Pakistan’da sel felaketi sonrası

____________________________________________________________________

Geçen yıllarda Pakistan’da yaşanmış olan sel felaketi sonrası ortaya çıkan bir tablo. Kesinlikle doğanın canlılara, insan bozuntularının davrandığından çok daha iyi davrandığını gösteriyor. Kaynağını bulamadım alıntının.

— 

Pakistan’da Temmuz 2010’da muson yağmurlarının yol açtığı sel felaketinde 2 bin kişi hayatını kaybetmiş ve ülke topraklarının 5’te 1’i sular altında kalmıştı. Gerek evlerin sular altında kalması, gerekse altyapının çökmesi nedeniyle 20 milyon kişinin doğrudan etkilendiği sellerde çok ilginç bir olay da yaşandı.

Milyonlarca örümcek

Milyonlarca örümcek

Pakistan’ın güneydoğusundaki Sindh bölgesinde, sel sularından kaçmak isteyen milyonlarca örümcek, çareyi ağaçlara tırmanmakta buldu. Ağaçlar, örümceklerin hayatını kurtardı kurtarmasına ama bu kez de kendileri bu işten zararlı çıktı. Örümcek sürüleri ağaçların üzerine ağ örmeye başlayınca ağaçlar bir anda görünmez hale geldi.

Sivrisinek sayısı azaldı

Sivrisinek sayısı azaldı

Milyonlarca örümcek.

Milyonlarca örümcek.

Milyonlarca örümcek.

Milyonlarca örümcek.

Bununla birlikte, bölge halkı, daha önce hiç karşılaşmadıkları bu durumun çok büyük bir yararını gördüklerini de belirtiyor. Sel nedeniyle birçok yerin hâlâ sularla dolu olduğu ve bataklığa dönüştüğü göz önünde bulundurulduğunda, aşırı bir sivrisinek sorunu yaşanması bekleniyordu. Ancak şu anda etrafta beklenenden çok daha az sivrisinek olması, bu haşerelerin, ağaçlardaki ağlara takılıp örümceklere yem olmalarına bağlanıyor. Böylece sıtma vakalarına karşı da doğal bir önlem alınmış oluyor.

Pakistanda sel sonrası milyonlarca örümcek.

pakistanda-sel-sonrasi-6

pakistanda-sel-sonrasi-7

Sindh, Pakistan'da ağaçları kaplamış örümcekler.

Sindh, Pakistan'da ağaçları kaplamış örümcekler.

Görüldüğü gibi örümceklar ağaçlara tırmanıp sivrisineklerle beslenerek insanların sivrisineklerle boğuşmak zorunda kalması önlenmiş…

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz