Samsung Galaxy S II işlemcisi 1836 MHz
____________________________________________________________________samsung Galaxy S II zaten son teknolojinin nimetlerinin kullanıldığı, gayet akıllı ötesi bir akıllı telefon. Ama insanoğluna yetmiyor işte. Zavallı aletin işlemcisini 1836 MHz’a kadar hız aşırtmışlar. Cebimdeki aletin bilgisayarımdaki işlemci ile aynı hıza ulaşması, PC’ye bakışını değiştirir yav.
Yazan: enes, 7 Kasım 2011 @ 7:29 pm
Merhaba Ferhat bey.
Cep telefonlarına bunun gibi hızlı işlemciler konuyorsa, artık cep telefonlarında exe uzantılı programlar çalışmalı ki cep telefonlarının bilgisayardan farkı hiç kalmasın.
İyi günler.
Yazan: FeRHaD, 8 Kasım 2011 @ 1:04 am
Enes bey, eskiden buna bir miktar imkân vardı ama yavaş yavaş o olasılık çok daha azaldı.
Eskiden Windows Mobile 6.5 ve öncesi sürümlerde .exe uygulamaları kullanılıyordu. Tabi Win32 uygulamaları değil, yine ARM işlemciler için hazırlanmış mobil EXE uygulamaları. Yalnız Microsoft’un farklı platformlar için ortak çatı olarak gördüğü .NET Framework yazılımının Compact Edition sürümleri vardı Windows Mobile işletim sisteminde. Bu çatı üzerinde yazılmış uygulamalar da yüksek donanım ve PC bağımlı bileşenlere gerek duymuyorsa hem Windows Mobile yüklü akıllı telefonlarda, hem de Windows işletim sistemli bilgisayarlarda çalışabiliyordu.
Neler değişti?
Microsoft, Windows Mobile’ı doğru zamanda doğru şekilde geliştirmeyi sürdüremediği için diğer mobil işletim sistemlerinin gerisinde kaldı. Hem onlara yetişmek hem de farklılaşabilmek için Metro dediği arayüzle, yeni cihazlarına Windows Phone adını vererek Windows Phone 7 işletim sistemini geliştirdi. Bu işletim sisteminde de yanlış bilmiyorsam .NET Compact Framework ve EXE uygulamaları yok. Ya da varsa bile eski işletim sistemine göre çok farklı bir şekilde. Bunu yaparak Microsoft geliştiriciler için daha iyi bir geliştirme ortamı ve kullanıcılara da daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak istiyordu.
Özetle, geçen zamanla birlikte, cep telefonumuzda .EXE uygulamaları kullanma ihtimalimiz azalmış gibi. Ama hala Windows CE işletim sistemi PDA’lar ve el terminalleri var. Windows Phone 7 ve son sürümü Windows Phone 7.5 Mango’nun altında da Windows CE 6.0 işletim sistemi vardı sanırım. Eski Windows Mobile 6 ve 6.5’in temelinde ise Windows CE 5.2. Yani biraz hekırlık vs. yöntemlerle Windows Phone 7 benzeri bir yazılıma sahip Microsoft Zune eğlence araçlarında eski Windows Mobile .EXE uygulamaları çalıştırılabilmişti; Windows Phone 7.X’te de bu mümkün olabilir ama, tadı olmaz pek olayın.
.EXE uygulamaları, bilgisayarlar gibi sınırları çok geniş ve enerji sorunu pek düşünülmeyerek, bellek ve işlemci hızı düşünülerek geliştirilmiş uygulamalar genelde. Yani uygulama bilgisayarda 1 GB bellek kullanması düşünülerek geliştirilmiş. Ama mobil ortamda enerji tüketimi derdi var. Bu durumda cihaza bol miktarda bellek doldurmak, işlemci hızını çok doldurmak, cihazın mobilite özelliğini azaltacağından çok kullanışlı değil.
Yerine .EXE sürümü ile aynı işi yapacak, ama daha verimli ve tasarruflu, performanslı, daha akıllıca yazılmış kodlarla hazırlanan mobil uygulamalar daha mantıklı. Üstelik, her yeni mobil platform, geliştiriciler için yeni bir mobil uygulama pazarı demek. Gelir elde etme alternatifleri yani…