Twitter’dan psikoloji analizi

____________________________________________________________________

Twitter günlük durumumuz ile ilgili birçok durum iletisi girdiğimiz bir sosyal ortam. Her tür ruh halimiz ile ilgili bir şeyler girebiliyoruz. Böyle olunca da tivitlerimizi inceleyip psikolojik durumumuz hakkında bir şeyler söylemek mümkün. Bahsedeceğim sistem tam olarak bunu yapmasa da iletilerimiz inceleyip iletilerimizdeki belli kavramların oranı hakkında bilgi veriyor. Bundan sonra değerlendirme işlemi de kişiye kalmış. Bu sistemin adı TweetPsych.

TweetPsych ile İngilizce dilinde Twitter’a durum bilgisi girenlerin iletileri incelenip en çok tivitledikleri konular hakkında oransal bilgi alınabiliyor. Bunlar öğrenme, gelecek, kontrol, kendinden bahsetme, olumlu ve olumsuz tavırlar, zaman ve sayılar gibi farklı konular.

Mesela İngilizce Twitter hesabımı beklediğim kadar kullanmıyorum, hesabı açtıktan sonra aklıma gelen İngilizce tivit miktarı azaldı. 🙂 Buna rağmen bu hesabı incelediğimde ortalamadan %433 daha fazla eğitim konusunda tivitlediğimi, ortalamadan %289 gelecek hakkında, %191 kontrol hakkında ve % 111 de ortalamanın üzerinde oranlarda kendim hakkımda konuştuğumu söylüyor.

Bunlara karşılık %-9 olumlu durumlar hakkında, %-33 de duygular hakkında ortalamadan farklı yani ortalamanın altında tivitliyormuşum. 🙂

Benim TweetPsych sonuçlarım.

Sistem ne kadar doğru sonuçlar veriyor ve bunlar da ne işe yarıyor bilinmez ama sosyal ortamlardan kişilik tahmini gibi olguların yavaş yavaş hayatımıza gireceğimizin işareti. Bu nasıl bir şey olabilir, veya sonuçları ne olabilir? En basitinden bir işveren işçi ihtiyacı olduğunda Facebook’ta bir arama yapacak ve kullanıcılarının iletilerini ve paylaşımlarını inceleyerek onların kişiliğini belirleyip derecelendiren Facebook işverene amacına uygun işçiler önerebilir. İşveren de işçi ile iletişime geçerek onu işe alabilir vs. Bu sadece basit bir olasılık ve çok daha ciddi şekilde gelişeceğinden eminim de, bu sistem böyle şeylerin sadece ufak bir işareti.

Bu arada Tweet Haber sitesinin Sabah gazetesi sitesinden veya orijinal gazeteden link ve düzgün bir kaynak belirtmeyerek bir saygısızlık örneği sergileyerek (ç)aldığı bir yazıda Twitter kullanıcılarının iletiler girerek teşhircilik yaptığını ve takipçilerin de özel hayatları incelemek ile ilgili psikolojik sorunları varmış. Yani Twitter kullanıcıları sağlam insanlar değilmiş. 😀

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz