Mobil şebeke hücre avlama ve haritalama

____________________________________________________________________

Yabancı mobil forumlarda Cell Hunter bölümleri oluyor. Bu cep telefonu şebekelerinin hücre avcılarının olduğu bölgelerde belli bir cep telefonu operatörünün baz istasyonunun hizmet türü (2G, 3G), frekansı, kalitesi ve CellID denen hücre numarası bulunmaya çalışılıyor falan. Bunun için de kullanılan ve kendi geliştirdikleri uygulamalar bile var. Bu uygulamaların genel faydası bir bölgedeki belli bir operatörün hizmet durumu ve hizmet kalitesi hakkında bilgi verebilmesi. Mesela nerede kaç çubuk çekiyor ya da hızı nasıl vs. bilgi verebiliyor bu uygulamaların haritaları. Ayrıca benimki dört çeker muhabbetlerine de kanıt olarak sunulabilecek veri sağlıyorlar. Ben de bir süredir bu uygulamaları inceliyorum ve bunlardan birkaçı hakkında bilgi vereceğim. Öncelikle Android cihaz kullandığım için bahsettiğim uygulamalar Android uygulamaları olacak ama iPhone veya diğer platformlara da destekleri var. Tüm bunlar birer uygulama ve GPS ile mobil şebeke bilgisini toplayıp İnternet bağlantısı üzerinden ilgili sitelerine gösteriyorlar ve bu sitelerinde yer alan haritalara veri sağlıyorlar.

InViu OpenCellID

InViu OpenCellID

OpenCellID / InViu OpenCellID

OpenCellID, OpenCellID.org sitesinde mobil operatörlerin hizmet kalitesinden ziyade CellID toplama ve haritalamaya yönelik Enaikoon tarafından sunulan bir hizmet. InViu OpenCellID gibi uygulamalarla GPS koordinatlarına işaretlenmiş CellID bilgilerini alarak harita üzerinde gösterebiliyor. Eskiden pek fonksiyonu yoktu site haritalarının. Ancak askerde iken sunduğu KML dosyasından Google Earth üzerinde baz istasyonlarının CellID’lerini görerek kolaylık sağlayabiliyordu. Son zamanlarda ise sitedeki harita yenilendi. Artık bir CellID değerindeki hücrede alınan tüm ölçümler görülebiliyor. Baz istasyonu konumunu da işaretliyor ancak bu çoğunlukla yanlış oluyor. Sinyal şiddetine göre vs. ısı haritası (heat map) da var ama çok kullanışlı değil. Adındaki Open (Açık) ifadesi gereği toplanan veri indirilebiliyor ve ticari olmayan kullanımlar için kullanılabiliyor. Hatta Google Earth üzerinden görüntüleme için KML dosyası da sunuluyordu. Özetle hizmet sadece CellID toplamak için ve bağlı olduğunuz hücrenin CellID bilgisini görebilmek için. Toplama amaçlı en basit uygulaması InViu OpenCellID. Google play sayfası. Ayrıca hizmete veri sağlayan ve veriyi kullanan diğer uygulamalara da sitedeki Data Sources sayfasından ulaşabilirsiniz. Eski bir hizmet olduğundan Windows Mobile 5/6 platformları için uygulamaları ve Java destekli telefonlar için de uygulamaları var.

 

 

OpenSignal

OpenSignal

Open Signal Maps

OpenSignal.com adresinde hizmet veren bir servis. Bu alandaki eski uygulamalardan. Kullanıcıların yüklediği Open Signal uygulaması tarafından GPS verisi ile sağlanan sinyal şiddeti verilerini toplayıp opensignal.com sitesinde görüntülüyor. Görüntülemeyi sinyal şiddetine göre bir ısı haritası oluşturarak sunuyor. Haritada sinyal şiddeti yükseldikçe renkler sıcağa, düştükçe ise soğuğa doğru gidiyor. Bakması keyifli bir uygulama ama ısı haritası ölçümlere ve standart bir formüle göre oluşturuluyor. Çok geçerliği yok hani. Bir de hız testi bölümü var uygulamada, hız testi yapabiliyorsunuz. Arkaplanda çalışmasına razı olursanız ise 2G, 3G şebeke kullanım yüzdeniz ve zamanınız, başarısız telefon görüşmelerinizin de takibini yapabiliyorsunuz. Ayrıca paketinizin bilgilerini girdiğinizde konuşma, SMS ve İnternet kullanımınızı ve kalan kullanımınızı da takip edebiliyorsunuz. Yalnız haritası çok nadir güncellenen bir uygulama, özellikle Türkiye civarında çok nadir güncelleniyor. Yılda birkez ya da biri güncellemiyorsunuz dedikçe falan. Bu yüzden pek işe yarar görmüyorum. Ancak güzel bir blogu var ki, elde ettikleri veriler hakkında bilgi verip sunumlar da paylaşıyorlar. Bir de telefonların sıcaklık ölçme sensörünü kullanarak cep telefonlarından sıcaklık takibi yapmayı mümkün kılan bir uygulamaları var. Android uygulaması. Apple iPhone uygulaması.

 

Sensorly

Sensorly

Sensorly

Sensorly.com ise telefonlara yüklenen Sensorly uygulamasının gönderdiği GPS konumu iliştirilmiş sinyal şiddeti bilgilerini görüntüleyen bir site. Sinyal şiddeti 2G, 3G ve 4G olarak ayrı gösteriliyor. 2G sinyali mavi, 3G yeşil ve 4G de mor noktalarla belirtiliyor. Gösterimde ısı haritası kullanılmıyor, bunun yerine direk verinin alındığı GPS lokasyonu açık renkten koyu renge 5 adımlı bir gösterge ile gösteriliyor. İlk adım gri ki sinyal yok demek, son renk de en şiddetli sinyal seviyesini gösteriyor. Sitenin iyi yönü hızlı güncellenmesi. Mesela uygulamayı açıp biraz veri topladınız. Veri siteye yüklendikten sonra birkaç dakika içinde site üzerinde görüntülenebiliyor. OpenSignal gibi yıllarca gecikme yok… Uygulamanın hız testi ise çok iyi. Fransa’daki birkaç veri merkezindeki sunuculara indirme, yükleme ve ping testi yapıyor. Google, Facebook ve Youtube sitelerine de sayfa yüklenme süresi testi yapıyor. Bu uygulamayı biraz gezdiğim yerleri işaretlemek için de kullandım aslında. Bkz. şurası. Uygulamayı indirmek için, Android uygulaması, Apple iPhone uygulaması.

Sensorly Detaylar sayfası

Sensorly Detaylar sayfası

Sensorly hız testi sonucu

Sensorly hız testi sonuc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CellMapper

CellMapper

CellMapper

CellMapper son zamanlarda farkettiğim bir uygulama. Ancak tam bir Cell Hunter (Hücre Avcısı) tarafından hazırlanmış bir uygulama. Bu da diğerleri gibi topladığı veriyi GPS bilgileri ile siteye yüklüyor ve haritalanmasını sağlıyor. Ancak kapsama gücü ya da sinyal şiddetinin yanında hücre bilgilerine de özen gösteren bir uygulama. Sensorly uygulamasına benzer şekilde nokta bazlı bir sinyal şiddeti gösterimi var. Baz istasyonunun farklı sektörlerini, sinyal şiddetini ve hizmet frekansını, LAC bölge kodunu da göstermeye çalışıyor. Aynı CellID değerinin alındığı bir bölgenin köşelerini oluşturan ölçüm noktaları arasında çizgi çizerek o hücrenin kapsadığı alanı da göstermeye çalışıyor. Ancak her noktada çok başarılı olamayabiliyor ya da GSM teknolojisi gereği haritalar biraz karışık veri sunuyor gibi görünüyor. Yine de hücre avcıları için en biçilmiş kaftan uygulama CellMapper uygulamasıdır. İndirmek için, Google PlayStore, BlackBerry OS, Windows Mobile 6.

Bunlar dışında uygulamalar da var ama bu yazdıklarım en çok tercih edilenler ve faydalı görülenler. Hani her isteyen böyle bir uygulama yapıp veri toplayabiliyor tabi ama bu uygulamalar işe önceden giriştikleri için daha iyi bir veri tabanları var ve daha stabiller.

 

Kişisel veri güvenliği

Bu tür uygulamaların az da olsa bir güvenlik tehdidi de olduğu bir gerçek. Genelde hepsi telefona bir anahtar oluşturarak bu anahtara göre veri işlemlerini yapıyor. Özel bilgi toplama olasılıkları var, veritabanlarını incelediğimizde toplamadıklarını görüyoruz. Hani sadece GPS koordinatı ve o noktadaki sinyalin şiddeti, CellID vs. bilgileri var. Ancak bir forumdaki bir hücre avcısının geliştirdiği Cellumap uygulaması IMEI bilgisi toplayıp bunu harita üzerinde de gösterebiliyordu. Zarar verme amaçlı değil bu ama kötü amaca hizmet edebilecek bir şey. Böyle uygulamalarda böyle bazı detaylara dikkat ederek tongaya düşmemekte fayda var.

 

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz