Tema değişimi, güle güle Merah Putih

____________________________________________________________________

Nereden esti bilmiyorum ama birkaç gün önce temayı değiştirme kararı aldım. Aslında memnundum değiştirmeye falan niyetim yoktu ama neredense işte esti.

Eski temayı geçen yılın Kasım ayında Freehostia şirketine geçtiğimde tercüme edip kullanmaya başlamıştım. Daha öncesinde de siteye her girenin değiştir dediği siyah, kırmızı ve turuncu renklerden oluşan ateşli bir tema vardı. Bu siyah tema herkes tarafından gözleri yoruyor diye şikayet ediliyordu. Halbuki beyaz daha parlak olduğundan gözleri daha fazla yorması gerekmez mi! Aslında derdim siyah tema ile siteyi görüntüleyen bilgisayar monitörlerinin daha az enerji tüketmesi idi. Hatta ben bile yazı vs. hazırlarken Opera’nın yüksek kontrast siyah beyaz stilini kullanıyorum, böylece bütün ekran siyah yazılar ve öğeler beyaz veya renkli oluyordu. Neyse, şikayetler üzerine satmışım anasını enerjinin, elektriğin, insanlığın, doğanın, ben mi kurtaracağım Dünya’yı vs. vs. deyip başladım beyaz bir tema aramaya. Aslında hiç umrumda değildi kim sevmiş kim sevmemiş ama saygı göstermek gerek değil mi! Hem de sadece bir kişi şikayetçi olmayınca bir problem olduğu belli. Hatta Eda Suner de tema gözlerini yordu diye yorum yazmamış e-posta göndermişti.

Bazı temalar bulup yerel sunucuya atmıştım. Eski temam Merah Putih’i de o zaman tercüme edip kullanabilirim diye aklımın bir matrisine yazdım. Daha sonra siteden, bilgisayarım ve İnternet’ten bir ay kadar uzak kaldım. Bu sürede yanılmıyorsam Macaristan’da (Polonya da olabilir) Rodin, Robin gibi bir ismi olan bir uluslararası nakliye firmasının tırının üzerinde gördüğüm Made in Satisfaction yazısı dikkatimi çekti. Bir de yazı da Merah’ın üst kısmı gibi vişne rengi ve çekici de beyazdı. Tamam lan, motto da hoşuma gitti, renkler de, kesin bu tema olacak dedim. Eve gelince de hem tema ile uğraştım hem de Cep Ingilizce uygulamam ile uğraştım, uygulamayı bitirmeye çalıştım ama veri tabanında o kadar eksiğim vardı ki ancak Eskişehir’e gideceğim günün sabah saat beşinde bitirip ve sunucuya yüklemiştim.

Merah Putih, kırmızı ve beyaz demektir. Kırmızı cesareti temsil eder ve beyaz da saflığı. Kırmızı insanın vücudunu veya fiziksel varlığını ve beyaz da insanın ruhunu temsil eder. Bu ikisi de birlikte bir insanın varlığını ve sadece tek yönünün (fiziksel, ruhsal) olmadığını ifade eder. Vay be, bu satırlardan sonra temayı değiştirmekten vazgeçebilirim. 🙂 Geliştirici Isnaini.com’da Merah Putih sayfası.

Neyse işte bu temanın hikayesi böyle. İyi bir tema idi, fazla renkli falan değildi, az renkli iyi kesimli ciddi havalı bir tema idi. Tabi onu da sevmeyenler vardı ama ben sevdimmi sorun yok. 🙂 Adsense reklamları için kodlar kendinde hazır vardı, benim tek yapmam pub numaramı girmek ve tıklamaların gelmesini beklemekti. En hoşuma giden yanlarından biri de oldukça geniş bir metin alanının olmasıydı. Yan menüde küçük boyultu fontlar kullanıldığından menünün boyutu küçüktü ve yazı boyutu da iyiydi. 1024 x 768 çözünürlük ve üstünde gayet geniş bir görüntü sağlıyordu, hatta 640 x 480 resimleri bile hiç boyutlandırma yapmadan eklemek mümkündü, kenara taşma vs. yapmıyordu. XHTML doğrulamasından geçemiyordu, hatta ilk anda o kadar hatası vardı ki, belge türünü değiştirince bunların birçoğu gitmişti. Bir de bileşen desteği yoktu, herşeyin fonksiyonunu elle temaya koymam gerekiyordu.

Yeni temanın ismi Codescheme Blue. Nerede blue demeyin, üst kısmında o resmin yerinde mavi bir alan vardı, zaten başlık ve bağlantılar da mavi, farketmişsinizdir. Üst kısmına bir resim koyabileceğim temalar aradım, buldum ama mutlaka beğenmediğim birşeyler çıktı. Mesela en beğendiğim temada Opera’dan sayfa bilgilerine baktığımda tüm öğeleri ile boyutunun 250 KB olmasına şaşırdım. Siteye dört kişi girse 1 MB veri kullanılacaktı. Bu da aylık 80 bin sayfa gösterimi olsa sitenin işi bitti demektir. O kadar zaten ziyaretçi gelmiyor tamam ama tek bant genişliğini kullanan da sayfalar değil, başka sitelerden buraya link verdiğim dosyalar ve resimler falan var. Bunların sadece bir tanesi vakti geliyor aylık 7 – 8 GB okta götürüyor. Ayrıca ana sayfanın kaynak kodlarına da baktığımda yarısından fazlasının CSS stil bilgileri olduğunu fark ettim. Yani bu tema işe yaramazdı. Diğer temalarda da yazma alanı çok dardı ve değil 640 x 480 resimler 400 piksel üstünü geçsem herşey yerinden oynuyordu. Üstelik benim yazılarım da zaten kendileri bir sürü gereksiz şeyle dolu olduklarından ( 🙂 ) normalde uzun, bir de ince bir alanda olunca aşağı doğru kilometrelerce uzayıp sayfaya girenin altına ettirirlerdi. :)Ben de en sonunda bu temada karar kıldım.

Temanın üzerindeki mavi alanı rastgele resimler gösterecek şekilde Yakuter’in Rastgele resim eklentisinin fonksiyonunu temanın fonksiyonlar dosyasına ekleyerek o alanı yeniden yarattım. Temanın üzerinde şimdi ne olacak bilmiyorum ama çeşitli şehir resimleri, ot, börtü böcek gibi şeyler olacak. Aslında kanlı sahneler düşünüyordum ama sonradan vazgeçtim. 🙂 Reklamları falan filan gerekli şeyleri ekledim. Bu temanın bileşen desteği de var, işimi kolaylaştıracak cinsten yani. Yaklaşık 50 tane XHTML kodlama hatası buldum ama umrumda değil. Aslında 640 x 480 resimlerde bu tema da sorun çıkarıyor ama ben de daha düşük çözünürlüklü görseller kullanırım, yazı alanı yeterince geniş.

Bu arada eski temaya da ciddi bir saygı ve sevgi duyuyorum, ayrılacağım için üzülüyorum falan. 🙂 Ancak onu da ileride farklı bir sitemde kullancağım, bir yıl gözümün önünde durmuş, var mı öyle atıp gitmek.

Tema ile ilgili görüş, tepki, eleştiri, küfür ve tavsiyeleri bekliyorum, eksik birşey vs. var mı? Bir yerde bir hata vs. iyileştirme vs. tavsiyelere devamlı açığım.

Konu dışı: Bu arada yazıyı Ubuntu’da Firefox ile yazdım. Bu Firefox’ta adres çubuğundaki adresi almak için üzerine sağ tıklayıp tümünü seç olayı ne saçma birşeydir ya, tıkladın mı üzerine hepsini işatle sen, geriye kopyala yapıştır komutu kalsın, ne uğraştırıyorsun değilmi ama!

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz