William Russell РOur Day Out ̦zeti

____________________________________________________________________

William Russell’ın TV için hazırlanmış oyunu Our Day Out’un özeti. Daha iyi anlaşılması için William Russell – Our Day Out karakterler‘ini de okumalısınız.

Oyun karşıdan karşıya geçmeye çalışan Carol’la baÅŸlar. Carol Conway Kalesi’ne bayan Kay’in düzenlediÄŸi bir okul gezisine gidecektir. Bayan Kay’in öğrencileri çok serbest bıraktığını bilen okul müdürü yanına disipliniyle ünlü bay Briggs’i de gönderir. Ä°lerleme sınıfının eski bir öğrencisi olan Reilly de bay Briggs’den izin alarak geziye katılır.

Bayan Kay çocuklara otobüse binmelerini söylediğinde şoför Ronny Suttcliffe çikolata vs. kusmaya sebebiyet verebilecek şeyler için çocukları aramak ister ancak bayan Kay bu çocukların çikolatayı hayal bile edemeyecek kadar fakir olduklarını söyleyerek işi kıvırır ve şoför çocuklara biraz para bile verir.

Briggs’de otobüse binip çocuklara oturup sesiz durmalarını söyleyen emirler yaÄŸdırmaya baÅŸlar. Reilla ve Diggy de Colin ve Susan’ın birbirlerine olan aÅŸkı ile ilgili dalga geçmektedir. Bu ÅŸekilde gezi baÅŸlar.

Briggs arka koltukta gizlice sigara içen Reilly, Digga ve Andrews’u yakalar. Andrews’u ön koltuÄŸa gönderip kendi de çocukların sigara içmediÄŸinden emin olmak için Andrews’un yerine oturur. Burada çocukların kötü durumları hakkında bilgi verilir. Briggs Reilly’ye babasıyla çalıştığı limana farklı açılardan da bakmasını öğütler.  Çocukları dışarısını izlemeye zorlar ve Linda’yı okul kıyafetini giymediÄŸi için azarlar.

Bay Briggs ön koltüğa gelip kontrol için Colin arkaya gittiğinde ondan hoşlanan Linda onu soru sormak için durdurur ancak Reilly onun ve Susan hakkında şakalar yapmaya başlar, Colin ciddi bir tepki vermez.

Carol ve bayan Kay sohbet ederler, Carol zengin olup TV’de gördüğü gibi iyi bir yerde yaÅŸama hayallerinden bahseder. Bayan Kay bunun olabileceÄŸini söylese de buna pek iyimser yaklaÅŸmaz. Carol gelecekle ilgili hayalleri ile diÄŸer kızlardan farklı olduÄŸunu ortaya koyar, yalnız sosyal biri deÄŸildir. Kolkola oturuÅŸları bay Briggs’e öğretmen öğrenci iliÅŸkisinden çok anne kız iliÅŸkisini hatırlatır. Burada abyan Kay’in sempatik olsa da çocukların geleceÄŸi hakkında olumsuz, bay Briggs’in ise tam tersi çocuklara karşı soÄŸuk ancak geleceklerinden umutlu olduÄŸu görülür.

Bayan Kay dinlenmek için ÅŸoföre bir yerde durmalarını söylediÄŸinde ÅŸoför yoldaki birkaç kafeden birinde duracaklarını söyler. Yol boyundaki ilk kafeye yaklaÅŸtıklarında bayan garson geliÅŸlerini bayan Roberts’a bildirir o da dürbünle bakarak tehlikeyi farkeder ve kafenin “Açık” tabelasını “Kapalı” ile deÄŸiÅŸtirir ve otobüs yasağı ile ilgili bir tabela koyar. Sonraki John ve Mac’in kafesineyaklaÅŸtıklarında ise John ve Mac buna çok sevinir, ve hatta fiyatları hemen yükseltir, zira çok sayıda müşteri gelmektedir. Otobüs durur ve bayan Kay ve çocukların bir yaramazlık yapmasından endiÅŸeli bay Briggs de bayan Kay’in ısrarı üzerine oturup kahve alırlar. Çocuklar ise kafeden çok sayıda çikolata çalarlar. Yola çıktıktan sonra da John ve Mac çok az bir para ödediklerini faarkedip peÅŸlerinden koÅŸar ama yetiÅŸemezler. Burada fiyat yükseltmelerinin cezasını çekmektedirler.

Bay Briggs Colin ile bayan Kay hakında dedikodu yapmakta çocukları tamamen özgür bırakma metodunu eleÅŸtirmektedir, çünkü zaten evlerinde fazlasıyla özgürdürler. Sevilmeme olasılığına raÄŸmen çocuklara yardım etmek istemektedir. Colin ise bay Briggs’e karşıdır.

Otobüs durur ve Bayan Kay hayvanat bahçesine gideceklerini kendi bilgisi olmadığı için de bay Briggs’in onlara gördükleri hayvanları tanıtacağını söyler. Kendisinin hayvanları pek tanımadığını kabul edip sorumluluÄŸu bay Briggs’e vermektedir burada.

Hayvanat bahçesinde çocuklar Briggs ile gezerek hayvanlar hakkında sorular sorarlar, meraklıdırlar. Briggs de çocukların öğrenme isteğinden memnundur. Çocuklar için olan hayvanat bahçesine gitmek isteyen kızları oraya götürmeyi kabul eder. Ancak kızların kollarına sarılmasından rahatsızdır, çünkü otoritesini kaybetmekten korkmaktadır. Bayan Kay onu görür ve kahve içmeye davet eder. Briggs ise çocukları yalnız bırakmakta tereddütlüdür ancak sonunda bunu kabul eder.

Çocuklar için olan hayvanat bahçesinde çocuklar kendi kendilerine eÄŸlenirler. Ronson bir tavÅŸan yakalar ve diÄŸerleri de onun yaptığını yaparlar vs. Bu arada kahve içmekte olan bayan Kay ve bay Briggs konuÅŸmaktadırlar. Bayan Kay Briggs’e ona Helen diye hitap etmesini söyleyip bir keresinde çocuklardan da bunu istediÄŸini ama baÅŸarısız olduÄŸunu söyler. Bu da bayan Kay’in farklı ve alışılmamış bir tavır ve yaklaşımının olduÄŸunu gösterir, standart öğretmen öğrenci iliÅŸkisini sevmediÄŸi bellidir. Briggs sakindir.

Hayvanat bahçesi gezisi biter ve öğretmenler otobüse döndüklerinde herkesi orada bulduklarına ÅŸaşırırlar. Otobüs yeni hareket ettiÄŸinde hayvan bakıcılarından biri gelip otobüsü durdurur ve çocuklara bağırmaya baÅŸlar. Briggs onu durdurmaya çalışsa da hayvanat bahçesinmdeki kayıp hayvanların hepsi orada bulunduÄŸundan çok utanmış ve kızgındır. Hayvan bakıcıları gidince de Briggs çocuklara bağırmaya baÅŸlar ve onlara bir daha asla güvenmeyeceÄŸini söyler, çünkü onlar bunu haketmemektedirler. Bundan sonra gezinin kontrolünü o eline alır. Bayan Kay de bu olaya ÅŸaşırmıştır, ancak çocuklara gösterdiÄŸi iyi niyetin fazla olduÄŸu anlaşıldığından Briggs’e birÅŸey diyemez.

Kaleye gelirler ve Briggs gözetimi altındaki çocuklara kale hakkında bilgi verir. Bayan Kay, Carol ve Andrews ile  bir bankta oturur ve sigara içen Reilly ve Digga’dan habersizdir. Colin de sorumlu olduÄŸu kızlar devamlı kollarına sarıldıklarından onları kontrol edemez.

Andrews bayan Kay’e  Liverpool’da da böyle bir kalenin olmasının ne iyi olacağını söyler, Carol ise buna karşı çıkar ve ona da zarar vereceklerini söyler. Briggs gelip çocukları oradan savar. Çocukların kalede yarattığı kaostan rahatsızdır ancak bayan Kay bunu kaos olarak görmemesini söyler. Bayan Kay onları eÄŸitmek için artık çok geç olduÄŸunu çünkü gelecekleri için hiçbir umutları olmadığını, artık ancak fabrika işçisi olabileceklerini ancak fabrikalar da azaldığı için umutsuz olduklarını söyler. Briggs bu fikirde deÄŸildir ve çocuklar kontrol altına alınmazsa geziyi terkedeceÄŸini söyler. Bayan Kay de bunu reddedip sahile gideceklerini duyurur.

Sahilde birkaç çocuk yüzmek istese de bayan Kay onlara izin vermez. Çocuklardan Kevin’in ısrarlarıyla Kay de gider ve suda oynarlar, diÄŸer çocuklar da onları zevkle izler. Carol düşüncelidir ve eve dönmek istememektedir, ancak bayan Kay bunun imkansız olduÄŸunu söyler.

Reilly, Digga ve Andrews  kayalıkların arkasında sigara içmektedir. Kayalıkların etrafında öğrencileri gezdiren Colin ve Susan onları görünce de Reilly Colin ve Susan ile ilgili dalga geçmeye baÅŸlar. Colin rahatsız olsa da bunu durduramaz. Susan da Reilly’ye doÄŸru yaklaÅŸmaya baÅŸlayınca Reilly bundan rahatsız olur. Susan Reilly’ye kendi yaÅŸlarındaki kızlarla ilgilenmesini söyler.

Bayan Kay çocuklarla futbol oynar ve yorulunca Carol’ın yerine geçmesini ister ancak Carol kayıptır. Aslında Carol konuÅŸmasında eve gitmek istemediÄŸini söyleyerek bunu ima etmiÅŸtim ama bayna Kay bunu anlamamıştır. Briggs ve diÄŸerleriyle Carol’ı aramaya baÅŸlarlar.

Öğretmenler Carol’ı ararken Briggs onu bir sarp kayalığın tepesinde görür. Carol sıcak meltem ve güneÅŸten memnundur ve gitmek istemez. Briggs aÅŸağı inmesini isteyince, inmeyeceÄŸini ve ona daha fazla yaklaşırsa kendini öldüreceÄŸini söyler. Onun uzaklaÅŸmasını ister çünkü hiçkimsenin onun umrunda olmadığını düşünür, Briggs de böyle olmadığını, onları umursadığını söyler. Carol yine gitmek istemez, iyi bir yerde yaÅŸamak istediÄŸini söyler. Briggs de bunun çok çalışıp iyi bir iÅŸ bulursa mümkün olabileceÄŸini söyler. Carol’a umut vermesi Carol’ın kafasını karıştırır ve Briggs’in babası olmasını diler. Sonunda Carol’ı son anda düşmekten kurtararak oradan indirmeyi baÅŸarır ve ona olanlar hakkında kimsey birÅŸey söylemeyeceÄŸini söyler ve kolunu Carol’a sarar. Carol’ın Briggs’e daha çok gülmesini söylemesi de Briggs üzerinde olumlu bir etki yapar ki onunla fiziksel iletiÅŸim kurabilir.

Sahilden ayrılmaya hazırlanırlarken Briggs panayıra gideceklerini duyurur. Panayır yerinde Briggs dahil herkesin keyfi yerindedir ve Carol’a da özel dikkat gösterir ve hatta ona bir kırmızı balık alır. Bayna Kay de herkesin fotoÄŸrafını çekmektedir. Dönüşte de çocuklar Briggs’e teÅŸekkür ederler ve o da otobüste onlara sessiz durmalarını söylemeyip onlarla birlikte ÅŸarkı söyler. Carol’ın önceki sahnedeki gülüşü ile Briggs kendini bütün sınırlarından kurtarmış görünmektedir. Carol’a da babası gibi davranmaktadır. Daha önceden kendisine koyduÄŸu sınırlardan kendindeki iyiliÄŸi gösterme ÅŸansı bulamamıştır. Briggs’in davranışlarındaki deÄŸiÅŸikliÄŸe bayan Kay bile ÅŸaÅŸkındır.

Otobüs tekrar kasabaya döner ve yeni yeni uyanan çocuklar bulundukları yerin gezdikleri yerle karşılaÅŸtırıldığında ne kadar korkunç olduÄŸunu düşünürler. Liverpool’a geldiklerini Briggs de anlar ve gravatını düzeltir, ceketini giyer ve kafasındaki kovboy ÅŸapkasını Andrews’ın başına koyar ve eski öğretmen görüntüsüne geri döner. Bayan Kay’e de çektiÄŸi fotoÄŸrafları okul laboratuvarında tab ettirebileceÄŸini söyler ve bayan Kay de kabul eder.

Gezi bittiÄŸinde Reilly ve Linda, Digga ve Karen arasında arkadaÅŸlık baÅŸlamıştır. Otobüs boÅŸaldığında bayan Kay öğretmenleri birÅŸeyler içmeye davet eder ve çok iÅŸi olduÄŸunu söyleyen Briggs dışında diÄŸerleri bunu kabul eder. Briggs arabasına doÄŸru giderken de fotoÄŸraf çekildikleri filmi güneÅŸ ışığına tutarak yakar. Arabasında giderken de yolda Carol’la karşılaşır ama hiçbirÅŸey yapmaz. Bu ÅŸekilde diÄŸerlerine iyi görünmek için yeterince cesaretli olmadığını kanıtlar. Bunun asıl nedeni de eÄŸlenceyi kaos ve disiplinsizlik olarak görmesidir. Ä°yi biri olsa da bunu göstermekten korkan biridir.