Biricik Sevgilimi Neredeyse Kaybediyordum

____________________________________________________________________

Dün bilgisayarımda Google SketchUp ile birşeyler çiziyordum. Aniden görüntü ve ses gitti. Klavye de yanıt vermiyordu. Hemen reset tuşuna bastım ancak sistemin düzgün açıldığını belirten tek bios bipi yerine sürekli  bir bip sesi çıkmaya başladı. Hemen Belgelerimdeki bilgisayar ile ilgili klasörden Bios bip seslerinin anlamlarının yazdığı belgeyi açmak istedim; tabii bilgisayarın kendi açılmazken nasıl ondaki belgelere ulaşacağım ve bios bip kodlarına bakacağım dimi. Birkaç reset denemesinden sonra bu bip sesi de gelmez oldu. PC tamamen öldü sandım. Yoksa biricik sevgilimi ilk parmak ağrımı kaybetmişmiydim. Bu dört yıllık PC beni bu kadar kolay ve çabuk bırakmamalıydı. Üstelik neden bu şekilde davrandığını bile anlamamıştım. Hemen MSI forumlarına gittim ve bios bip kodlarının anlamlarına baktım. Görünene göre benimkinin probleminin nedeni bellek ile ilgili imiş. Eyvah bizim 256 MB Spectec RAM uçtu dedim. Tabii bu ses sadece bir kez çıkmıştı. Buradan bozulan RAM’in anakarta da zarar vermiş olabileceği aklıma geldi. Aradan yaklaşık üç saat geçmişti. Tekrar bilgisayarımın başına geçtim. Bu seferki açışımda tekrar bip sesleri gelmeye başladı. Birkaç denemeden sonra açılmaya çalıştığını ancak Grub çıkınca görüntü kilitlendi ve sistem yine kendinden geçti. Tekrar bizim bip seslerinden haber yoktu. Bir süre sonra tekrar denedim ve bu salak alet hiçbirşey olmamış gibi açıldı. Lan madem açılacaktın niye öyle bir problem çıkardın ve beni endişelendirdin be salak alet. Neyse sonunda ona kavuştum niye böyle birşey yaptığını anlamadım ama bilgisayar ve kadınların ortak özellikleri yazım aklıma gelince bunun ne kadar normal olduğunu anladım. Ne de olsa o sevgilim olarak ikisinin de yerini tutuyor. Neyse sonunda problemin kaynağını anlamasam da sapasağlam ve çalışıyor. Forumlarda sarsıntı vb. nedenlerden parçalar arası değmemezlik olabileceğini yazmışlar ama hiç te sarsmam ki neyse. Şimdi hangi Linux sürümünü kuracağıma karar veremiyorum. Elimde Novell SUSE 10, Ubuntu 7, Pardus Linux 2007 ve Solaris 10 var. Solaris 10′u kurmak için DVD ROM’a ihtiyacım var. SUSE sevdiğim ve birçok uygulama ile dolu ancak mp3 çalamayan ve video oynatamayan bir sistem. Ubuntu SUSE benzeri birşey. Pardus Linux kursam o mp3 video gibi videoları sırunsuz çalıştırsa ve NTFS dosya sistemine erişimde de diğerlerinden iyi olsa da sınırlı paketlere sahip olması nedeniyle ilgimi pek çekmiyor. Neyse kuracağız işte birini.

5 Yorum

  • Yazan: Hasan Yılmaz, 26 Haziran 2007 @ 1:28 am

    geçmiş olsun.
    dikkatimi çeken suse’nin mp3 çalamayıp, video oynatamıyor olması. ben de suse kullanıcısıyım ancak tam gaz müzik dinleyip her türlü film izleyebiliyorum. sadece birkaç paket kurmak gerekli..

  • Yazan: EDA SUNER, 26 Haziran 2007 @ 3:56 pm

    bak bak yazdığı başlığa bak yaramaz seni =) hadi rast gele mi diyelim ne diyelim geçmiş olsun diyelim bari

  • Yazan: FeRHaD, 26 Haziran 2007 @ 4:54 pm

    @Hasan Yılmaz
    SUSE tabii ki dediğin gibi mp3′te çalıyor video’da gösteriyor. Yalnız bende gerekli paketler yok. Bildiğim kadarıyla gerekli paketler şunlar şu sayfadakiler . Ancak geniş bant internet bağlantım olmadığı için bunları indiremedim. Hatta benim kurulum 5 CD içeriyordu. Ben sadece ilk 4 CD’si ile kurmuştum. Tabii 5. CD’de de gerekli eklentiler yoktu sadece bazı geliştirme araçları vb. vardı. Zaten bilgisayarımdaki müzik parçalarının çoğu ogg formatında olduğu için de o kadar önemli değil.
    @Eda Suner
    Teşekkür ederim. Vallahi benim için öyle.O benim sevgilimdir. Arasıra böyle anlamsız şeyler yapıyor ama geçinip gidiyoruz yine de.

  • Yazan: Hasan Yılmaz, 26 Haziran 2007 @ 7:39 pm

    bir ay sınırsız yapıp her şeyi (linux dağıtımları, mp3, film v.b.) indirmeni tavsiye ederim
    direk dvd den kurmuştum. dvd yi de sabit diske kopyalayıp yasttaki kaynaklara eklediğinde birçok paketi burdan çekiyor zaten ya da
    kurulumda eklentileri de kur seçneğini işaretleyip güncellemeleri kurulumda yapmak da güzel

  • Yazan: FeRHaD, 27 Haziran 2007 @ 4:57 pm

    Şu anda geniş bant internet bağlantım yok. Şimdi Türk Telekom’un indirimli bir paketi olsa da almaya niyetim yok. Çünkü yılın sadece beş ayını evde geçirebiliyorum. Diğerleri okulda. Bu durumda bu geri kalan yedi ay bana biraz girmiş olur ki zaten annem de fazla kullanılmıyor diye ev telefonu bağlantısını da kapatmayı düşünüyor.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz