Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal) sahipli-sınırlı sürücü video sorunları

____________________________________________________________________

Beş yıl desteklenecek ama daha yenisi varken niye bunu kullanayım dediniz ve Ubuntu 12.04 LTS Precise Pangolin sürümünüzü Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal) sürümüne güncellediniz. Ya da hevesle temiz bir sıfırdan Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal) kurulumu yaptıktan sonra Nvidia sahipli (restricted – sınırlı) grafik sürücülerini yüklediniz. Evet, masaüstünü görüyorsunuz ve üzerindeki simgeleri de görebiliyorsunuz. Ctrl + Alt + Tab ile uçbirimi de açabiliyorsunuz. Yani sistem donmamış, çalışıyor!.. Ama ne Unity ne de Compiz ile ilgili bir şey çalışıyor, yan simge çubuğu yok, üstte araç çubuğu yok! Rahatsız edici bir problem olduğu kararına vardınız!!! Evet, biraz öyle.

Sorunun sebebi, basit bir ihmalden kaynaklanıyor aslında. Kuruluma Linux 3.5.0-18 çekirdeği eklenmiş ama başlıklar eklenmemiş (headers). Bu başlıklar olmadan da Nvidia sürücüleri stabil çalışmıyor ve Unity ve Compiz de çalışamıyor bu yüzden. Bilmiyorum sanırım ATI sürücülerinde de varmış bu problemden. Çözüm basit, son çekirdek başlıkları paketini yüklemek. Paketin adı linux-kernel-headers ve depodaki paket her zaman güncel yani son sürüm oluyor. Uçbirimden kolay kurulum için Ctrl + Alt + Tab ile terminali açıp aşağıdaki satırı girebilirsiniz terminale:

sudo apt-get install linux-headers-generic

Devamında da giriş tuşu, şifre ve tekrar giriş tuşundan sonra ilgili paket yüklenecektir.

Eğer herhangi bir sebepten dolayı uçbirime ulaşamıyorsanız hemen masaüstünüzde bir boşluğa sağ tıklayıp Masaüstü Artalanını Değiştir komutuna tıklayın. Oradan üstteki Tüm Ayarlar komutuna, sonra da Sistem Ayarları listesinden Yazılım Kaynakları simgesine. Ek sürücüler sekmesine tıklayıp X.Org X Server seçeneğini seçip değişiklikleri uygula diyoruz. Az bir beklemeden sonra Unity arayüzümüz geliyor ve Compiz çalışmaya başlıyor, başlamazsa da Ctrl + Alt + Del yapıp Çıkış yapın ve tekrar oturum açın. Şu anda kullanılabilir bir Ubuntu 12.10 Quantal arayüzümüz var, ama çok verimli değil. Videolar FPS kaybı ile oynuyor, bir süre oynadıktan sonra hata veriyor. Masaüstü aniden karelenip kalıyor ve bir daha yeniden başlatmak zorunda kalıyoruz! Bundan kurtulmak için de başlık kurulumuna devam ediyoruz…

Hemen linux-headers-generic üzerine tıklayarak Ubuntu Yazılım Merkezi içinden yükleyebilirsiniz paketi, ya da Ubuntu Yazılım Merkezi’ni açtıktan sonra linux-headers-generic diye arama yapıp çıkan paketi yükleyebilirsiniz.

Artık sisteminizi yeniden başlatıp Nvidia-current ya da Nvidia-current-updates veya diğer deneysel sürücüden istediğiniz ile çalıştırabilirsiniz sistemi. Nvidia sürücü seçimi yapılıp değişiklikler kaydedildikten sonra mutlaka bir kez bilgisayarınızı yeniden başlatmalısınız ki, sürücü devreye girebilsin.

Evet, artık akıcı ve FPS kaybı olmayan videolara, orası burası çizgi ve şekillerle dolmayan, karelenip göçmeyen bir masaüstüne kavuşmuş oldunuz.

Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal) kurulumunu heyecanla yapıp böyle bir vaka ile karşılaşmak kötü bir durum ama bir şekilde çekirdek başlıkları paketi eklenmemiş işte dağıtıma. Ufacık bir şey bütün deneyimin ilk heyecanının içine edebiliyor. 😀

Sürücü seçme ekranı

Grafik sürücüsü seçme ekranı

1 Yorum

Bu yazıya bağlantılar

  1. F Tipi Blog - Made in Satisfaction » Ubuntu 13.10 (Saucy Salamander)

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz