşlarınızla iletişim ve paylaşım yapmanız için kurulmuş bir sosyal iletişim platformudur.
Bu siteyi bir çok mühendis el birliği ile kurmuştur. sitemizin üyeleri tüm site imkanlarından ücretsiz bir şekilde yararlanabilecektir.
RoiPeople’nin genel amacı sizlerin yakınlarınızla ve arkadaşlarınızla iyi bir iletişim içerisine geçirmektir. Bir çok sosyal paylaşım sitelerinde özellikler ve sizlerin yapabileceğiniz kısıtlı ortamdan kurtarmak ve sizlere özgür bir sayfa sunmak için sitemizi kurduk.
-Sitemizin Avantajları-
~Sitemiz çoğu sosyal paylaşım sitesinin tüm imkanlarını sunmaktadır.
~Sitemizde kendi sayfanızı(duvarınızı) istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz. (ArkaPlan resmi, Renk Seçenekleri) Kendi tarzınızı kendiniz yaratın.
~Sitemizde Müzik Dinleyebilir, Video İzleyebilir, Anketlere katılabilir, Haber Yayınlayabilir, Ürün Satabilir, Quizlerle Bilginizi Ölçebilirsiniz ve daha bir çok şey…
~Sitemizdeki Konuşma Barından Arkadaşlarınızla Dosya Transferi Yapabilir, El Yazısı Gönderebilir, Karşılıklı Oyun Oynayabilir ve daha bir çok şeyden yararlanabilirsiniz…
~Sitemizdeki bunlar ve söz etmediğimiz birçok olanaklardan yararlanmak için Hemen üye olunuz…

RoiPeople duvarım.

RoiPeople duvarım.

Sitede kendi profil sayfanızı, duvarınızı oluşturabiliyorsunuz. Burada aynı Facebook gibi paylaştığınız içerikler görülüyor, eklediğiniz resim ve videolara ulaşılabiliyor. Burada durum iletisi veya herhangi bir içerik girebiliyorsunuz. Arkadaşlarınız vs. de duvarınıza yazabiliyor. Ayrıca site içindeki aktiviteleriniz de burada kaydoluyor. Burada kendiniz hakkında girdiğiniz temel bilgiler de görüntüleniyor. Ayrıca oylanarak reyting toplayabiliyorsunuz. Beğen fonksiyonu RoiPeople‘da da var tabii ki. Kendi iletilerinizi beğenemiyorsunuz ama duvarınızdaki aktivitelerinizle ilgili girdileri beğenebiliyorsunuz.

Profilinizi görsel olarak da düzenleyebiliyorsunuz. Farklı renk seçenekleri var. Arkaplan resmi de yükleyebiliyorsunuz profil sayfanıza. Ayrıca profil düzenleme seçeneklerinde CSS kısmı da var ki anladığım kadarıyla bir CSS kodu girerek bir şeyler yapıyorsunuz. Tabi CSS bilmediğimden bir şey yapmadım.

Site sayfalarının üst kısmında uzunca bir çubuk, farklı sayfa ve fonksiyonlara erişiminizi sağlıyor.

RoiPeople dolaşım menüsü.

RoiPeople dolaşım menüsü.

Üstteki görsel bu çubuğun henüz yarısı. Buradan anladığınız üzere siteyi blog yazma amaçlı da kullanabiliyorsunuz. Blog girdi sayfası genel olarak sayfa düzenleme, etiket, kategori ve öğe ekleme özelliklerini destekliyor. Çok kafa karıştırmadan kullanılabilecek şekilde tasarlanmış. Etkinliklerde yapmayı planladığınız etkinlikleri düzenliyorsunuz.

Gruplar kısmında herhangi bir kişi, site ya da hizmet vs. ile ilgili grup açabiliyorsunuz. Grup duvarı profil duvarınıza benziyor ama ek olarak kendi etkinlik, forum, üye, fotoğraf ve video sayfaları oluşuyor. Gruplara üye olup paylaşabiliyor, tartışabiliyorsunuz.

Haberler kısmında çeşitli haberler girebiliyorsunuz. Burada ne gireceğiniz aslında tamamen size kalmış.

Müzikler kısmında daha önceden yüklenen müzikleri dinleyebiliyor ve yeni müzik ekleyebiliyorsunuz. Yalnız burada müzik eklemeye kalktığımda telif hakkı uyarısı dikkatimi çekti ki, yüklesem silerlermi diye denemek istemedim. Zaten bir şarkı eklemeye kalktığınızda profilinizi müzisyen profiline dönüştürüyor ve ona özel bir deneyiminiz oluyor. Biraz kurumsal işler için hazırlanmış gibi.

Videolar kısmında paylaşılmış videoları görebiliyor ve kendi videolarınızı ekleyebiliyorsunuz. Video eklemek için başka bir video paylaşım sitesindeki bir video bağlantısını girerek oradaki videonun otomatik gömülü sayfasının oluşması sağlanabiliyor. Video bilgileri de otomatik alınıyor. İsterseniz de kendi PC’nizde yer alan videoları yükleyebiliyorsunuz. Tabi video yükleme ile ilgili de telif hakkı uyarısı çıkıyor ama ne kadar önem verildiğini bilmiyorum. Eklediğiniz videoların sayfaya gömme kodlarını kullanarak kendi sitenizde de kullanabiliyorsunuz.Denediğim video Youtube’a yüklediğim hızla aynı hızda yükleniyor, sunucu yurtdışında olsa gerek.

RoiPeople üst çubuk devamı.

RoiPeople üst çubuk devamı.

Sosyal ağ sitesi olur da fotoğraf paylaşmadan olur mu, olmaz.  Albüm oluşturup bunun içine fotoğraflarınızı yükleyebiliyorsunuz. Ben bir tane denemelik yükledim.

RoiPeople fotoğraf denemesi.

RoiPeople fotoğraf denemesi.

Fotoğrafı yükledikten sonra kategori seçebiliyor, açıklama ve başlık girebiliyorsunuz. Ayrıca başkaları tarafından indirilip indirilmemesi ile ilgili de ayar var. Fotoğrafı sağa sola döndürme ve kesme gibi bazı düzenleme olanakları da var. Fotoğrafı isterseniz yüklendiği tam boyda da görebiliyorsunuz.

Roipeople‘ın bir diğer özelliği de anket hazırlayabilme. Burada anketler düzenleyip arkadaşlarınıza doldurtabiliyorsunuz. Anket dışında bir quiz oluşturma imkânı da var. Burada birkaç sorudan oluşan ve her sorunun şıklarını ayarlayabildiğiniz bir quiz oluşturma sayfası var. Gerekli şekilde doldurarak quiz oluşturabiliyorsunuz. Basit bir deneme quizini şurada görebilirsiniz.

Duyurular kısmı sanırım sistem yöneticileri tarafından girilen duyuruları gösteriyor.

Sosyal paylaşım sitelerinde çok da alışık olmadığım pazar yeri kısmı da var. Burada çeşitli kategoriler altında sattığınız ürünler ya da hizmetler hakkında ilanlar oluşturabiliyorsunuz. İlandaki ürün hakkında açıklama ve fotoğraf girebiliyor, fiyat belirleyebiliyorsunuz.

Cep telefonu ile siteye girişlerde cep telefonu ekranıyla uyumlu olması için mobil sürüm desteğine de sahip. Bu şekilde cep telefonu ile sitenize girenler mobil bir sayfa ile karşılaşıyor.

Roipeople, peki ya tutar mı? phpFox gibi bir yazılım ile isteyen ve bir miktar PHP bilen pekçok kişi bu tür siteler yapabilir. Tabi bunun hazır bir kod olduğunu da düşününce silip atmaları da kolay olur, bu da bir gerçek. Yani gerçekten yoğun emek harcayarak bir site yazsalar buna daha fazla bağlı olurlar ve geliştirmek için daha fazla uğraşırlar. Ancak hazır sistem ile yapılmış bir siteyi işletmek aynı bağlılığı sağlamayabilir. Tabi sitenin gelişimi süresince karşılaşacakları problemlere böyle bir hazır sistemde ne kadar çözüm bulabilirler o da bir farklı konu. Yani hazır kod olması hevesimi kırdı. Hazır kod ile yapılmış ve Türk sitesi denip sonradan ölen Tavutter gibi pek çok site var. Burada geliştiricilerinin çabaları ve yapacakları tanıtımlar öne çıkıyor…

Tabi site iyi pazarlanır ve phpFox ile elde edilebilecek özelliklerin ötesinde de geliştirilirse iyi bir yer olabilir. Günümüzde tanıtım ve pazarlama her şey demek. En dandik ürünü iyi bir şekilde tanıtıp krallar gibi gösterir ve kazanabilirsin. En iyi ürünü de yetersiz tanıtımla kendi ellerinle çöpe atabilirsin… Bu sitenin kaderi de buna bağlı. Yöneticileri gerçekten hevesle ve ciddi bir tavırla yönetmeye girişebilirlerse bunu iyi dikkat çekip kullanıcı toplayabilirler. Mesela son zamanda Quizy’nin basında yanlış tanıtılması ile ilgili bir olay yaşandı. Site Türk sosyal paylaşım sitesi olarak tanıtıldı, Facebook’a rakip olacağı söylendi ama, muhtemelen siteye hiç girip ne olduğunu anlamamış biri tarafından yapıldı haberi. Tabi bu tanıtım yanlış bir bilgi içerse de siteye bir şekilde dikkat çektiği gerçek. Eminim ki ciddi bir üye artışı gördü Quizy bu olayla. Roipeople da ciddi bir tanıtım yapmaya kalkarsa Türk sosyal paylaşım sitesi başlığı altında ciddi dikkat çekebilirler. Tabi önce sosyal medyada da tanınmaları gerek. Haklarında bir bilgi bulamadım başka yerlerde… Ancak uluslararsı alanda başarılı olmaları çok zor. Diğer siteleri bırakıp buraya gelmesi için de bir nedeni olmalı kullanıcının. Milliyetçilik bir neden ama, farklı bir milletten olanlar için bir şey ifade etmiyor ve devreye fonksiyonellik giriyor. Tamam, bu da fonksiyonel ama, hazır kod olmasının ötesine geçen bir artı eklemiyor pek.

2 Yorum

  • Yazan: krsnsk, 17 Mart 2011 @ 8:19 am

    Ferhad site tanıtımı için para filan mı verdiler ? 🙂

  • Yazan: FeRHaD, 17 Mart 2011 @ 4:16 pm

    😀 Yok ya, hazır kod olduğunu çaktığımda yazmıştım zaten. 🙂 phpFox tanıtımı diyelim bari. 😀

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz