En hızlı balık: Yelken balığı

____________________________________________________________________

Sulardaki en hızlı balık yelken balığıdır ( Büyük okyanusta: Istiophorus albicans, Atlantik okyanusunda: Istiophorus platypterus ).

Yelken balıkları saatte 68 mil (109 km.) hızla yüzebilir. Bu balıklar farklı bilimsel adlar ile hem Büyük hem de Atlas okyasununda bulunurlar (Büyük okyanusta: Istiophorus albicans, Atlantik okyanusunda: Istiophorus platypterus). Ancak şu an bilim adamları bunların aynı tür olduğuna inanır. Zaten tek farkları da yaşadıkları okyanus ve büyüklükleridir, Büyük okyanus yelken balığı diğerinden daha büyüktür. Bu balıklar genelde ılık sularda yaşarlar.

Büyüme hızlarını ölçmek için yapılan bazı testler şaşırtıcı sonuçlarla sonuçlanmış. Bir dişi yelken balığı yumurtalarını bıraktıktan 36 saat sonra yumurtalar açılır ve yavrular meydana çıkar. Ayrıca hızlı büyüyebiliyorlar da, bir yıl içinde yaklaşık 180 cm büyüyebiliyorlar. Bizim 20 yılda geldiğimiz boya onlar bir yılda geliyor. 🙂 Ortalama boyları da 180 – 240cm arasında ve ağırlıkları da çok nadir olmakla birlikte 90 kg’dan fazla olmaz. Ancak 1994 yılında yakalanan bir tanesi üç metrelik boyu ve 65 kilograma yakın ağırlığı ile şu an bir rekoru yüzgeçlerinde (elinde) barındırıyor.

Beslenme menüsü uçan balık, kalamar (mürekkep balığı), uskumru ve diğer okyanus yüzeyine yakın yaşayan balıklar. Toplu halde avlarının etrafında birleşip yüzgeçleri ile duvar örerek avlarını yakalayabilirler. Ayrıca uzun ve sivri gagalarını da avda kullanırlar. Yelkenleri normalde kapalıdır ancak, korktuklarında veya ava çıktıklarında yani heyecanlandıklarında yelkenlerini açarlar.

Yelken Balığı (Daha fazla resim için resmin üzerine tıklayın.)

Yelken Balığı (Daha fazla resim için resmin üzerine tıklayın.)

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz