Bilgisayarımın fare haşat oldu

____________________________________________________________________

Efendim, Edirne’den geldiğim gibi bilgisayarın faresini haşat etme işini becerdim.

Fare bilgisayar uzun süre kullanılmadığında sanırım BIOS ayarları silindiği için vs. ilk açılışta problem çıkarıyor ve çalışmıyor. Bilgisayarı birkaç kez kapatıp açmak, fişini sökmek, kapalı iken reset düğmesine basmak vs. gerekli.

Ne yazık ki bu sefer bu yöntemler işe yaramadı, ben de zaten göçmüş derken fareye biraz şiddet uyguladım. Birkaç kez sallayım masaya hafifçe vurdum fareyi olmadı. Daha sonra biraz şiddetlice vurdum ve elimden bıraktım. Baktım farenin tuşlar ve alttaki bilye düştü (Evet, hala bilyeli fare kullanıyorum.)

Şimdi denediğimde fare çalışıyordu ancak, farenin devre plakasında tekerleğin yan yönlerdeki dönüşünü tespit edip hareket alanını hesaplanmasını sağlayan fotosel parçasının bulunduğu kısım da kırılmış. Yani fare imleci sadece yukarı aşağı oynatabiliyor.

O devre üzerindeki üç tane ince metal yolu tekrardan bağlamam zor, zaten bağlasam da devreyi farenin içine koyarken tekrar kırılacaktır. Ben de bunun yerine fotosel ve yollarının gittiği çipin ayakları arasına kablo çekmeyi düşündüm. Biraz zahmetli olacak ama evde kullanabileceğim bir lehim makinesi kaldı ise böyle yapacağım.

Şimdilik kuzenden iki tane eski faresini aldım. İkisi de lazerli ve çalışıyor. Biri USB bağlantılı diğeri ise benimki gibi PS/2, sadece PS/2 olanın tekerleği yok.

Şu anki farelerim

Şu anki farelerim

Şu kenardaki paramparça fare benim olan diğer ikisi kuzenin. Aslında benim farem 2004 yılından beri kullanılıyor. Tuşlarının hassasiyetinin azalması üzerine de resimdeki yeşil kağıt parçaları ile destekleme yapıp kullanıyordum. Kuzenin fareler ise onun çalışmıyor diye kenara attıkları ve en fazla iki yıl kullanık.

Kuzenin farelerden birinin üst tekerleği yok, diğerinde problem yok gibi duruyor ama ara sıra tek tıklamanızı çift olarak algılayınca tehlikeli olabiliyor. Tabi bu fare bende olsaydı ben onu o halle bile yıllarca kullanırdım.

Şimdilik tamir edene kadar kuzenin farelerle idare edeceğim. Sonra tekrar benimkisini kullanacağım, iyicene paslanıp çürüyünceye kadar kullanmak istiyorum kendisini. Kuzen üçüncü fareyi haşat etmek üzere ben o sürede daha bir fare kullanıyordum ama bu günkü olay kötü oldu. Neyse tamir edeceğim artık.

Aslında yıllar önce yakındaki bir fabrikanın çöplüğünde iki tane fare bulmuştuk. Onları yıkayıp güzelcene temizlediydim. İkisi de çalışıyordu, sadece birinin alttaki bilyeyi tutan kısmı kırıktı. Sağlam olanını bir arkadaşıma 2 TL fiyata satmıştım, çöpten olduğunu bilmiyordu. Diğer farenin de biryerlerde olması gerekli ama nerede. Eşyalarımı bir kurcalamam gerekli, belki bendedir, bende ise altını tamir edip onu kullanırım. Gerçi kuzenimin faresi de iyi ama benimkinden biraz ufak elimin altında kayboluyor, diğeri tank gibi tam elime göreydi.

Bir blogcu fare çekilişi falan yapmıyor mu ya? 🙂

3 Yorum

  • Yazan: E. Ali, 25 Şubat 2009 @ 11:48 pm

    Bendeki fare de eski model.. 4 senelik. çok defa içini açıp temizlemişimdir. Hâlâ idare ediyor.

  • Yazan: FeRHaD, 25 Şubat 2009 @ 11:54 pm

    İnan bana benimkinin içi dışından temiz. Sadece biraz darbeyi alınca birkaç yeri kırıldı ama olsun, tamir edeceğim ben onu.
    Bir de lehim aletini aramaya üşenmesem, hemen yapacağım ama. 🙂

  • Yazan: FeRHaD, 26 Şubat 2009 @ 1:54 am

    Bu arada bahsettiğim fareyi buldum onun kablosunun girişleri benimkine uymuyor. Yani işime yaramaz, ancak bir iç devreye bakacağım, tahminen o da uymaz ya neyse.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz