Ubuntu yoğun diskim geldi

____________________________________________________________________

Az önce “Postaaaaa” diye bir sesle postacı geldi, bu zamanda fatura gelmediğinden herhalde okuldan sınav kağıdım vs. geldi sandım ama değilmiş, Ubuntu Linux diskim gelmiş.

Diski kaç hafta önce istemiştim hatırlamıyorum ama şimdi de ikilem içinde kaldım. Çünkü Pardus kurmayı da düşünüyordum. Ama Pardus kalıplarını yazdıracağım zaten nasılsa Ubuntu gelecek disk israf etmeyeyim diyordum ama zaten disk yoktu. Şimdi disk var ve Pardus da kurabilirim düşük bir ihtimalle çünkü 2008 sürümü. Şu paragrafı yazarken bile kaç kez cümle değiştirdim yahu. 🙂

Ubuntu diskimUbuntu diskim

Bu diskler uzun süredir ücretsiz geliyordu ama daha sonra kesildi. Ne oldu diye bakayım demiştim, istedim gönderdiler, ara sıra istemek gerekiyormuş herhalde, tabi adamlar bilmiyorlar ki sağmıyım ölümüyüm. 🙂

Bu diskler tamamen beleş, siz de Ubuntu Linux bedava yoğun disklerden (CD) istiyorsanız, shipit.ubuntu.com adresinden kayıt olmalı ve istek formunu doldurmalısınız. Diskiniz en geç altı hafta içinde elinizde olacaktır.

Sponsor Canonical’ın bu çalışmaları özgür yazılımın gelişmesi ve yaygınlaşması adına çok iyi bir uygulama. Hiç değilse Windows’tan daha iyi bir yazılımın bedava olabileceğini kanıtlayabiliyorlar. Çünkü çoğu Windows kullanıcısı için özgür yazılım önemli birşey değil, beleş yazılım önemli. Windows da böyle yapsa bakın bakalım hala XP kullanan kalıyor mu, herkes iyi kötü Vista kullanırdı. 🙂

8 Yorum

  • Yazan: Mujdat Korkmaz, 2 Mart 2009 @ 2:35 pm

    Ben 8.10 64bit’i kullanmıştım. iso olarak indirip xp üzerine kurdum. Benim pc’nin özelliklerine bakacak olursak gayet iyi çalıştı. Bir de sıfırdan kuracak olursam performans açısından iyi çalışır sanrım. Ayrıca Driver’larda da problem çıkarmadı. Güle güle kullan 🙂

  • Yazan: FeRHaD, 2 Mart 2009 @ 2:50 pm

    Sağol.
    Benim bilgisayarım da pek güçlü birşey değil, 2002 model birşey ama iyi çalışıyor.
    Bende zaten OpenSUSE kurulu idi ancak kuzenin sabit diski takınca bilgisayara ne oldu ise OpenSUSE bir daha açılmadı. İşlerim de olunca kurmaya falan uğraşmamıştım. Artık bunu kurarım.
    Sürücü ile ilgili tek problemim sanırım grafik işlemcisi sürücüsünün 3D desteğinin iyi (veya hiç) olmaması, grafik işlemcisi bütünleşik sis651.

  • Yazan: ferdem, 2 Mart 2009 @ 6:36 pm

    Bende vista da var ama xp’ye değişmem. Linux’ta hala her istediğimiz program ve oyunu kuramıyoruz değil mi? Her programın Linux’ta kullanılabilecek bir alternatifi var mı? Bununla ilgili bir yazı yazmayı düşünüyor musun? Linux’un iyi ve kötü yanlarını anlatan derli toplu bir yazı iyi olurdu. Böylece linux’la ilgili önyargılardan kurtulmuş oluruz.

  • Yazan: FeRHaD, 2 Mart 2009 @ 7:35 pm

    Aslında programlar ile ilgili bir yazıyı üç yıl kadar önce yazmıştım, ama madem soruyorsun yeni bir yazı da yazabilirim. 🙂 Bir kişiyi katsak Linux ailesine kardır.
    Aslında ben de devamlı Linux kullanacağım ama özel bir durumum var, aslında şu anki proje bitince Linux’a geçiş yapabilirim belki, iyi bir fikir. Bir süre projemi Linux’a ayarlamaya çalışmam gerekecek ama geçiş yaparsam iyi olacak.
    Bir de benim Windows’um orijinal ona boşa para vermiş olmak istemiyorum, başka bir bilgisayar alsam onda tek Linux olacak ama bunun para verilmiş işletim sistemi var. 🙂

  • Yazan: ferdem, 2 Mart 2009 @ 8:41 pm

    Üç yıldan bu yana 796 gün geçmiş 🙂 Yeni yeni şeyler çıkmıştır.

  • Yazan: FeRHaD, 2 Mart 2009 @ 8:46 pm

    Tabii ki. 🙂 Windows bile durmazken Linux hiç dururmu!
    796 gün! Gün olarak az geliyor, 3 yıl olarak düşünürsem ise çok. Bu süre içinde iki kez Windows yeniden yükledim, en az on kez ise Linux, tabi 15’i geçmiştir belki. 🙂

  • Yazan: FeRHaD, 3 Mart 2009 @ 8:18 pm

    Sonunda ne zamandır kapatmadığım bilgisayarım elektrikteki dalgalanma sebebiyle kapanınca ben de şu Ubuntu’yu kurayım bari dedim ve kurdum.
    Ubuntu’dan yazıyorum.
    Ayrıca telefonu USB üzerinden bağlayınca telefonu WiFi USB adaptör olarak kullanmakta problem çıkmadı, birkaç saniye içinde bağlantı kuruldu. Yalnız sitede gezerken bana baya yavaş geliyor, Windows’ta öyle değildi.
    Neyse zaten Firefox’ta sıktı, garip garip hareketler çekiyor bana. 🙂
    OpenSUSE falan olsa Opera kuracağım hemen ama Ubuntu için indirmem gerek, kotayı ağlatmak istemiyorum. 🙂

  • Yazan: Murat, 12 Kasım 2009 @ 3:00 pm

    Hayırlı olsun diyeceğim ama baya bi geç olacak sanırım çünkü 9.10 çıktı yani 8.10 üzerinden tam 1 sene geçti. Suse benim ilk kullandığım Linux işletim sistemlerinden biridir. Daha Sonra OpenSuse çıktı Suse paralı oldu, Microsoftla pazar anlaşması yaptılar falan, benimde Bukalemuna olan sempatim zamanla azaldı. Ayrıca benim dağıtım seçimimdeki en önemli tercihim Gnome olduktan sonra tamamen Suse den uzaklaştım. Sırf KDE kullandığı için Pardus bile kullanmıyorum. Ben de istemezmiyim milli işletim sistemini kullanmayı, fakat KDE’nin bana yaptığı yamuklar saymakla bitmez, o yüzden Gnome olmayan dağıtımlara karşı bir önyargı oluştu sanırım bende. Geçen gün diğer Hddye Pardus 2009 kurdum bakıyım nasıl birşeymiş diye. gördüm ki görsellik olarak Windows 7 bile çocuk oyuncağı kalmış, bunun en büyük nedeni prismoid tabanlı KDE4 kullanması. Tam güzel ilk kez sorun çıkmadı derken Kaffeine ile DVB açtım kanal değiştirdim ve “KDE Çöktü” uyarısını görmemle bilgisayarın kapatma tuşuna basışım bir oldu. Ubuntu 9.10 Uçmuş gidiyor, sanırım uzun süre daha Ubuntu ve yan sistem olarak MacOSX86 ve Fedora 11 kullanacağım. Pardus birgün proje olarak değilde sistem temeli olarak Gnome kullanırsa bende milli işletim sistemine destek vermeye devam ederim.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz