Turkcell 3G’de hız artışı

____________________________________________________________________

Biz bu aylarda bir zamanlar söylendiÄŸi gibi 4G LTE’nin gelmesini beklerken beklentilerimiz yine iki yıl geri atıldı. 2015 sonu ya da 2016 başında 4G LTE hizmeti baÅŸlayacakmış sözde Türkiye’de. Garip Afrika ülkelerinde bile baÅŸladı ama bizde…

Turkcell ise Ericsson ve Qualcomm ile üç taşıyıcı üzerinden HSDPA yani 3C-HSDPA denemesi yapmış. Ulaşılan hız indirme hızı olarak 63Mbit olmuş. Tabi bu teknolojiden yararlanabilmek için tüm şebekenin bu üç taşıyıcı özelliği ile güncellenmesi gerekiyor. Yazılımsal bir güncelleme ile olur mu, az bir donanım güncellemesi gerekir mi bilmem. Ayrıca çift taşıyıcı kullanılarak da yükleme yani DC-HSUPA testi gerçekleştirilmiş ve gönderim hızı olarak 11,5Mbit ölçülmüş.

Turkcell’in 3 taşıyıcılı 3G’si devreye girdiÄŸinde de bundan faydalanabilmek için üç taşıyıcıyı destekleyen modemi olan bir telefona sahip olmanız gerekiyor. Åžu anda Qualcomm’un Snapdragon 800 yongalı bir cihaz ile test edilmiÅŸ. Yani Qualcomm Snapdragon 800 serisi iÅŸlemcisi olan bir cihaz ile muhtemelen bu hızı alamasanız da bu teknolojiden faydalanabileceksiniz.

63Mbit tek bir cihaz ile alınan bir hız tabi. Canlı şebekede şebeke yüküne bağlı olarak buna yakın hızları çoğu zaman alamasanız da şu an bile 30Mbit civarı hız testleri paylaşanlar var; yani gayet iyi hızlara erişmeniz mümkün.

Peki Dünya 4G’yi ezberlemiÅŸken niye hala 3G? Ãœlkemizde operatörlerin kullanacağı boÅŸ frekans ve bunun tahsisi saÄŸlanmış deÄŸil hala. Hizmeti sunmak isteseler de bunun bir zemini yok hani. Altyapı yatırımını da yavaÅŸ yavaÅŸ yapıyor kendileri, 3G gibi ilk çıktığında her yerde olmayacak zaten. Ayrıca 4G yatırımları büyük masraflar demek, 3G’de hız arttırmak hali hazırda olan donanımı kullanmak demek. Yazılımsal güncelleme harici donanımsal masrafı da olabilir tabi ama sonuçta 4G gibi çok fazla yeni ekipman gerektirmez.

Bir de bu 3G HSDPA teknolojileri de yabana atılacak bir teknoloji değil. 4G çoğu yere gelse bile daha uzun zaman kullanılacak bir teknoloji. HSPA+ Advanced vs. gelecek sürümlerinde 330Mbit civarı indirme hızlarına ulaşılabilmesi bekleniyor çoklu taşıyıcı ve farklı frekansları birleştirme teknikleri ile.

Tabi hala Turkcell, Vodafone ve Avea operatörümüzden beklediÄŸimiz bize daha yüksek kotalı paketler veya AKK sonrası daha yüksek hız sunan sınırsız paketler sunmaları. 96kbit nedir, 256kbit yapın da rahat rahat görelim iÅŸimizi… Sömürücülük sadece.

Kaynak:
Turkcell teams with Ericsson, Qualcomm for 3C-HSDPA trial
Turkcell 3G’yi Yeni bir Boyuta Taşıyor
Dünyanın ilk Üç Taşıyıcılı İnternet Teknolojisi testi Turkcell’de

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz