Windows Vista’ya Geçiş Gereksizdir, Günahtır

____________________________________________________________________

Microsoft’un Windows XP’den sonra üzerinde çalıştığı işletim sistemi Longhorn, Windows Vista resmi adı ile kısa süre önce piyasaya çıkmıştı.Uzun süredir beklenen Vista hem son kullanıcı için hem de profesyoneller için yepyeni özellikler ve uygulamalarla birlikte sunuluyormuş(Ben bilmiyorum, daha denemedim.)Peki böyle bir sisteme şu an geçmek gerekli mi?Bence değil.Yeni çıkan bir işletim sistemi olmasına rağmen kısa süre önce ilk yamaları çıktı.Bence böyle bir sisteme geçmeden önce bir Service Pack vb. çıkmasını ve kararlı hale gelmesini beklemek gerekir.Zaten sistemde önceki windows sürümleri için hazırlanmış uygulamaları çalıştırmada sorunlarla karşılaşılabiliyor.Bu yüzden kullandığımız bazı uygulamaları Vista ile beraber kullanabilmek için Vista versiyonlarının çıkmasını beklemek zorundayız.Bunun yanında sistemin düzgün çalışabilmesi için istediği donanım gereksinimleri de yüksek.Windows XP sistemde 512 MB RAM çoğu oyun ve program için yeterli iken Vista sistemde bu gereksinim 1024 MB.Güncel oyunları takip eden oyun tutkunları için ise 2 GB bellek şart.Ayrıca sistem kurulduktan sonra sabit disk üzerinde 15 GB kadar yer kaplıyormuş.Sistemin 3D grafik özellikleri de donanımsal DirectX 9 destekli 128 MB RAM’e sahip bir ekran kartını şart koşuyor.Tabii ki en son çıkan oyunları tam performansla oynayabilmek için DirectX 10 destekli bir ekran kartına ihtiyacınız olduğunu unutmayın.Bu donanımın harcayacağı elektriği düşünürsek iyi bir güç kaynağı da gerekli.

Gelelim fiyata.

Peki böyle bir sisteme para verilir mi?Vista piyasaya farklı paketler halinde çıktı ve en ucuz paket bile pahalı denebilecek bir fiyata sahip.Fiyatlar şöyle:

  • Vista Home Basic Upgrade – $116
  • Vista Home Premium Upgrade – $179
  • Vista Business Upgrade – $225
  • Vista Home Basic – $234
  • Vista Home Premium – $270
  • Vista Ultimate Upgrade – $270
  • Vista Business – $342
  • Vista Ultimate – $450
  • Sistem zaten daha yamanması gereken, uygulamalarda problem çıkaran ve henüz adapte edilmemiş bir çok uygulamanın bulunduğu, yüksek donanım ihtiyaçlarının bulunduğu ve üstelik Windows XP’den daha yavaş bir sistem.Evet THG‘nin yaptığı testlere göre Windows Vista, Windows XP’den daha yavaş.Ayrıca DirectX 10 desteği de henüz yeni oyunlarda bile yok.Vistanın getirdiği kullanıma yönelik yenilikler de diğer programlarla bir şekilde sağlanabilir.Bence böyle bir sisteme geçmeden önce daha kararlı bir hal almasını ve ucuzlamasını beklemek gerekli.Şu an böyle bir sisteme geçmek bence gereksizdir, hatta günahtır.Ancak ileride mecburuz.Microsoft Windows XP için DirectX 10 desteği sağlamayacak ve iki üç yıl sonra da yama vb. teknik desteği keser.Bu durumda Linux kullanmazsak mecburen Vista’ya geçeceğiz.Tabii ki o zaman ki geçiş mantıklı bir geçiş olacaktır.Çünkü çok daha kararlı ve ucuz bir hale gelecektir.Ancak şu an böyle bir sisteme geçiş kesinlikle gereksizdir.Win Vista ile ilgili fiyatlara şuradan ulaşabilirsiniz.

    Windows Vista hakkında yorumlar için tıklayın.

    8 Yorum

    • Yazan: Aşkın Yenisan, 5 Mart 2007 @ 11:16 am

      Arkadaşım yazılarını okudum. 512MB RAM yerine 1024 MB istiyo peki bi sorum olucak 512 deki hızım kadar hızlı olurmu Vista Bu konuyla ilgili cevap yazarsan sevinirim.

    • Yazan: FeRHaD, 5 Mart 2007 @ 11:37 am

      Henüz kendim daha kişisel olarak deneme fırsatı bulamadım ama kullananların yorumlarına göre 512 MB ile kullanılması tavsiye edilmeyen bir sistem.Bu durumda en iyisi en az 1024 MB ile kullanmak.1024 ile kullanırsan XP’den yavaş olacağını sanmam ama 1024 MB belleğe rağmen sabit diski oldukça kullanan bir sistem olduğunu söyleyen kullanıcılar falan var.Çok yavaş olacak birşey olsa zaten MS piyasaya çıkarmazdı.Bence Vista almaya niyetin gerçekten varsa al THG‘nin yaptığı testlerde XP’den biraz daha yavaş görünse de bunun son kullanıcı alanında çok önemli bir etkisi olacağını sanmam.Büyük ihtimalle temalarından falan kaynaklanan bir yavaşlamadır.Eğer gerçekten almaya niyetin varsa ve derdin hız problemi ise al gitsin önemli bir farkı olmayacaktır.Ancak çok acil gerekli değilse biraz ucuzlamasını ve biraz daha yamanmasını beklemeni tavsiye ederim.

    • Yazan: Aşkın Yenisan, 6 Mart 2007 @ 11:16 am

      Bilgi için teşekkür ederim. İşyerinde kullanmayı düşünüyoruz. Ben XP kullanıcısıyım ve gayet memnunum 2-3 sene içerisinde zaten Vista mecburi olucak ozamana kadar işyerinde Vistayı kullanıp detaylı şekilde öğrenmek istiyorum. Konu dışında bir sorum olucak ferhad benim bilgisayarımda bir sorun var bir türlü çözemedim. Bilgisayarımda bazı siteleri açamıyorum ayrıca windows messengerıda kullanamıyorum. bu neden olabilir acaba askin_yenisan@hotmail.com

    • Yazan: FeRHaD, 6 Mart 2007 @ 11:32 am

      Sadece öğrenmek istiyorsan ucuz bir versiyonunu tavsiye ederim ileride diğerleri de ucuzlayacaktır.Şimdiden ucuz bir sürümle başla ileride ilerletirsin.Vista ile ilgili kitaplar falan var onları okuyabilirsin.İnternet bağlantı sorununun birçok nedeni olabilir.İnternet bağlantından bir problem olabilir.Sistemini bir virüs vb. zararlı yazılım taramasından geçir.Bağlantı ayarlarını falan kontrol et.Ayrıca bulunduğun bölgedeki internet bağlantısında da problem olabilir.Ben de buradan (Eskişehir) bazı sitelere giremiyorum.Burada bu problemden bahseden arkadaşlarım var fakat sen nerelisin tam bilmiyorum (İstanbul civarı bir yerdesin)belki sizin oralarda da böyle problemler oluyor olabilir.Bu problem bölgendeki diğer kullanıcılarda var mı?Yoksa bu problem ADSL ayarlarından, bilgisayarının ayarlarına kadar herşeyden kaynaklanabilir.Herşeyi kontrol etmelisin.

    • Yazan: Aşkın Yenisan, 6 Mart 2007 @ 3:18 pm

      Ya etrafımdaki herkes rahatlıkla nete giriyorlar benim modemin kurulumunda sorun yaşıyodum. onu çözdüm şimdide bu problem ortaya çıktı akşam arkadaşıma götürücem kasayı onun neti ile bağlanmaya çalışıcam. Sonra arkadaşım pc yi bize getiricem onun bilgisayarlada bağlanamazsak sorun modemden kaynaklanıyor demektir. ADSL merkezini arıyorum adamların söylediği şey donanımsal bir sorun olabilir. Önerdiğin kurulumu kolay ve sorun çıkarmayan bir modem varmı

      bu arada istanbulda oturuyorum.

    • Yazan: FeRHaD, 6 Mart 2007 @ 3:32 pm

      Modemlerden falan hiç haberim yoktur.Benim evimde modem bile yok.Yılın büyük kısmını Eskişehir’de üniversitede geçireceğim için hiç almadım.Yoksa evde boş boş duracak ve para yiyecekti.Donanımsal bir problem olacağını sanmıyorum, yazılımsal sürücüler, ayarlar, firewall vb. şeyler olabilir.
      Şu forumu bir incelemeni tavsiye ederim: http://forum.ceviz.net/ag-guvenlik-f19.html

    • Yazan: Aşkın Yenisan, 6 Mart 2007 @ 3:57 pm

      thank you 🙂

    • Yazan: FeRHaD, 6 Mart 2007 @ 4:04 pm

      thanks for thanking me 🙂 😕 :!

    Bu yazıya bağlantılar

    Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

    Yorum yaz