Artan Blog Sitelerini Nasıl Değerlendiriyorsunuz?

____________________________________________________________________

Bu mim Mikro PC‘den, konusu artan blog siteleri. Yazalım birşeyler bakalım.

Blogların sayısı gerçekten çok arttı. Bence bu internet kullanabilen insanlarımızın da artışının kanıtı olması sebebiyle olumlu bir gelişme. Olumlu fakat bu kadar blogda neler yazılıyor diye baktığımızda işler değişebiliyor. Öncelikle bakıyoruz ki bu blogların çoğu insanların para kazanmak gibi ümit veya hayallerle açtıkları bloglar. Yani sadece basitçe günlük tutmak gibi bir amaçları yok. Böyle olunca da ziyaretçi çekmek için Google’a oynama gibi şeylerle ziyaretçi çekmeye başlıyorlar ve zamanla bunlar birer haber sitesi tadına kavuşuyorlar. Tabi bunlardan yine gündemi takip edebileceğiniz için 😀 yine bunlardan pek şikayetimiz yok, yazılarını kendi dilleri ile yazsınlar yeter. Bazıları ise yazacak konu bulamayınca başkalarında gördükleri yazıyı kopyala yapıştır yapıp kendi bloglarında yayınlıyor. Şikayetimiz olanlar bunlar. İletişime geçip yazıyı silmesini isteyip uyarınca da sitenize bir bağlantı vererek gönlünüzü rahatlatacağını sanıyorlar. Tabi birçok blogcu da sadece bir yazı için mahkeme vs. birçok bürokrasi işlemleri ile uğraşmak istemiyor ve buna karşı ciddi bir tepki göstermiyor. Böyle olunca da kopyala yapıştır yapanlar nasılsa birşey olmaz deyip coşuyorlar. Halbuki bu konuda çok sağlam yasalarımızın olduğunu şikayet edildiğinde başlarının çok fena derde gireceğini hiç biri bilmiyor. 😀

Bunun dışında aslında artan bloglar ile ilgili önemli bir şikayetim yok. Bence hepsi kişisel kaldıkları sürece şu global ağın incileri, pırlantaları, güzellikleri. Örneğin; yazarıyla doğrudan tartışabileceğiniz kaç tane gazete var. 😀 Canınız sıkıldığında okuyabileceğiniz, takip edebileceğiniz bir çok blog var, yani bu ortamda sıkılmazsınız. Bunlara örnek yabancı bir blog vereyim; waiterrant.net. Son zamanlarda takip ettiğim oldukça hoş bir blog. Tabi dil hususu için kusuruma bakmayın, ne yazık ki İngilizce. 😀 Ayrıca bloglarda eğlence ve zaman geçirmekten ziyade özellikle teknoloji alanında aradığınız neredeyse her tür bilgiyi de bulabiliyorsunuz. Yani bu ortam doğru kullanıldığında çok yararlı bir ortam, hem zevke hem işe. 🙂

Bloglarla ilgili beni düşündüren farklı bir konu da çok sayıda blogun farklı alan adları ile farklı siteler olarak açılması. Bazılarının blog olup olmadığını anlayamıyorsunuz bile. Burada takıldığım kısım blogları internet ortamının biraz dışında yapılar gibi görmem. Yani internet ortamının dışında blogosfer diye bir topluluk var, normal bir siteye girerken internet ortamına, bir bloga girerken ise blogosfere, yani yazarla ve diğer okuyucularla çok rahat bir şekilde iletişime geçebileceğiniz, kişilerin biraz da kendi malı olan yapılar. Aslında tamam belki ikisi de aynı ama ne bileyim işte bu ikisinin de aynı olduğu fikri bir türlü kafama yatmadı. Ben diyorum ki tüm blog servisleri Blogspot, Blogcu, WordPress gibi sitelerin alan adı olarak yayınlansın. Böylece bilmediğimiz bir siteye girerken bunun normal bir site olmadığını blogosfer ortamının bir parçası olduğunu anlayabilelim. Desenize o zaman sen niye kendi alan adında yayınlıyorsun işte. 😀 Ne bileyim işte, boşverin ben de öylesine saçmalamıştım işte. 😀

Açıklama :               

Yukarıdaki soruya verilecek cevabı kendi düşünceleriniz doğrultusunda değiştirebilirsiniz. Bu bölümde değisiklik yapmadan yazınızda yer veriniz. Sadece bir kişiyi mimleme hakkınız var. Mimlediğiniz kişiyi belirtip aşağıdaki mim listesine ekleyiniz. Göreceksiniz ki ortaya çok iyi bir şey çıkacak.

Mikro-pc & F-tipi Blog & Mavi Genç

5 Yorum

  • Yazan: toz66, 7 Mart 2008 @ 4:16 pm

    hocam konuyu güzel ele almışın diline sağlık fakat bir yanlış anlaşılma sözkonusu sanırım. Mimlediğin kişiyi listeye ekleyip en altta yer verecektin. Yani senin yazın için aşağıdaki şekildeki gibi olacaktı.
    Mikro-pc & F-tipi Blog & Mavi Genç
    Bi düzeltebilirsen sevinirim

  • Yazan: Mert, 7 Mart 2008 @ 8:12 pm

    Teşekkürler mim için… Zaten Mikro-Pc bu aralar güzel mim başlatıcılarından 😉 Onu da tebrik ediyorum 😀

  • Yazan: FeRHaD, 7 Mart 2008 @ 8:27 pm

    @toz66
    Unutmuştum o kısmı, hatırlattığın için teşekkürler.
    @Mert
    Cevapladığın için teşekkürler.

  • Yazan: E. Ali, 8 Mart 2008 @ 1:46 pm

    Normal site olan yerler de alıntı-çalıntı yapıyor. Az da değil. Benim bir yazımı geçen yıl bir site izinsiz almış, altına benden alıntı olduğunu da belirtmiş. o günden itibaren google aramalarında bendeki yazım değil onlardaki yazım çıkmaya başadı. Mail yazdım silmelerini istedim. hiç kale almadılar. o günden sonra her bayramda bayram tebriği göndermeye başladılar.
    pişkin arsız yüzsüz insanlar çok. bunu anlatmıştım galiba. bu sefer bu konuda anlatmam gerekti. şimdi ise o yazım yeni sitemdeki yerinde google aramalarında en başta çıkıyor.
    şunlara çok fazla rastlıyorum:
    site site dolaşıp kaynak bilgi diye listeleyebilecekleri yazıları birkaç anahtar kelimesiyle alıyorlar kendi sitelerinde bu şekilde listeliyorlar. googledan o konuyu arayan önce o siteye gidiyor. reklamlara tıklamaya kapılmazsa eğer oradan benim yazıma geliyor.
    blogcuları suçluyoruz ama siteler bunları çok daha fazla yapıyor.
    en son şuna rastladım:
    forum gibi bir site benim bir yazımı almış, anlaşılan benim linkimi de vermiş. google aramasında öyle görünüyor çünkü. ama siteye üye olmadan benim yazım okunmuyor. üye olmadım yazımı da görmedim ama yazım orada. konusu ıtır bitkisi hakkında resim ve bilgi idi. böyle derlemelerle sitelerinin içeriğini zenginleştiren uyanıklar çok. sen hem izinsiz yazı al hem de o yazıyı üye olmadan gösterme, iyice gaspetmiş ol. bunları engellemek için bir gün ciddi müeyyideler uygulanacaktır ma ne zaman? belki 20 yıl sonra.
    Not:
    şu “sonraki yorumları bana bildir” şeyini nasıl yapabilirim? ben de yapmalıyım. bende de olmalı. 🙂 çok işe yarıyor çünkü.

  • Yazan: FeRHaD, 8 Mart 2008 @ 7:51 pm

    Doğru, çalma işini normal siteler de yapıyor. Benim en iyi yöntemim işte yazılarınızda kendi sitenize veya konu ile ilgili sayfalarınıza bağlantılar vermektir. Böyle olunca yazınız çalınırsa gelen ziyaretçilerden hangi yazınızın nereden çalındığını görebilirsiniz ve de hatta bu konudan sayfalarınıza bağlantı da almış olursunuz.
    Bildiğim kadarıyla Firefox’un özel bir eklentisi sayesinde Google Bot’a gösterilen sayfaları normal kullanıcıya gösterilmediğinde sizi Google Bot gibi gösterip sayfaların gösterilmesini sağlayan bir eklenti var, sana faydalı olabilir.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz