Google Alert ile Sitenize Verilen Linkleri (Backlink) Bulun

____________________________________________________________________

Backlink İngilizce bir kavram, Türkçe’si sitenize verilen linkler, yani diğer site yöneticilerinin, blogcuların sayfalarına koyduğu sitenizin veya sayfalarınızın linkleri.

Blogunuz Technorati, Google Blog Search çeşitli blog arama motorlarına sorgular göndererek size link veren blogcuları gösterebilir. Ancak eğer siteniz bir blog değilse bu tür bir otomasyona sahip olmayabilirsiniz veya blog olmayan siteler link veren site olarak görünmez veya sunucu kısıtlamaları sebebiyle blogunuz blogunuza verilen linkleri görüntüleyemeyebilir. Böyle durumlara karşı Google Uyarı‘larının (Google Alerts) sitenize link verenler konusunda çok iyi olduğunu keşfettim.

Google Uyarıları, GoogleBot seçtiğiniz anahtar kelimeleri barındıran bir siteye girdiğinde sizi ayarladığınız sıklığa göre uyarmaya yarar. Yani önceden sitenizle ilgili anahtar kelimeler seçersiniz. Bunları Google Uyarılarına kaydedersiniz ve bu anahtar kelimeleri barındıran yeni bir sayfa yayınlandığında size mail yoluyla bildirilir.

Servisin bağlantılarla ilgili gözlem yapması anahtar kelime olarak “link:www.siteadresi.com” uyarılara eklenerek sağlanıyor. Google Uyarılarına girdiğinizde yapmanız gereken Search Term olarak link:www.siteadresi.com yazmak, uyarı türü (Type) olarak Comprehensive seçmek ve sıklık olarak (How Often) istediğiniz bir sıklığı seçmek ve mail adresinizi yazmak. Sıklık olarak tavsiyem günde bir defa (Once a day), böylece hergün sitenize verilen linkler ile ilgili bir e-posta e-posta adresinize gönderilicek. İsterseniz anında (As it happens) seçeneğini tercih edebilirsiniz ancak bu durumda rahatsız edici sıklıkta e-postalar almaya başlayabilirsiniz. Google Uyarıları adresi: http://www.google.com/alerts

Sitenize kimin, nereden bağlantı verdiğini bilmek her zaman için iyidir. Sitenize verilen linkleri takip etmek size şu gibi avantajalr kazandırır:

  • Sitenizin ününü gözleyebilirsiniz, ani değişikliklere hazır olabilir veya önlem alabilirsiniz.
  • Siteniz hakkında özellikle blogcular tarafında olan sohbetlere katılabilirsiniz.
  • Sitenize verilen bağlantılarda hangi anahtar kelimeler ile bağlantı verildiğini inceleyebilirsiniz.
  • Sitenize bağlantı veren kişi ile iletişime geçebilmenizi ve iyi bir link takası yapmanızı veya örneğin ticari bir site ise ticari bir ilişki kurmanıza yardımcı olabilir.

Bence bir deneyin ve ne tür sonuçlar alacağınızı görün. Şu an kullandığım barındırma hizmetinde sunucunun diğer sunuculara veri göndermesi ve alması engellenmiş olduğu için WordPress bana verilen linkleri göstermiyor. Bu durumda da tek şansım Google’da link:www.f-blog.info sorgusu ile arama yapmak ve çıkan siteleri incelemek ki bu da zaman kaybıdır veya istatistiklerimde kimin hangi siteden geldiğini takip etmekti. Fakat bu yöntemi keşfetmem oldukça iyi oldu. Google Uyarıları sayesinde hergün e-posta adresime linklerim hakkında bir rapor geliyor.

4 Yorum

  • Yazan: Onur, 26 Nisan 2008 @ 6:19 pm

    Başka ve uzun yöntemlerle ulaştığım bilgilere bu sayede kolayca ulaşacağım. Teşekkürler Ferhat.

  • Yazan: FeRHaD, 26 Nisan 2008 @ 6:34 pm

    Birşey değil. Aslında Google’da daha neler var ama işte kullanmasını bilmiyoruz.

  • Yazan: sercan, 28 Mayıs 2008 @ 3:16 am

    güzel mantık.. teşekkürler..

  • Yazan: FeRHaD, 28 Mayıs 2008 @ 1:33 pm

    Kesinlikle çok iyi bir mantık. Ayrıca sitenize yeni link verilemyen günlerde de size boş e-posta göndermeyerek gereksiz yere sizi meşgul de etmiyor.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz