Garmin MARQ koleksiyonu

____________________________________________________________________

Garmin spor saatleri tarafında Fenix serisi ile oldukça iyi iş yapıyorken, ettiği kâr az gelmiş sanırım ki, yeni bir seri daha çıkarmış. Tamamen zenginleri hedefleyen Garmin MARQ koleksiyonu. 😀

Garmin zaten Fenix serisi ile hiçbir zaman ucuz bir saat üreticisi olmadı. Ancak ürettiği saatler diğer üreticilerin spor saatleri gibi uzaydan gelme görünüşlere sahip olmadığı ve fonksiyon olarak esnekliğe sahip olduğundan Fenix serisi oldukça ilgi çekmişti. Garmin Fenix saatler ile sporda kullandığınız saati günlük hayatta da kullanmak çocuk saati ya da kolda değişik bir cihaz kullanıyor hissi vermiyor, dikkatleri garip şekilde çekmiyordu. Özellikle Garmin Fenix 3 serisi ile saatin görünümü ciddi şekilde iyileşmişti. Devamında Garmin Fenix Chronos modeli ile Fenix saatleri daha iyi bir arayüz ve dış görünüm ile sunarak parası olanlar için bir farklılaşma alternatifi sunmuştu. Garmin Fenix ve diğer serilerini geliştirmeye devam ederken ortaya aniden farklı bir koleksiyon çıkıverdi; Garmin MARQ.

Garmin MARQ koleksiyonu Garmin saatlerinin genel tüm özelliklerini taşıyor. Yani diÄŸer tüm Garmin’lerdeki sportif DNA MARQ koleksiyonunda da var. Ancak kullanıcısına has özelliklerle de diÄŸer tüm Garmin serilerinden ayrılıyor. Garmin spor dalı olarak koÅŸu, yüzme, dış mekan, golf ve onlar haricinde de pilot saatleri üretiyordu. MARQ koleksiyonu ile biraz daha farklılaÅŸarak daha farklı bir yönde ilerlemiÅŸ. Saatler Fenix 5 + ailesi temelinde geliÅŸtirilmiÅŸ. Yani tüm Fenix 5 plus özelliklerini barındırıyorlar. Ãœzerine de kendi modellerine baÄŸlı özellikler ekliyorlar.

Tasarım olarak da tüm saatler birbirinden ayrılıyor yine. Fenix 5 ve 5+ serisine göre çok daha dikkat çekici görünümleri var. Fenix 5 serisinde sade olan saat çerçeveleri MARQ koleksiyonunda saatin hedef kitlesine yönelik özellikler gösteriyor. Mesela atlet saatinin çerçevesinde Vo2Max ve toparlanma süresi (Recovery Time) ile ilgili rakamlar varken saat ekranında belli anlarda gösterilen grafikler ile de bu rakamların eşleştirileceği veri sağlanmış oluyor. Expedition modelinde de bir pusulanın açıları var çerçevede. Tabi çerçeve yine ekranan yani yazılımdan destek alarak sunumunu yapıyor. Çerçevede ve yapıda ürüne göre titanium vs. premium malzemeler kullanılmış. Ancak atlet versiyonunda PVD kaplama kullanılması beni düşündürüyor. Fenix 3 ve 5 saatlerde de kullanılan bu kaplama saate iyi bir görünüm sağlasa da zamanla çizilmelerle aşınarak kaplamanın altındaki metalin görünmesine ve bu şekilde belirgin çiziklerin görünmesine sebep oluyor. Fenix kullanıcısı bu çizikleri idare edebilir ama 12 bin TL vermiş bir kullanıcı için bu pek kolay olmaz sanırım. Koleksiyonda atlet modelinde sadece silikon kayış gelirken diğerlerinde spor için silikon ve günlük kullanım için de ilgili renklerde deri ya da metal kayışlar geliyor. Ayrıca Fenix 5 ve 5 plus serilerinde olan QuickFit mekanizması da değişmiş. Artık kayışın pimindeki bir yayı bastırarak kayışı saatten söküyorsunuz. Bana eski sisteme göre biraz daha dayanıksız gibi geldi bu. Sonuçta pimin içinde boş bir alan var ve bu zorlanma durumunda pimin kopmasına sebep olup saatin düşmesine ve hatta kaybolmasına sebebiyet verebilir. Eski sistem daha dayanıklıdır bence.

Saatleri teker teker kısaca bir inceleyelim.

Garmin MARQ Athlete

Garmin MARQ koleksiyonunun atlet versiyonu MARQ Athlete.

Garmin MARQ Athlete 12.898,88 TL’lik Baytekin fiyatı ile MARQ koleksiyonunun en alınabilir saati! Temel olarak koÅŸucular için tasarlanmış. Fiyatı uygun tutmak için ise sadece silikon kayış seçeneÄŸi var, diÄŸer modeller gibi kendisine özgü ekstra bir kayışla gelmiyor bu versiyon. Çerçevesinde Vo2Max ve Recovery Time deÄŸerleri yer alıyor ve ekrandaki gösterimler ile de bunlar destekleniyor ve anlamlı veriler sunulması saÄŸlanıyor. Genel olarak Fenix 5+ serisine en yakın saat hani. Siyah çerçevesi çizilmelere kadar ne kadar dayanıklıdır bilinmemz tabi. Bu kadar para veren birinin saatinin taÅŸa sürtünce çizilip siyah çerçevede metal bir çizgi ile gezmesini istemem hani.

Garmin MARQ Expedition

Garmin MARQ koleksiyonunun atlet versiyonu MARQ Expedition.

MARQ Expedition adı üstünde kaÅŸiflere hitap eden bir model. Çerçevesinde pusula dereceleri yazıyor ki, ekran içi göstergelerle yön bulma vs. iÅŸlerde yadımcı olabilmesi için. Özel bir uygulaması ile GPS sabitleme sıklığını saatte bir gibi çok aÅŸağı çekerek ve kablosuz baÄŸlantılar vs. bazı özellikleri kapatarak aktivitelerde birkaç haftalık kayıt süresi saÄŸlıyor. Burada denen sanırım bir aya yakın bir süre ama laboratuvar ortamı ile son kullanıcı ortamı her zaman farklıdır. Tabi bunu yaparken toplanan veri sıklığını da azaltıyor. Maksat kutup kaÅŸifi kutbu keÅŸfederken, ne kaybolsun ne de yine mi ÅŸarj edeceÄŸim bu aleti diye düşünsün… Titanyum bir çerçeveye sahip ve şık bir Ä°talyan Vachetta deri kayışla geliyor. Tabi sportif aktiviteler için silikon kayışa da sahip ve kayış tüm seride olduÄŸu gibi kolayca deÄŸiÅŸtirilebiliyor. Topografik harita ve çeÅŸitli keÅŸif özelliklerine sahip. Fiyatı da sadece 15 bin TL’cik. 😀

Garmin MARQ Driver

Garmin MARQ koleksiyonunun atlet versiyonu MARQ Driver.

Yarış pistlerinin asfaltlarını mı aÄŸlatıyorsunuz? Bir saate de 21 bin TL’cik mi veresiniz var? Garmin MARQ Driver tam size göre. 😀 MARQ Driver, Garmin’in daha önce hiç üretmediÄŸi özelliklerde bir saat. Hatta bu tür bir saat üreten farklı bir firma olup olmadığını da bilmiyorum ama sanmıyorum da… Yarış saatleri üreten firmalar var ama bunlar daha çok sadece tasarım olarak bu kitleye hitap etme amaçlı saatler. MARQ Driver’de ise Ä°stanbul’daki Formula pisti dahil birçok pist verisi yüklü. Aktiviteyi baÅŸlattıp pistte yarışa baÅŸladığınızda cihaz otomatik kayda baÅŸlıyor ve nerede ne hızda gittiÄŸiniz gibi çeÅŸitli verileri yarış sonrasında inceleyebiliyorsunuz. Tasarım olarak kırmızı ve siyah renklerde metal kordona sahip ve silikon kayışı da geliyor yanında. Kordonun iç yüzeyi kırmızı silikon kısımlardan oluÅŸuyor. Çerçeve yine DLC kaplama titanyum ve seramik kısımlardan oluÅŸuyor. Yani çizilmezse iyidir… Çerçeçve tabii ki saatin iÅŸlevselliÄŸine yönelik olarak süslenmiÅŸ durumda. Yarış pistlerini saat yüzü olarak da kullanabiliyorsunuz.

Garmin MARQ Captain

Garmin MARQ koleksiyonunun atlet versiyonu MARQ Captain.

Garmin MARQ Captain, zaten Garmin’in ürettiÄŸi denizci saatlerinin MARQ koleksiyonuna yansıması. Regatta kadrana sahip mavi bir çerçeveye ve kaliteli bir dokuma kayışa sahip. Teknede kullanılan diÄŸer Garmin cihazlara baÄŸlanıp, onlardan bilgi alıp ekranda gösterebiliyor. Daha da ötesi, tekneyi uygun donanımınız varsa saatinizden kontrol edebilmenizi de saÄŸlıyor. Zaten Garmin’in deneyimi olduÄŸu bir saat türü. 15.900 TL’cik verin, alın gidin…

Garmin MARQ Aviator

Garmin MARQ koleksiyonunun atlet versiyonu MARQ Aviator.

Garmin MARQ Aviator da Garmin’in pilot saatlerindeki deneyiminin MARQ koleksiyonuna yansıması. Malum, pilotlar zengin insanlar olunca, firmalar paralarını almak için onlara özel ürünler üretebiliyor. 16.751,34 TL bir pilot için ne ki!.. Titanyum/seramik çerçevede bu sefer 0 – 24 arası saatler belirtiliyor ve ekran içi oklarla birden fazla zaman dilimini takip etmek mümkün. Hava alanlarının veri tabanına sahip ve uçuÅŸunuzu kaydedip, sonradan farklı yazılımlara bunu aktarmak mümkün.

Koleksiyonda Fenix serisine göre en önemli teknik geliÅŸmenin GPS yongasının deÄŸiÅŸmesi olduÄŸunu düşünüyorum. Evet, sonunda onca ÅŸikayetten sonra Garmin MTK GPS yongalarını bırakacak gibi duruyor. MARQ koleksiyonunda son zamanlarda Suunto ve Polar’ın da saatlerinde görülen Sony GPS yongalarına geçiÅŸ yapılmış. Tabi bu Fenix serisinin GPS performansı eleÅŸtirilerine çözüm olacakmı göreceÄŸiz. Fenix serisinde de bu güncellemeyi yapacaklarını umuyorum ki, kaç yıldır aynı MTK yongayı kullanıyorlar.

Garmin MARQ serisindeki tüm saatler vücudun oksijen seviyesini gösterebiliyor. Nabız sensörü de Garmin’in Elevate sensörünün yeni bir hali ile güncellenmiÅŸ. Tüm saatler müzik oynatma ve temassız ödeme özelliklerine sahip. Genel bir Fenix 5+ saatte olan her ÅŸey ve seçilen modele göre de fazlası bulunuyor tabi saatlerde.

Garmin MARQ koleksiyonundan saat alınır mı? Çok paranız varsa neden olmasın? Ben almayacağım ama size paranız fazla geliyorsa alın. Hani pahalı bir koleksiyon olması dert deÄŸil. Daha da pahalı, hatta pazardaki 5 TL’lik özelliÄŸi binlerce milyonlarca birim fiyata satan firmaların kapitalizminde o kadar pahalı bile deÄŸil. Ancak klasik bir pahalı saat aldığınızda yıllarca kullanabileceÄŸinizi biliyorsunuz. .OÄŸlunuza bile bırakabilirsiniz ki, o saati satsa yine iyi bir ederde satabilir uzun zaman sonra. Bunlar ise eninde sonunda akıllı özelliklere sahip elektronik spor saatleri. Her akıllı saat gibi, birkaç yıl sonra konunun çok dışında kalmış olma ihtimalleri bulunabiliyor. Yazılım güncellemeleri ne yazık ki her ÅŸeyi yapmalarına imkan vermiyor, donanımın sınırında kalıyorlar her türlü. Yine elektronik yapıları da bunların muazzam uzun zamanlar kullanımlarını olumsuz etkileyebilir. Batarya deÄŸiÅŸimi ile uzun bir süre kullanılabilir belki ama saati yeni bir saatle güncellemek varken kaç kiÅŸi bir ton para verdiÄŸi ve zamanla teknonlojide ilkel kalmış bir saatle uÄŸraÅŸmak ister. Hani saatin saati gösterme fonksiyonu dışında her ÅŸey zamanla eski teknoloji olacak. Kullandığımız zaman biriminin deÄŸiÅŸmesi bile mümkün. 😀 Ayrıca saatin destek aldığı Garmin Connect platformu da kaç yıl yaÅŸayacak, o da saatin torunluk olamamasındaki baÅŸka bir engel. Yani diyeceÄŸim, ille para verecekseniz kendinize güzel bir saat alın. Fenix 5 serisinden de bir saat ki, gelecek yıllarda güncellerken çok da aklınızda şüpheler ve piÅŸmanlıklar olmasın. Tabii ki çok parası olan ve bunu göstermek isteyene bir ÅŸey diyemeyiz.

1 Yorum

  • Yazan: clubcadde, 24 Mayıs 2019 @ 8:41 am

    Cookk teşekkürler

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz