V for Vendetta

____________________________________________________________________

V for Vendetta 2005 yapımı ama gösterime 2006 yılında girmiş bir film. Temel olarak totaliter bir rejimi yıkmaya çalışan bir kişinin “V”‘nin öyküsü.

V for Vendetta

V for Vendetta

Film ilk başladığında 1605 yılı 5 Kasım tarihinde Guy Fawkes’in İngiltere Parlamento Sarayı’nı havaya uçurmaya başladığı bir kısa sahne ile başlar. Daha sonra esas zaman ve mekana gelinir. Filmde zaman 2020 yılı ve yer de İngilteredir. İngiltere yönetimi o dönemde baskıcı bir totaliter rejimdir. V adlı kahramanımız 5 Kasım günü bir şölen benzeri bir gösteri ile gelecek yıl 5 Kasım tarihinde herşeyin değişeceğini ilan eder ve bunu bastığı TV stüdyosunda da söyler. Bundan sonra da yıl boyunca halkı 5 Kasım tarihine hazırlayacak şeyler yapmaya, halkı üzerlerindeki baskıcı rejimi yıkmaya karşı kışkırtmaya çalışır. V özel bir yerde özel bir deneye katılmış biri olduğundan Roma rakamlarında 5 anlamına gelen V harfini ad olarak kullanır. Bu deneylerden çok zarar görmüştür ve intikamının bir sebebi de budur. Filmde hiç yüzünü göstermez, sadece Fawkes maskeleri ile dolaşır. Film genel yapısıyla böyle gelişir,V insanları kışkırtır ve 4 Kasım gübü herkes parlamentoya doğru yürürken o da planlarını yürürlüğe koyar ve… (Gerisini siz izleyin bari. 🙂 )

Film olur da aşk olmaz mı! Olur tabi, V ilk başlarda bir kadını kurtarmakta ve bu kadın da daha sonralarında V’nin uzun serüvenine katılmaktadır. Tabi biraz acı çekerek vs. dedimya siz izleyin. Bu kadın sayesinde işte V’de karışık aşkımsı duygular falan da gözlenmektedir. Ha bir de filmde çeşitli simgesel şeyler var yedikleri bir delikli yumurtalı ekmek falan var ki onlar da filme renk katmış.

Sadede gelelim, izleyin diyeceğim, izlenir mi sorusuna izlenmezse ayıptır diyeceğim bir filmdir kendileri. 🙂

1 Yorum

  • Yazan: Talat, 28 Kasım 2009 @ 10:39 pm

    İzlediğim güzel filmlerden birtanesiydi.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz