Windows Mobile için Opera Mobile 11 olmayacak

____________________________________________________________________

Windows Mobile artık Microsoft’un geliÅŸtirmeye pek yanaÅŸmadığı ve sürekli pazar payı azalıp, ortadan kalkmaya yaklaÅŸan mobil bir iÅŸletim sistemi. Opera Mobile bu platformdaki önemli uygulamalardan biriydi ama, artık Opera Mobile yeni sürümleri Windows Mobile serisi için geliÅŸtirilmeyecek.

Windows Mobile’ın son yıllarında akıllı telefon üreticileri Windows Mobile iÅŸletim sistemli cihazlarını biraz daha desteklemek için Opera Mobile aÄŸ gezginini yükletiyorlardı cihazlarına. Ya da kullanıcılar bunu kendileri yüklüyordu. Bu bakımdan Opera Mobile, Windows Mobile için önemli bir uygulama idi.

Ancak Microsoft kaynaklarını Windows Phone 7’ye ayırdığından, Opera da Opera Mobile yeni sürümlerini Windows Mobile iÅŸletim sistemi için çıkarmayacağını bir forum girdisinde duyurdu. Opera haklı olarak bu platform için uygulama geliÅŸtirmeye kaynak ayırmanın, ekonomik olarak ciddi bir gelir potansiyeline sahip olmadığını düşünüyor.

Bu durumda Windows Mobile 6.x platformu üzerinde çalışan ciddi bir aÄŸ gezgini (browser) yazılımı geliÅŸtirilmeyecek demek oluyor. Opera Mobile dışında PocketIE denen Internet ExploDer’ın baÅŸarısız bir sürümü var. Firefox’un aÄŸ gezgini neredeyse hiç baÅŸarılı olamadı bildiÄŸim kadarıyla. Proksi sistemiyle çalışan da Opera Mini, Skyfire gibi daha birkaç program var. Ancak bunlar da yoÄŸun JavaScript bulunduran sayfalarda bir ÅŸekilde sorunlarla karşılaşıyor. Yani Internet ihtiyacı için Windows Mobile cihazlardan kesinlikle uzak durun artık.

Opera, Windows Mobile için yeni Opera Mobile sürümü çıkarmayacağını söylese de Windows Phone 7 platformunu incelediğini belirtiyor ve uygun gelir potansiyeli yarattığını düşünürse bu platforma da yazılım geliştireceğini söylüyor. Ayrıca Opera Mini sürümünün, Java sürümünün de daha uzun seneler geliştirileceği kesin.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz