Panoramio kapanacak, kapanıyor, kapandı

____________________________________________________________________

Panoramio Panoramio GPS konumu temelli fotoÄŸraf paylaşım sitesi idi. 2005 yılında devreye giren hizmet Google Earth’e Panoramio katmanı olarak eklendikten bir süre sonra Google tarafından satın alınmıştı. Artık Google Panoramio hizmetine son veriyor. 4 Kasım itibarıyla çoÄŸu fonksiyon sonlandı, 2017 Kasım’ında da tam kapanacak.

Panoramio’ya aslen Google Earth üzerine fotoÄŸraf yerleÅŸtirmek için üye olmuÅŸtum. Ve yaklaşık 2 bin fotoÄŸraf kadar da fotoÄŸraf koymuÅŸtum, 8 ülkeden 1 milyonun üzerinde görüntülemeye sahip fotoÄŸraflar var idi hani. Google, Panoramio firmasını zamanında satın aldığında sevinmiÅŸtim. Çünkü eskiden olan yavaÅŸlık, sınırlı alan vs. Google’ın devasa sabit disk binalarına eklenince ortadan kalkacak, hizmet daha performanslı hale gelecekti. Böyle de oldu. Yıllardır neredeyse kusursuz bir ÅŸekilde çalışıyordu hizmet. Taki 2014 yılında Google Panoramio’yu kapatma kararı alana kadar. Önce Google View’e taşınacak dediler, Google Maps dediler, ÅŸimdi de yerel rehber programı diye bir Google Maps hizmetine dönüştürülecek dediler. Ä°lk baÅŸta tepki üzerine hizmete bir süre daha devam edilmesi kararlaÅŸtırılmıştı. En son yerel rehber programı adında bir gariplik içine karışmış fotoÄŸraflarımız.

4 Kasım 2016 tarihinden itibaren de bütün Panoramio hesapları donduruldu. Artık Panoramio’ya fotoÄŸraf eklenemiyor, arama yapılamıyor, etiketler ve konumlama sistemi çalışmıyor. Sadece eski fotoÄŸraflara düz baÅŸtan sona uzanan sayfalardan ulaşılabiliyor ki paylaşımın en donuk hali denebilir. Etiket sisteminin çalışmaması tam tamına bir boÅŸluk zaten.

Aslında Google eline geçirdiÄŸi tüm servisleri bir tarafına entegre ettikten sonra ya da edemeden dahi, bir bir kapatan bir ÅŸirket. Bu açıdan düşününce de Panoramio hizmetini bu kadar uzun süre açık tutabilmesine ÅŸaşırıyor insan. 🙂 Ancak Google Ä°nternet’i ne kadar deÄŸiÅŸtirip günümüzde bu hale geliÅŸini saÄŸlamış bir ÅŸirket olsa da bu tür saçmalıkları da oldukça tepkimi çeken bir konu. Böyle büyük hizmetlerin böyle her ÅŸeyi batıran ÅŸirketler tarafından yönetimi tehlikeli bir konu hani.

Bir kez Panoramio ortamı Google Earth ve Maps hizmetlerine fotoğraf katmanı eklemenin dışında kendi başına bir fotoğraf sitesiydi. Hani fotoğrafınızı yüklüyor, konumluyor ve etiketliyordunuz. Bu etiketler sayesinde kolayca arama yapılabiliyordu. Fotoğraf grupları ile fotoğraflar gruplanabiliyor, aynı tür çekim yapan insanlar tanışabiliyordu. Baya büyük bir fotoğraf topluluğu haline gelmişti, Google kapatana kadar. 🙂

Åžimdi hala Google Maps ve Earth için yerel rehber programı ile fotoÄŸraf yüklenebiliyor. Ancak eski Panoramio arayüzü çok daha baÅŸarılı bir paylaşım arayüzü idi. Åžimdi bu yeni ve garip arayüzle tekrar uÄŸraşırmıyım bir ÅŸeyler yüklemeye bilmem. Çünkü eski rahatlığı yok. Eski etiketler ve gruplar fonksiyonu vs. yok…

Åžimdilik fotoÄŸraflarım 2017 Kasım’ına kadar fotoÄŸraflarım yerli yerinde Panoramio’da duracak, sonra da bir yerlere uçacak…

Ha bu arada Microsoft da Photosynth hizmetini durduruyormuş yakında.

Özetle Google eline geçirdiÄŸi bir hizmetin daha içine ederek bizi yolda bıraktı. Alternatifler arıyoruz. 🙂 Instagram denedim, çok saçma bir yer ve özellik olarak fotoÄŸrafları boyama ve etiketleme dışında pek bir tat alamadım. Mantar resmi koysam 30 kiÅŸi beÄŸeniyor; ama ne düzgün bir albüm yapısı var ne bir adam gibi konumlama olayı bilmem ne… Flickr ilginç bir alternatif ama Yahoo’ya da güvenmiyorum, Yahoo’nun da sonunu çok uzak görmüyorum hani. 🙂 Bir de arayüzü de bilmiyorum pek. Mapillery diye bir seçenek daha var ama onu da bilmiyorum ama o da yabancı, tanınmayan bir hizmet havasında geliyor henüz.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz