Yeni Bir Türk Arama Motoru Daha; Asaha.com

____________________________________________________________________

Firestats istatistiklerimi incelerken istatistiklerde asaha.com diye bir referans siteye rastladım. UserAgent sütununda da şöyle yazıyordu;

TURKEYASAHA Search Engine Turkey V.001
(http://www.asaha.com/)

Ben de girdim siteye baktım. MeÄŸerse yeni bir Türk arama motoru imiÅŸ. Bu tür ÅŸeylere pek sık rastlamıyoruz diye bir girip inceleyeyim dedim. Åžu an için çok geliÅŸmiÅŸ bir durumda deÄŸil ancak bir meta arama motoru olmaması ve botlarla arama yapması oldukça hoÅŸuma gitti. Hemen ismim vb. birkaç arama yaptım ama sonuçlarda benimle alakalı sonuçlar benim sitemden çıkmadı.  🙂 Bana link veren tedmer‘deki linklerimi gösteriyor. Neyse zamanla endeksini büyütecektir. En ilgimi çeken özelliklerinden biri program araması yapabilmesi. Yani indirmek istediÄŸiniz Winamp, WinRAR gibi programın ismini yazıyorsunuz ve arama butonuna tıklıyorsunuz, en yakın sonuçlar anında sizde. Bir örneÄŸi ÅŸurada görebilirsiniz. Anladığım kadarıyla bu kısmı arama motorunun mühendisleri düzenliyor. Bu diÄŸer arama motorlarında olmaması nedeniyle bence çok kullanışlı bir özellik olmuÅŸ. Ayrıca hız olarak da oldukça hoÅŸuma gitti. Sunucuları da Türkiye’de. Asaha hakkında merak edilenler sayfasında yazanlar şöyle;

  • Asaha %100 Türk mühendisleri tarafından geliÅŸtirilen, Türkçe içerik için, Türkçe dil özelliklerini destekleyen bir arama motorudur. (Yerli malı, yurdun malı, onu kullanmalı )
  • Test aÅŸamasından çıkınca 21 dilde hizmet verecektir. Amacımız çok büyük bir pazar olan arama sektörüne Türkiye’yi daha güzel yerlere getirmek. (Ä°lk gördüğümde neden böyle bir isim bulmuÅŸlar diyordum ama Dünya’ya hizmet edecek birÅŸey olduÄŸunu görünce problem yok dedim.)
  • Asaha’da aktif olarak hizmet veren ÅŸu an için Program, Åžiir, Åžarkı Sözü ve Resim arama servisidir. En kısa sürede yayına girecek olan servisler Web, Oyun, Video, Blog ve Haber olarak belirlenmiÅŸtir. (Tam gaz ileri yani.)
  • Asaha hiçbir ÅŸekilde baÅŸka arama motorlarının alt yapısını kullanmamaktadır.  (Kendi başının çaresine bakması oldukça iyi.)
  • Özel geliÅŸtirdiÄŸimiz algoritmalar sayesinde milyonlarca sayfa içerisinden en doÄŸru sonuçları 0.01 saniye gibi kısa sürelerde size sunabileceÄŸiz. (Bu konuda birÅŸey demek ÅŸu an imkansız. Bunu ileride göreceÄŸiz.)
  • Bu arama motorunun en büyük özelliÄŸi size gösterdiÄŸi sonuçları analiz ederek sizi en doÄŸru tarafa yönlendirmesidir. (Åžimdilik birÅŸey diyemiyoruz, indeksinin büyümesi lazım.)
  • Örümceklerimizin tam ismi “ASAHA Search Engine Turkey V.001 (http://www.asaha.com/)” olarak belirlenmiÅŸtir ve ÅŸuanda web’de dolaÅŸmaktadır. (Ä°ÅŸte bana gelende bu.)
  • Web arama bölümü çok yakında aktif olacaktır ÅŸuanda örümceklerimiz sürekli olarak çalışıp, web sayfalarını belli bir düzene ve sıraya koymaya çalışmaktadır. (Ä°yi devam etsinler bakalım.)

İlk bakışta iyi bir arama motoru. Program arama özelliğinin olması hoş bir yenilik. Ancak bazlama ve bilgi varken bir tane daha yerli arama motoruna gerek varmıydı bilmiyorum. Biraz daha gelişsin bakalım. İleride Google ile rekabet edebilirmi bilinmez ama geleceği iyi gibi duruyor. Aslında tüm yerli arama motorlarımız birleşse ve adam gibi bir tane yapsalar keyfimize deyecek yok ama neyse. Arama motoru ile ilgili olarak bir kişinin yazdığı yorum ise şöyle:

Bu iÅŸi nasıl yapacaksınız anlamış deÄŸilim bir arama motoru için en azından 1000 adet sunucu gerekir ki buda 1000×2000$=2.000.000$ eder varmı ki bu kadar paranız? Bence bırakın bu iÅŸi…

ArkadaÅŸ biraz sert çıkışmış ama program arama özelliÄŸini düşünürsek o kadar yaptıklarına göre kapasite vb. problemleri de düşünmüşlerdir herhalde. Yine de bazlama‘dan biliyorum ki bu tür iÅŸler zor ve masraflı iÅŸler, oldukça büyük veritabanları, iÅŸlemci gücü ve bant geniÅŸliÄŸi gerektiriyor. Umarım onlarda vardır. Tabi 21 dilde arama gibi hedeflerinin var olduÄŸunu düşünürsek iÅŸlerinin oldukça zor olduÄŸunu söylemeliyim. Zoru baÅŸarmak zorundalar. Yeni bir arama motoru olarak oldukça sevindirici bir sistem ama henüz tarayıcı anasayfamız yapmak için oldukça erken. Daha çok geliÅŸmesi gerekli.

13 Yorum

  • Yazan: Hasan Yılmaz, 24 Kasım 2007 @ 12:17 pm

    daha arama motoru üzerine başarılı bir çalışma gerçekleştirememişken birden çok dilde hizmet vermeye çalışmaları önlerindeki en büyük engel. önce türkçe aramayı doğru düzgün yapalım sonra diğerleri.
    asaha ve bazlamayı ilk kez duyuyorum. üçünde de aynı kelimelerle arama yaptım. çıkan ilk sonuçlar birbirinden çok farklı; önlerinde uzun ince bir yol var 🙂

  • Yazan: FeRHaD, 24 Kasım 2007 @ 1:06 pm

    Aslında bazlama yıllardır var olan bir arama motoru, meta arama yapıyor ama desteklenmediği için bu durumda. Google çökme senaryosu ve yerli arama motorları yazıma sahibi yorum yazmıştı.
    Asaha’ya gelince 21 dilde arama yapması çok zor yani kaynak bakımından. EÄŸer Google kadar iyi sonuçlar veremezse de geleceÄŸi kötü. Ama program arama motoru olarak kullanılabilir.

  • Yazan: ahmet, 24 Kasım 2007 @ 1:42 pm

    Türk arama motorlarını sürekli takip ediyorum ve bence ÅŸuanda içlerinde bana en çok ümit veren asaha’dır.
    Bazlama’yı ilk defa sizden duyuyorum ve böyle dandik sitelerden çok var Google Api ile kolaylıkla yapılabiliniyor.
    Bilgi ise güzel ancak Lucene isimli hazır bir arama motoru scripti kullanmasının yanında sermayeside amerikada bulunan Nokta.Com tarafından sağlanıyor.

  • Yazan: FeRHaD, 24 Kasım 2007 @ 1:52 pm

    Bazlama eski bir site ama iÅŸte arkasında Amerika destekli bir ÅŸirket olmadığı için böyle. Bant geniÅŸliÄŸi, saklama alanı ve iÅŸlemci gücü problemleri var. Ben de ilk lise 2’de iken bir gazeteden duymuÅŸtum. Ä°lk yapılan sorguları diÄŸer arama motorlarında yapıp topluyor ve tekrar arandığında 0.0012 saniye gibi kısa bir sürede sonuçları veriyordu. Asaha daha yeni fakat kimdir, nedir, nasıldır daha bilmiyoruz. Ä°nÅŸallah ileride iyi bir arama motorumuz olur.

  • Yazan: Yalçın Can, 1 Aralık 2007 @ 9:39 am

    Ben en çok sağ sol tuşlarıyla sayfa geçme özelliğini beğendim acayip zaman kazandırıyor.. 😉

  • Yazan: FeRHaD, 1 Aralık 2007 @ 2:44 pm

    Evet iyi özellikleri var.

  • Yazan: Ertan, 11 Aralık 2007 @ 10:01 am

    Ara.com.tr Türk Arama Motorunu incelediniz mi? İncelemenizi tavsiye ederim

  • Yazan: FeRHaD, 11 Aralık 2007 @ 12:58 pm

    Biraz inceledim daha çok reklamlar ile kazanç sağlamak için kurulmuş bir sistem. Çok iyi bir servis değil. Sonuçlar yetersiz.

  • Yazan: BUket, 18 Nisan 2008 @ 7:11 pm

    Bence Tezara daha güzel türk yapımı bir sistem

  • Yazan: FeRHaD, 18 Nisan 2008 @ 7:59 pm

    Türk yapımı bir sistem fakat sonuçların nereden alındığı konusuna gelince biraz baÅŸarısız bir arama motoru. 😉 Çünkü anladığım kadarıyla sonuçları Google’ın üzerinden kendine göre biçimlendirerek alıyor. Bu karara aynı anahtar kelime ile aramalar yapınca çıkan sonuçlardan vardım. Google Çökme Senaryosu ve Yerli Arama Motorlarımız yazımı okursan bu tür arama motorlarının bizim için çok ta önemli olmadığını anlayacaksın. Para kazanmak için baÅŸlatılmış kiÅŸisel giriÅŸimler diyebiliriz. Bizim için önemli olanlar Asaha gibi kendi botları, veri tabanları olan ve Türkiye’de barındırılan sistemler. 😀

  • Yazan: Derya Terzi, 16 Mayıs 2008 @ 5:34 pm

    Tezara.com U beğenmediğinizi bir başka sitede gördüm ve asaha.com u savunmuşsunuz .Kısa bir bilgi vereyim Tezara.com unda özel bot sistemi var sadece bilgileri Türk halkı alıştığı için Google TArzında sıralıyor;bilginize.
    Tezara Bot sisteminin ismi (user Agent) = Tezara Tezbot V1-/ ÅŸeklkindedir.

    Tezara Sunucusunun bir bölümü Türkiyede barındırılmaktadır + yedeklemnerin hepsi Türkiye/İzmirde.
    Sadece Yurt dışında Ana domainin gösteriliyuor kısa sürelğine.(fakat neden yaptıklarını tam bilmiyorum )
    +Tezara.us ‘un yedekleri bile türkiyede barındırılıyor.
    Tezara ^’yı tavsiye ederim

  • Yazan: FeRHaD, 16 Mayıs 2008 @ 7:18 pm

    Derya hanım, verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. Tezara sistemini diğer meta arama motorları gibi aramayı Google vs. sitelerde yapıp, sonuçları sıralayan sistemlerden biri sanıyordum.
    Sunucularının Türkiye’de olması ve bir botlarının olması oldukça iyi. Sizin yorumunuzdan sonra siteye girip biraz inceledim. Botu robots.txt dosyasını da okuyabiliyormuÅŸ, daha çeÅŸitli özellikleri de var. Bir Türk giriÅŸimi olarak oldukça iyi birÅŸey.
    Åžirket merkezi Rize imiÅŸ fakat sunucu domaintools’ta Amerika diye görünüyor. Neyse bu konuda size inanıyorum. 😀

  • Yazan: Derya Terzi, 5 Haziran 2008 @ 5:24 pm

    Teşekkür ederim.Şuanda Rizede tam bir sunucu sistemi kurulu değil bildiğim kadarıyla sadece yer olarak merkez Rize.Bazı Sunucuları Yurt dışında.Site yöneticilerine yazarsanız gerekli açıklamyaı yaparlar.bence destek olmamız gerekir.Teşekkürler.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz