Windows Mobile telefona yeni fontlar eklemek

____________________________________________________________________

Windows Mobile işletim sistemli telefonlara standart sunulan fontlar dışında fontlar eklemek mümkün. Çünkü kişisel bilgisayarınızdaki Windows ile kullandığınız fontlar Windows Mobile tarafından da tanınıyor. Bu fontları telefona kopyalamak da bu fontları cihazınızda kullanabilmeniz için yapacağınız tek şey.

Telefonunuza ekstra font yüklemek için önce bir yerlerden font bulmalısınız. İsterseniz Ağ’dan da bulabileceğiniz gibi Windows klasörünün içindeki Fonts klasörünün içinden de istediğiniz TTF (.ttf) uzantılı fontu kopyalayarak kullanabilirsiniz.

Telefonunuza kopyalayacağınız fontları belirledikten sonra yapacağınız şey telefonunuz ile bilgisayar arasında bir bağlantı kurmak. Eğer kablo bağlantısı kurarsanız, Active Sync yazılımı ile ya da Windows Device Center gibi bir yazılım kullanabilirsiniz. Bu yazılım ile telefonunuzun dosya sistemine gireceksiniz. Dosya sisteminde de Windows klasörünün içindeki Fonts klasörünü bulacaksınız.

Windows/Fonts klasörü

Windows/Fonts klasörü

Bu Fonts klasörünün içine girip istediğiniz fontları bu klasörün içine kopyalayın. Bundan sonra cihazınızdaki uygulamalar bu fontları kullanabilecektir.

Bir diğer yöntem de font dosyalarını Bluetooth ile veya doğrudan hafıza kartına kopyalayıp daha sonra cihazınızdan Windows/Fonts klasörüne kopyalayarak da yapabilirsiniz.

Artık telefonunuza kopyaladığınız fontları kullanabilmeniz için tek yapmanız gereken telefonunuzu yeniden başlatmak. Bundan sonra kullandığınız uygulamanın ayar sayfasından istediğiniz fontu seçerek kullanabilirsiniz. Tabi bu biraz uygulamaya bağlı olduğu için biraz kısıtlayıcı olabilir. Mesela her uygulamada böyle bir ayar sayfası olmayabilir.

Total Commander font ayar sayfası

Total Commander font ayar sayfası

Bir de sistem fontunu yani, tüm uygulama ve Windows Mobile arayüzünde kullanılacak fontu ayarlamak pek kolay değil. Bunun için bir seçenek çoğu cihazda yok. Bu işi yapan .cab paketleri bulabilirsiniz Ağ’dan ama bunun dışında pek bir imkanınız yok. İsterseniz kayıt defteri girdilerini düzenleyerek kendiniz de yapabilirsiniz tabi ama bir şeyleri karıştırma ihtimaliniz olduğunu da düşünerek dikkatli olmak faydalı olur. 🙂 Bunun için kayıt defterinde aşağıdaki girdilerde Nm anahtarını bulup değerini font isminiz ile değiştirmeniz gerekli:

  1. HKEY_LOCAL_MACHINE\System\GDI\SysFnt
  2. HKLM\SYSTEM\GWE\Menu\Menufnt\Barfnt
  3. HKLM\SYSTEM\GWE\Menu\Menufnt\Popfnt

Bir de HKEY_LOCAL_MACHINE\System\GDI\V1 yolunda FontAliases gibi bir şey bulun. Burada font seçenekleriniz vardır. Burada artık yapacağınız şey sisteminize göre değişir. Oradaki seçeneklerden biri kullanımda ve onun iç değerini kullanmak istediğiniz fontun ismiyle değiştirin. Bundan sonra da cihazınızı yeniden başlatmanız gerek, doğru şekilde yapmış iseniz büyük ihtimalle yeni bir fonta ve görünüme kavuşmuş olacaksınız. 😀 Yalnız buradaki kayıt defteri yolları Windows Mobile akıllı telefon (Smartphone) ve cep bilgisayarı (Pocket PC) sürümlerine göre değişiyormu bilmiyorum, ama sanırım aynı yollar.

Yalnız  kullanacağınız font dosyalarının dosya boyutu olarak çok fazla büyük olmamasına özen gösterin. Denemedim ama bu cihazın açılış hızını ve bellek miktarını etkileyebilir. Bir de fontun  cihazınızda kullanılabilecek boyutta karakterlere sahip olması iyi olur. Yani fontun desteklediği en ufak boyut bir karakterin ekranın dışına taşmasına sebep olmamalı. 😀

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz