Dizi sitelerine erişim engellenmiş

____________________________________________________________________

Burak Budak’ın blogunda Online dizi ve film siteleri kapatılmış yazısında dizi ve film sitelerinin kapatılması ile ilgili bir haber gördüm. Açıkçası Youtube kapatılması (ve hala kapalı olması) üzücü ama dizi sitelerinin erişime kapatılmasını pek dert etmedim.

Zaten dizi sitelerinin yayınları yasa dışı birşeydi, izinsiz ve hiçbir lisans hakkı elinde olmadan TV dizilerini yasadışı şekilde yayınlıyorlardı, erişime engellenmelerinde bir problem yok. Yayıncıları da farklı bir alan adı alıp hırsızlık yapmaya devam ederler.

Çoğu da bant genişliği ve saklama alanı derdi yüzünden videoları kendi sitesinde değilde youtube gibi diğer video sitelerinde barındırıyordu, bunlardan videolar yine izlenebilir.

Aslında bizim mahkemelerimize erişimi kapatmak çok kolay ve rahat bir çözüm olarak görünüyor. Hiçbir mantığı olmadan sadece alan adının kullanımını engelliyorlar. Bu ise tamamen saçmalık. Bir sitenin engellenmesine sebep olan birşey başka bir sitede de yayınlanabiliyor. Yani engelleme hiçbir işe yaramıyor, tamamen amaçsız.

Engelleme yerine bunları önleme çabaları olmalı, bu şekilde bir yayının hırsızlık ve dolayısıyla suç olduğu öğretilmeli ve bunların baştan ortaya çıkması engellenmeli, bir kez yayınlandıktan sonra kullanılmaları veya izlenmeleri değil.

Hiç bu sitelerden birine bir yapım şirketi dava açmış mı? Bu yaptığının yanlış olduğu yasal olarak kendisine anlatılmış, diğerlerine de ibret olması sağlanmış veya göz dağı verilmiş mi?

Dizi sitelerinin kapanmasına seviniyorsun ama Youtube gibi sitelere üzülüyorsun diyebilirsiniz, aynen öyle. Dizi sitelerinin yayınları tamamen yasal bir suç, yaptıkları hırsızlık ve çaldıklarını tekrar satarak başkalarının çalışmaları üzerinden para kazanmak.

Youtube, DailyMotion gibi siteler ise adı üstünde video paylaşım sitesi, amacı kişisel videoların yüklenerek paylaşılması olan siteler. Sadece dizi paylaşımı için kullanılmıyorlar, dersanelerin izinli yüklenmiş video içerikleri, çeşitli eğitimsel kaynaklar vs. de burada yüklü, yani çok amaçlılar. Yani kötü amaçlarından çok iyi yönleri önde.

Zaten bu tür sitelere de barındırdıkları lisansız videolar sebebiyle bir sürü davalar açılıyor, anlaşmalar yapılıyor. Mesela Melih Bayram’ın Youtube’dan İngiliz müzikseverlere şok yazısını okuyabilirsiniz, lisans problemleri yüzünden Youtube üzerindeki İngilizce şarkıların video kliplerinin kaldırılması veya İngiltere üzerinden izlenmesinin engellenmesi söz konusu.

Önemli olan bu tür yasadışı yayın yapan siteleri engellemek değil, ortadan kaldırmak veya hiç oluşmasına gerek bırakmamak.

Engellemek yeterli değil, farklı birkaç yöntemle bu engel kaldırılabiliyor ve içeriğe yine ulaşabiliyorsun. Bu durumda engellemenin bir amacı kalmamış oluyor. Yapacaksan tam yapacak ve o siteyi yasal yollarla kapattıracaksın. Ya da sitede reklamı bulunan şirketleri uyaracaksın. Mesela sitede Adsense reklamları varsa Google’a reklamları görünen bu sitenin yasadışı olduğunu bildireceksin. Video’larının bulunduğu esas siteyi durumdan haberdar edeceksin. Bu şekilde çeşitli yaptırımlarla durduracaksın bunu, gülünç engellemelerle değil.

Diğer bir çözüm de bu tür sitelerin oluşmasına gerek bırakmamak. Bunun için de TV kanalları birleşip dizilerinin ücretsiz yayınlandığı ortak bir site kurabilir. Normal TV yayınlarının onlara maliyeti zaten belli. O yayın da ücretsiz olarak izlenebiliyor, İnternet üzerinden yayın da ücretsiz olarak izlenebilir. Tek maliyeti bant genişliği ve sunucu bakım ihtiyaçları. Tabi bu sitede gösterilecek reklamlar ile de bunları rahat gidereceklerdir. Zaten video kaliteleri de TV yayını kadar yüksek olmayacağından bant genişliği kullanımı da düşük olacak. İstenirse ücretli üyelikler oluşturulup bunlara gerçek kalitede yayın sağlanabilir. TV’de film boyunca sadece belli anlarda filmi kesip reklam gösterebiliyorlar, bunların çoğu da izleyicinin ihtiyaçlarını karşılama zamanı olarak kullandığı ancak sonlarında diziyi kaçırmamak için izlediği ve dikkatinin çekilebileceği anlar. İnternet sitesi üzerinde olduğunda ise sayfanın isterlerse her tarafını reklamla kaplayabilirler. Bu şekilde izleyicileri de onların yayınlarını izlemiş olacak yine, hem TV kanalları kazanacak hem de izleyiciler.

Mesela Youtube’dan müzikseverlere şok olayında Google’dan barındırdığı video kliplere karşı bir lisans bedeli ödemesi istenmiş, TV kanalları da dizi sitelerinden bu şekilde ücret isteyebilir. Google bunu kabul etmedi ama videoları siteden kaldırmayı kabul etti. İkisi de sonuçta bir çözümdür.

Dizi siteleri zaten yasa dışı yayınları ile nasıl engellenmediler şaşırıyordum, engellenecekleri belliydi çünkü. Ortada Youtube olayından daha belli bir suç var çünkü. Kötü olan hala eski mantıkla hareket edilip siteye erişimin engellenmesi. Eskiden erişim mi engellenirdi, hiç duymadım. Siteye dava açılır ve anasayfasında “… yasasına uymadığı için kapatılmıştır, en kısa sürede … yasası göz önünde tutularak yenilenecek ve yeniden yayına girecek” diye bir yazı olurdu. Youtube’a bunu yaptırmak zor olduğundan engellemeyi denediler ve kolay olması hoşlarına gitti. Artık hiçbir çözüm amacı gütmeden mantıksız bir şekilde başladılar önlerine ne gelirse erişimini engellemeyi.

Erişim engellemek saçma, hiçbir matığı yok. Bunun yerine ortaya bir çözüm koyulmalı. Bu da kesinlikle erişim engeli değil, halkın bir şekilde o ihtiyaçlarının yasal ve üretenin de tüketenin de memnun olacağı bir şekilde karşılanması gerekli.

4 Yorum

  • Yazan: Burak Budak, 13 Mart 2009 @ 3:34 am

    Çok iyi anlatmışsın herşeyi. Şu kanalların dizi siteleri oluşturma fikri çok mantıklı. Sitelerine alacakları reklamlar tahmin edilemez boyutlarda olacaktır. Ama neden yapmıyorlar hala anlamış değilim.

    Engellemeler bir işe yaramaz bakalım bunu ne zaman anlayacaklar.

  • Yazan: FeRHaD, 13 Mart 2009 @ 3:41 am

    Aslında böyle birşeyi tam olarak araştırıp, hesaplayıp düşünüp iyi bir proje haline getirmeli. Daha sonra da tüm kanallara bundan bahsedilip, proje hakkında görüşleri alınmalı. En sonunda herkesin memnun olacağı bir sonuç olacaktır mutlaka. İyi bir İnternet fikri bile olabilir, evet bu konu üzerinde birşeyler yapılmalı!

  • Yazan: vidvol, 13 Mart 2009 @ 2:51 pm

    Tabi ki telif hakları açısından bunlar zararlı görülecek oluşumlardır ancak madem böyle bir kapama söz konusu bütün dizi siteleri tespit edilip en küçüğünden en büyüğüne kadar kapatılmalıdır.Neden derseniz bunca emek verilip iyi yerlere gelmiş büyük dizi siteleri kapatıldığında arkalarında gerilerde kalmış emek hırsızları küçük dizi siteleri bunların hit’ini kapıyor ve birden yükseliyorlar..haksız olarak.

    Saygılarımla,
    vidvol

  • Yazan: FeRHaD, 13 Mart 2009 @ 3:40 pm

    Kesinlikle. Sadece birkaç ilk akla gelen için değil, hepsi için bir işlem yapılmalı.
    Ortada bir suç var ise bunun cezası sadece birkaçına çektirilmemeli, hepsine gerekli işlem yapılmalı.
    Daha da önemlisi, kapatmaların işe yaramadığı artık anlaşılmalı. Ne zamandır erişim engellemeleri var ama daha bir mantıklı yararı görülmemiş.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz