F Tipi Blog Fotoğraf Galerisi (ZenPhoto)

____________________________________________________________________

Fotoğraf galerisini açalı uzun zaman olmuştu ama nasılsa sileceğim dediğimden bir türlü ilgilenmeyip birşey yapmıyordum. Ancak farklı sistemler araştırmak zor geldiğinden, bulduklarımda da işime yarar şeyler çıkmadığından şu anki sistemi kullanmaya karar verdim. Sistem ZenPhoto üzerine kurulu. Fotoğraf galerime buyurabilirsiniz.

Birkaç önizleme:

[zenphotopress]

Gelelim nereden çıktı bu galeriye. Fotoğraflarınızı saklamak için Flicker gibi bir sürü çok başarılı sistem var. Bundan ziyade ben Panoramio kullanıyordum. Ancak hepsinin derli toplu bir şekilde kendi alanımda durmasını istiyordum. Ben de bu şekilde bir galeri açmaya karar verdim.

Eskiden fotoğrafları WordPress yazısı olarak gönderirdim ama bu yöntem galeri olarak kullanmak için pek hoşuma gitmedi. Bunun yerine bir galeri eklentisi aramaya başladım.

Bulduğum WordPress fotoğraf galerisi eklentileri bir sayfa üzerinde galeriye eklenen her fotoğrafı üzerine tıklayarak görebileceğiniz bir sistemdi. Bu sayfaya da istenirse yorum yazılabiliyordu ama tek tek fotoğrafa değil genel olarak sayfaya. Benim istediğim ise her fotoğrafın kendi sayfası olsun, fotoğrafla ilgili bilgi girebileyim ve fotoğrafa yorum da yazılabilsin.

Bunun için en iyi yolun farklı bir galeri yazılımı kullanıp bunu WordPress arayüzü içinde çalıştırmak olacağını düşündüm. Bu amaçla da çeşitli yazılımlar araştırdım, sunucudaki yazılımları da denedim vs. birçok güzel yazılım buldum ama her birinin bir avantajı ve dezavantajı vardı. Bazı çok karışıktı bazısı da WordPress ile bütünleşmiyordu, ya da bütünleşmeyi sağlayacak eklenti benim sürümümde çalışmıyordu.

Madem WP içine bütünleştireceğim birşey yok, bari ayrı bir galeri kurayım dedim. Bu işi için de ZENphoto adlı yazılımı seçtim.

ZENphoto yazılımı çok basit ama gelişmiş bir fotoğraf galerisi yazılımı. Resimleri kolayca yükleyip isim, etiket vs. düzenleme imkanı var. Fotoğraflara yorum bırakılabiliyor ve yorumlarda da WordPress gibi isim, e-posta adresi ve site adresi gibi bilgiler isteniyor. Ayrıca o da WordPress gibi eklenti desteğine sahip. Bu eklentilerle de yapabilecekleriniz çok veya sınırsız da diyebiliriz.

Kurulumdan biraz bahsedeyim. Kurulumu basit, zaten kendi de kurulum aşamasında size yardım ediyor. Öncelikle yazılımın kendi adresindeki indime bağlantısından ZIP veya TAR.GZ dosyalarından birini indiriyoruz. Bunları sunucumuzda galeriyi oluşturmak istediğimiz alana yüklüyoruz. Önceden de sunucumuzda bu yazılımla kullanabileceğimiz bir veri tabanı oluşturuyoruz ya da mevcut varsa ona da ekleyebiliriz. Daha sonra da aşağıdaki şekilde kurulum sayfasını açıyoruz:

www.siteniz.com/galeriadresifalan/zp-core/setup.php

Bundan sonra bir dizi kontroller yapılıyor, bunlarda amaç kurulumun sorunsuz geçmesini sağlamak. Çıkabilecek problemler galerinin kurulduğu yerdeki klasör izinleri ve veri tabanı ile ilgili sorunlar olabilir. Klasör ve veri tabanı izinlerinde yazılıma yazma ve değiştirme izni verilmeli, ayrıca doğru veri tabanı bilgileri girilmeli. Buradaki adımları doğru uygulayarak kurulum kısa sürede bitiyor.

ZENphoto yönetim paneliZENphoto yönetim paneli

Kullanıma gelince o da daha basit. Fotoğraf galerinize oturum açın ve “Options” sayfasına gidin. Burada gerekli ayarları istediğiniz şekilde yapabilirsiniz. Buradaki “gallery configuration” sekmesindeki “Enable mod_rewrite” seçeneğini aktif hale getirirseniz, fotoğraf dosyasının isminde bağlantılarınız olacaktır, bu hali diğerine tercih edin. Fotoğraf yüklemek için de “Upload” sayfasına gidin burada var olan bir albümün içine fotoğraf yükleyebilir veya yeni albüm oluşturabilirsiniz. Aşağıdaki kutucuklarda resimlerinizin veya içi resim dolu ZIP dosyanızın konumunu seçin. Daha sonra da “Upload” butonuna tıklayın ve dosyalarınız sunucuya yüklenecek ve yazılım tarafından otomatik veri tabanına eklenip gösterime girecekler. Diğer bir yöntem de resimleri FTP yoluyla albüm klasörlerinin içine atmak.

Yazılım yüklediğiniz fotoğrafları kendi bir gözden geçirir ve düzenler, bunları ayarlarından ayarlayabilirsiniz. Ayrıca farklı temalarla farklı bir galeri görünümü de elde edebilirsiniz, benimki sanırım standarttı.

Yazılımın tek eksiği şu an Türkçe desteği olmaması, sanırım üzerinde çalışan var ama tam bilmiyorum, yoksa ben de çevirisine başlayabilirim.

ZENphoto sistem gereksinimleri:

  • Sunucunuzda en az 10Mb boş alan
  • Apache veya IIS (Apache önerilir)
  • PHP 4.1.0 veya daha üstü, GD grafik kütüphanesi gerekli (genelde vardır)
  • MySQL 3.23 veya daha üstü veri tabanı

Artık galerim bu şekilde olacak. Panoramio üzerinde az bakılan ve Google haritalarına eklenmeyen fotoğraflarımı da oradan kaldıracağım. Bunun dezavantajı burası daha az ziyaretçi çekecek olduğundan daha az kişi tarafından fotoğraflarım görülecek ama benim için o kadar da önemli değil. Zaten arama motorları ziyaretçi gönderiyor, bir giren de bir daha çıkmadığına göre…

1 Yorum

  • Yazan: FeRHaD, 13 Aralık 2021 @ 4:53 am

    Artık kaldırıyorum bunu. Arada güncelleme geliyor, güncelleme çalışan sistemin içine ediyor, ya da bir şekilde müdahalede bulunmadan normal çalışmasına devam etmiyor. Ayar sayfasıyla karşılaşıyor kullanıcı. Belki başka bir galeri kurarım bir gün ama böyle bir galeri için motivasyonumu kaybettim çoktan. Yine de şehir ve mekân fotoğrafları için biraz merakım var ama… İleride belki…

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz