470 YTL Deri Ceket

____________________________________________________________________

Ulan ne bu iş ya. Hayvanı katlediyorsun, derisini yüzüyorsun gidiyorsun satıyorsun bir de günahı üstünde deriye 470 kağıt istiyorsun. Daha kuzuyu öldürenin bıçağının izleri görünüyor derinin üzerinde, ne iş bu ya.

Bugün Tekirdağ’da deri ceket aradık. Almayı planlıyorduk ama fiyatlar hiç beklediğimiz gibi gelmedi. İlk bulduğumuz yerde satıcıya fiyatı soruyorsunuz, adam ilk müşterisiniz bir indirim yaparız diyor, ok. Bayan bakıyor ceketlere, deniyor, beğeniyor vs. iş ödeme kısmına geliyor. Satıcı fiyatı söylüyor; 470 YTL. Dudaklarım uçuklayacak diye dükkandan acilen almadan gitmek istiyorum ama kadın milleti kolay kolay koparmı beğendiği birşeyden, çıkmıyor dükkandan. Adam indirimli fiyatı söylüyor, 350’ye kadar iniyor. Bakıyor bizde niyet yok, 300 yapıyor. Biz mağazadan çıkarken de 20 daha düşeyim diye, azalarak duyuyoruz sesini. Tabi ben olmasam 250 YTL’ye alınmış olacak o ceket.

470 YTL bir bayan deri ceket, bir işçinin asgari ücreti. Bunu alıyorsun bir ay sonra açlık çekiyorsun. Üstelik, tam bu kriz zamanları dünya batışa doğru tam gaz gidiyor, şirketler kapanıyor, biz 470 YTL ceket alacağız. Hadi 250 olsa, o bile pahalı bana, asgari ücretin yarısı o be.

O ceketin fiyatını öğrenince daha ucuzunu buluruz belki diye biraz daha dolaştık Tekirdağ’da ama boşa dolaştık, daha ucuzu 550 YTL. 😀

Hiç birşey alacak niyetim yoktu ama o sinir ve inatla Tekirdağ perpada gördüğümüz 10 YTL ceketlerden alıverdik, bir tane bana bir tane de anneme baktık sonra keyfimize. Bir hesap yapıyorum bir deri mont = 47 çakma mont. Çakma dediğim de sağlam ama ömrü belki deri kadar uzun olmaz, isterse haftalık olsun, her hafta bir tane alsan 52 haftalık bir yılda sadece 5 hafta ceketsiz gezeceksin. En azından derinin cart şurası part burası yırtıldı düşünmeyeceksin ya.

Şimdi herkes o fiyatı vermese o deri ceketler o fiyata olmazdı diye düşünenler olacak, haklılar. Ama benim fikrimce o para bir deri cekete verilecekse özellikleri şöyle olmalıdır;

  1. Yırtılmayacak,
  2. Eskimeyecek,
  3. Cepleri delinmeyecek,
  4. Çatlamayacak,
  5. En ama en önemlisi kurşun geçirmeyecek (içindeki insandan dolayı değil delineceğinden dolayı 😀 ).

Yahu ekonomik kriz var diyoruz, fabrikalar kapanıyor diyoruz, tasarruf diyoruz, böyle zamanda da bu deri ceketleri asgari ücret fiyatına alan var mı! Tabi bizim milletimiz ayranı yok içmee, faytonla gidee sıçmaa hesabı cebine bakmadan alışverişine devam eder. En sonunda sakız almak için elini cebine sokunca eline birşey gelmediğini görünce fark edecek durumu. Banka da yapışacak kapıya öde borçları diye, görecek o zaman derileri ceketleri, o öldürülen kuzular teker teker intikamlarını alacaklar.

1 Yorum

  • Yazan: ertan, 29 Aralık 2008 @ 2:16 pm

    kardeş ben size 320 şer liraya süper deri çeketler göndere bilirimm düşünürsenişzz…

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz