Ubuntu Mplayer VDPAU etkinleÅŸtirme

____________________________________________________________________

Ubuntu’da Mplayer ile yüksek çözünürlüklü videolarda iÅŸlemci kullanımı çok yükseliyor ise video donanım hızlandırma etkin deÄŸildir ve etkinleÅŸtirilmesi gereklidir.

VDPAU, Nvidia’nın Linux için geliÅŸtirdiÄŸi açık kaynak GPU donanım hızlandırmasını kullanıma olanak saÄŸlayan bir arayüz. Ä°nternet’te araÅŸtırınca Mplayer için pek çok test yolu ve yöntem çıktı ama hepsi iÅŸe yaramıyor ya da yan etkileri var. Yan etkisiz bir yöntem varsa denemek isterim. Ä°ÅŸime yarayan basit bir ÅŸey ise Mplayer’ı komut satırından VDPAU çıkışını kullanmaya ve ffh264vdpau sürücüsünü kullanmaya zorlamak oldu. Yani örnek komut:

mplayer -vo vdpau -vc ffh264vdpau ‘/media/kullanici/depolama/DCIM/Camera/20130616_190524.mp4’

VDPAU çıkışı zorlanmasa da ffh264vdpau kodeÄŸi FullHD H264 videolarını çözerken GPU’dan yardımladığından bilgisayarın fanları hiç bağırmaya baÅŸlamıyor CPU üzerinde çalışırkenki gibi. Telefonun minik iÅŸlemcisi ile kaydettiÄŸim videoyu bilgisayarın iÅŸlemci oynatamıyor delirmeden.

Bu ayarı kalıcı hale getirmek için /.mplayer/config dosyasına vc= ffh264vdpau diye bir satır eklemek de yetiyor ancak, bu durumda H264 biçimi haricindeki videolar bu kodekle çalışmadığından oynatamıyor Mplayer.

Mplayer arayüzü (mplayer-gui) ile olmadı ama GNOME Mplayer (gnome-mplayer) arayüzü ile de donanımsal hızlandırma çalışıyor. Bu arayüzü paket deposundan kurabilirsiniz ya da terminal kodu şudur:
sudo apt-get install gnome-mplayer

Bundan sonra da programı çalıştırıp Düzen > Tercihler > Oynatıcı sayfasında “Donanım Video Hızlandırmayı EtkinleÅŸtir” seçeneÄŸini iÅŸaretleyip video çıktısı olarak da vdpau seçin. Programı yeniden baÅŸlattığınızda oynattığınız videolar Nvidia grafik çipinizin donanımını kullanan VDPAU arayüzü sayesinde donanımsal hızlandırmalı çalışacak ve CPU’nuz derin bir nefes alacak. 🙂

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz