ABD ortalama İnternet bağlantı hızında 28. sırada

____________________________________________________________________

Amerika’da Communications Workers of America (CWA) tarafından sunulan bir rapora göre Amerika ortalama Ä°nternet baÄŸlantı hızı sıralamasında 28. imiÅŸ. 🙂 Özetle raporda baÄŸlantılarının kötülüğünden yakınıyorlar.

Rapora göre Güney Kore’de ortalama indirme hızı (download) 20.4 mbps iken ABD’de 5.1 mbps imiÅŸ, yani Güney Kore’den dört kat daha yavaÅŸ. 🙂 Japonya’da yaÅŸayanlar HD kalitede bir videoyu 12 dakikada paylaşım sitelerine yükleyebilirken bu süre Amerika’da iki buçuk saatmiÅŸ. 🙂

Ä°statistiksel olarak ise bu rapor için yapılan hız testine katılan kullanıcıların %18’i 768kbps’den düşük hızlarda baÄŸlanabiliyormuÅŸ. Bu çok hoÅŸuma gitti desem yalan olmaz, demek ki tek biz deÄŸilmiÅŸiz, ya da bizden kötüleri de varmış, üstelik Amerika’da. 🙂 Katılımcıların %64’ü Ä°nternet’e 10 mbps hızda, %19’u 10 mbps’den yüksek hızda ve sadece % 2’si 25 mbps’den yüksek hızlarda baÄŸlanabiliyormuÅŸ.

Bu tablodaki hızlar bizim için gayet iyi hatta kolay kolay ulaşılmaz hızlar (Kabul edin 3G de fos çıktı ya da çıkacak. En azından Dünya’da fos çıkmış. 🙂 ). TTnet 8mbit hilesi ile halkımızı 512 kbit altı hıza indirmeyi de baÅŸardı sonuçta. DiÄŸer oranlara ise hiç bulaÅŸmak istemiyorum, 5 mbps bile bizim için çok iyi çok mükemmel bir hız olur ki, Ä°nternet konusunda hızı hiç düşündüğüm yok. Benim tek düşündüğüm, kota arttırılması ve indirim, ya da ÅŸu anki kotalı fiyatlarıyla sınırsız kullandırması. Biliyoruz ki hız gerektiren donanımlar belirli bir sürede yenilenir ve masrafları sadece o dönem için bir problemdir, üreticilere ücreti ödendikten sonra bakım ve genel elektrik kullanımı vs. dışında bir maliyetleri yoktur. Ancak bant geniÅŸliÄŸi yani kota ise sürekli bir para çıkışıdır. Ä°ÅŸte TTnet’i de bu yemiyor, bant geniÅŸliÄŸi ücretlerini azaltmak ya da kotayı arttırmak. Cebine girecek para azalacak çünkü.

Aslında bant geniÅŸliÄŸinin de sadece yurtdışı baÄŸlantısı ile ilgili bir mesele olduÄŸunu söylesek yanlış olmaz, çünkü yurtiçinde trafik kendi içinde kaldığı için bir maliyeti olmuyor. Ancak yurtdışı alınan ve gönderilen veri çeÅŸitli anlaÅŸmalarca ücretlere tabi. Tabi bu ücretler nasıldır haberim yok. Ancak hosting ÅŸirketleri aylık 5GB paketi yıllık 20 TL ücretle verebiliyorsa, TTnet nasıl böyle bir kazığı rahatça atabilir. Aslında bir tanıdığımın ÅŸirketinden bildiÄŸim kadarıyla sunucusunu barındırdığı yere bant geniÅŸliÄŸi için ödediÄŸi para 1 GB için 80 kuruÅŸ. Yani yukarıda bahsettiÄŸim 5 GB = 20 TL paketinin ona tam kullanıldığında (Paketin yıllık masrafı 48 TL – müşteriden alınan ücret 20 TL = ) 28 TL zararı oluyor. 😀 Neyse, o ayrı bir konu da 5 GB verinin maliyeti 4 TL iken, biz onun için 40 tl ödememiz gerekiyor, o da kotayı aÅŸarak. 🙂

Bu ay da kotamın sınırına gelmişim: 3,75 GB kullanmışım şu ana kadar ve önümde kaç gün var. Bu miktarın 300 MB kadar bir kısmını ise WiFi üzerinden cep telefonumla kullanmışım. Nasıl aşmayacağım bu kotayı bilemiyorum, geçen ay da 200 MB kadar aşmışım, haberim bile olmadan. Az olabilir ama sonuçta aşmışım işte bir sınırı.

Amerikanlar o hızlarla kendilerinden yakınırken bir de gelip bizim halimizi görseler hallerine şükrederler mi acaba! 😀 Biz ise hala sürünüyoruz ve orada burada dökülen onca çene ve küfür boşa, hala sürünmeye devam ediyoruz, üstelik milletin duysa acıyacağı hızlarda. 😀 Biz acaba o raporda kaçıncı sıradayız? Hiç merak etmiyorum doğrusu.

1 Yorum

  • Yazan: Medo, 6 Eylül 2009 @ 1:22 pm

    gerçekten güzel paylaşım ttnetten bağlantıları kesmeye başladı insanlar süperonline vs gibi yerlere gidiyorlar ama sonuçta onlarda ttnetten alıyor yine giren çıkan aynı yere gidiyor. o sırada biz 50.falan oalabiliriz çünkü duyduğuma göre fransa 32mbtte falan bağlanıyormuş japonya dahada hızlıymış. 🙂

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz