Türkiye ve 4G

____________________________________________________________________

4G Türkiye’de uzun zamandır konuşulan bir teknoloji. 2014 yazında deniyordu, 2015 başında oldu, şimdi de 2015 yazı veya 2016 başında 4G LTE teknolojisini kullanmaya başlayacağımız söyleniyor.

Yakın zamanlarda frekans ihalesinin Mayıs ayı gibi yapılmasının beklendiği söylendi. İhalede 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 megahertzden toplam 390 megahertz ihaleye sunulacak. Halihazırda üç operatörümüzün de 900 MHz frekansta belli bant genişliği var. Turkcell ve Vodafone’un bant genişlikleri 12.5 MHz‘e, Avea da 9.4 MHz‘e yükseltilecek. 1800 MHz frekans bandında ise her işletmeci maksimum 35 MHz bant genişliğine sahip olabilecek. Ayrıca 2600 MHz bandı da dördüncü bir operatöre tahsis edilecek ve maksimum 50 MHz bant genişliğine sahip olabilecek.

4G frekans ihalesi yapıldıktan sonra da 3G lansmanında sanırım 6 ay sonra operatörler 3G şebekelerini devreye sokmuştu. Bu sefer özellikle Turkcell gibi operatörler daha şimdiden çok yakında diye reklamlara başlamış ki, sanki ihalenin hemen sonraki gün 4G sinyali vermeye başlayacaklar. Bu kadar hevesli olsalar da ihale yapıldıktan sonra 4G şebekelerinin devreye girmesinin en azından yaz sonunu bulacağını düşünüyorum, hatta 2015 sonu 2016 başı gibi beklemekte de fayda var.

4G devreye girince ne kadar hız alacağız?

3G’ye geç olarak kavuşmamızdan dolayı teknolojinin biraz gelişip verimli kullanılabilir bir haline denk geldik. 3G’ye ilk geçen ülkelerdeki çeşitli sıkıntıları pek yaşamadık. 4G’de de benzer bir durum olacağını ve iyi hızlarla 4G’ye adım atacağımızı düşünüyorum. Teorik olarak LTE-Advanced ile 150 ve 300 Mbps gibi hızlar söz konusu. Operatörlerimiz çok daha üzeri hızlarla ilgili de testler yaptığını duyuruyor. Bu açıdan 150 ya da 300Mbps hızlar ile hizmetin başladığını görebiliriz. Ancak yakın zamanda Vodafone’un 900 MHz bandında yaptığı bir 4G denemesinde 68 Mbps görmesini de varsayarsak kullanıldığı bölgeye, şehir içi ya da kırsal bölge olmasına göre farklı hızlar görmemiz de olası. Ayrıca altyapı yetersizliğinden dolayı bu hızların çok altında hızlar görmemiz de olası, sonuçta bir anda her yerde ortaya çıkmayacak bir şey bu.

4G için yeni SIM kart almaya ihtiyacımız var mı?

Turkcell bir süredir üzerinde LTE yazılı SIM kartlarını satıyor LTE uyumlu diyerek. Peki bu kartlardan almaya gerek var mı? Vodafone CEO’su Gökhan Öğüt 2009’da 3G lansmanı döneminde piyasaya sunulan Vodafone SIM kartların 4G destekli olduğunu söylemişti. Tüm operatörler hemen hemen aynı işi yaptığı için 3G dönemi ve sonrası SIM kartların 4G uyumlu olduğunu varsayabiliriz. Ayrıca yurtdışına çıkarak mevcut SIM kartları ile 4G şebekelerini kullananların yorumlarını okuyoruz forumlarda. Yani 4G için çok eski değilse yeni bir SIM karta ihtiyacımız yoktur. Turkcell muhtemelen ufak bir uyanıklık yapıyor burada.

Peki mobil operatörlerimiz 4G’ye hazır mı? Sıkıntılar ne? Yazının devamını okumak için tıklayın…

1 Yorum

Bu yazıya bağlantılar

  1. F Tipi Blog - Made in Satisfaction » 4G

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz