Google Çökme Senaryosu ve Yerli Arama Motorlarımız

____________________________________________________________________

Zaman gazetesinin Cumartesi ekindeki bir başlık dikkatimi çekti;”Yeni Bir Felaket Senaryosu: Arama Motorları Çökerse Hayat Durur mu?”.Günümüzde istihbarat teşkilatlarının bile suçluları vb. tespit etmek için kullandığı arama motorlarının çökmesini düşünemiyorum. Gerçi bu çökme işi arama motorlarını hedef alan çok yoğun bir DoS saldırısı olmadan biraz zor olsa da Google’ın aniden çalışamaz duruma gelmesinin etkileri düşünüldüğünde böyle bir durumun ne kadar büyük bir felakete sebep olacağını tahmin etmek güç değil.Dünya üzerindeki yüzbinlerce öğrenci, profesör, gazeteci ve daha birçok kişi Google’ın çalışmadığını görünce şok olacak.

Bir öğretmenim bir araştırma konusu verecek, ben de oturacağım internetin başına ve tarayıcının adres çubuğuna google.com yazacağım; sonuç “Sayfa görüntülenemiyor”.İnternet bağlantısında bir arıza olduğunu düşünecek ve bir süre sonra tekrar deneyeceğim ve sonuç hüsran; Google çalışmıyor. Hemen Yahoo.com’a ışınlanacağım.Asıl sorun işte burada başlıyor; eğer Yahoo ve diğerleride çalışmazsa!?Arama motoru bolluğunun yaşandığı günümüzde ne yazıkki adam akıllı iş yapan arama motorlarının sayısı 10’u geçmiyor.Tüm arama motorlarının aynı anda çalışamaz hale gelmesi imkansız birşey gibi görülse de ülkemizin zaten zayıf olan yurtdışı internet bağlantısının kopabileceği düşünüldüğünde arama motorlarına ulaşamamak olmayacak şey değil. Geçmişte deniz altındaki fiber optik kabloların koparak yabancı sitelere ve sunuculara bağlanamadığımız zamanlar oldu.Tüm büyük arama motorları Amerika merkezli ve uluslararası internet bağlantımızda bir problem yaşanması durumunda hiçbirine ulaşamayacağız.Google’ın farklı ülkelerde veri merkezleri olsa da bildiğim kadarıyla Türkiye’de veri merkezi yok.Böyle bir durumda tüm ödev, bilimsel kaynak ve daha birçok araştırmalarımızı kütüphanelerden yapmak zorunda kalacağız.Bu da çok zahmetli ve zaman alan bir yöntem.

Peki böyle bir durumda arama yapabileceğimiz hiçbir kaynağımız olmayacak mı? Hayır, olacak; sayıları 10’u bulan bazlama.com, arama.cc, aradur.com ve arabul.com gibi yerli arama motorlarımız. Ne yazık ki hepsinin hali içler acısı(Kötülemek istemiyorum ama şu anki durumları böyle, daha geliştirilmeleri gerek).Hiçbiri bir Google veya Yahoo gibi kaliteli arama sonuçları veremiyor ve yine hiçbirinin yeterli endeksleme yapabileceği veri tabanları yok.Çoğuna site kayıtlarını elle yapıyorsunuz ve de aramalarını sizin belirlerdiğiniz anahtar sözcükler üzerinde yapıyorlar.Bunun için öncelikle sitenizle ilgili anahtar sözcükleri tespit ediyorsunuz ve bunları arama motoruna kayıt sırasında arama motoruna anahtar sözcük listesi olarak kaydediyorsunuz.Daha sonra bu anahtar sözcüklerle ilgili bir arama yapıldığında da siteniz arama sonuçlarında görünüyor.Bu şekilde de diğer üç büyük arama motoru gibi dinamik birşekilde sayfaları endekslemek mümkün olmadığı için aramalarınızda güncel sonuçlara ulaşmak neredeyse imkansız. Bazılarına da sitelerinizi ücretsiz kayıt edemiyorsunuz.Bazlama.com gibi sitelerde ise arama önce arama motorunun veritabanında yapılıyor eğer sonuç yoksa arama diğer arama motorlarında otomatik olarak yaptırılıyor ve alınan sonuçlar kullanıcıya sunulurken aynı zamanda da arama motorunun veritabanına kaydediliyor.Bu yaklaşık 12 saniye sürüyor.Aynı arama tekrar yapıldığında önceki aramanın sonuçları veritabanına kaydedilmiş olduğu için arama sonuçları veritabanından alınarak kullanıcıya sunuluyor.Bu işlem de yakalşık 0.0002 saniye sürüyor.Bu yönüyle bazlama.com diğer arama motorlarımızdan biraz daha iyi görünse de aramalarını diğer arama motorları üzerinde yapması nedeniyle bu motorlara ulaşılamadığında yine bizim için pek bir faydası olmayacak.Kimsede de tüm internet sitelerinin adreslerini aklında tutacak hafıza olmadığına göre bu çok büyük bir felaket olacak.Bu sebeple acilen yerli arama motorlarının desteklenerek veya yeni işe yarar bir arama motoru yapılarak internet aramalarının Türkiye içinde bir merkezde yapılması sağlanmalı.Zaman gazetesindeki yazıda arama motorlarının çalışmaması ile ilgili bazı ünlü gazetecilerin yorumları vardı. Gazetecilerimizin bir kısmı bunun bir felaket olacağını, bir kısmı o kadar da önemli olmadığını, bir kısmı da kütüphanelere nur yağdıracağını düşünüyor.Benim için sonuç kesinlikle korkunç bir felaket olacak.

Ancak gazetedeki yazıda bu arama motorlarının sadece arama ile ilgili yönlerinden bahsedilmiş.Böyle bir durumda Google, Yahoo gibi sitelerin e-posta hizmeti verdiği de unutulmamalı.Binlerce kişi e-postalarına ulaşamayacak.Buradan e-posta sistemlerinin kullanımlarının da yurt içi servislere kaydırılmasının önemi anlaşılıyor.Ayrıca bu arama motorlarının kişiye göre özelleştirilebilme yeteneklerinin de gelişmesiyle arama motorlarının gerektiğinde kişi hakkında topladığı bilgilerin stratejik önemi olabilir.Örneğin; bir devlet başkanının yaptığı aramaların ve girdiği sitelerin kayıtlarının Amerika gibi bir dış ülkede tutulması, gerektiğinde ülke yönetiminin bu kayıtları incelemesiyle olağanüstü bir stratejik bir bilgiye sahip olmalarını sağlayabilir.

Bunun dışında Google ve Yahoo gibi arama motorlarının kazançlarını reklam gelirlerinden elde ettiği ve binlerce sitenin bu arama motorlarından ziyaretçi aldığı ve kazanç sağladığı düşünüldüğünde, arama motorlarına ulaşılamamasının bu arama motorlarına ve hatta Dünya ekonomisine büyük bir zararı olabileceği ortadadır.

Sonuçta internete ve arama motorlarına bağımlı bir dünyada yaşıyoruz.Bu arama motorlarının neredeyse hiçbirinin üzerinde de bir denetemimiz yok.Sadece 36 gigabitlik bağlantımızın kopması değil, gelecekte Amerika’nın arama motorları kullanımına ambargo koyması gibi bir durumun da olabileceği göz önünde bulundurulmalı.Bunların stratejik olarak tehlikeleri ve bu arama motorlarının ülkemizden kazandıkları reklam gelirleriyle dışa giden dövizlerimizde cabası.Bu gibi tehlikelere karşı yapılabilecek en önemli şey ise yurt içinde daha iyi internet hizmeti vermek, Google gibi arama motorları geliştirmek veya şu ankileri destekleyerek iyileştirmek ve daha iyi mail hizmeti veren yerli e-posta servislerinin açılması.Bunlar da büyük mali kaynak gerektiren yatırımlar olduğu için özel sektör tarafından yapılması zor.Bu tür projelere devlet desteği şart .Ancak bunun için de bu konunun devlet gündeminde ki diğer sorunlar arasından sıyrılıp devlet gündemine taşınması gerekli.Yoksa gelecekte bu gibi felaket senaryolarının yaşanması kaçınılmaz.Derhal bu konuyla ilgili önlemler alınmalı fakat bu kimin umrunda!?

6 Yorum

  • Yazan: Mehmet, 23 Ocak 2007 @ 6:14 pm

    Bugün icin google veya yahoo nun çökmesi bir felaket olur gibime geliyor. tabi bu arada türkce arama motorlarınında kendilerini geliştirip en azından türkce veya türkiye ile ilgili aramalarda öne çıkmaları gerekir. Bu arada ben türkce aramamotorlarınında çok kötü olduklarını düşünmüyorum. aradığım bir çok bilginin fazlasına ulaşabiliyorum. ama tabi sürekli dinamik olmaları gerekir. google ve yahoo’nun korkunç bir bütcesi var onlara yetişmek herhalde o kadar kolay degil. hayırlısı olsun. güzel bir yazı teşekkürler

  • Yazan: FeRHaD, 12 Şubat 2007 @ 3:07 pm

    Şurada bir Türk arama motorunu tanıtıyorum.

  • Yazan: Orhan, 14 Kasım 2007 @ 1:21 pm

    Yazınız için teşekür ediyorum. Önemli bir noktaya ışık tuttuğunuzu belirtmeliyim. Yerli arama motorlarının iyileştirilmesi büyük gereksinim. Kendi küçük bütçemle ayakta tutmaya çalıştığım Bazlama.com tecrübesi bana gösterdiki küçük bütçelerle yola çıkıldığında ilerlemek zor oluyor. Hele de destek görmesseniz, sığ sularda kulaç atmaya devam ediyorsunuz. En büyük sıkıntıyı bant genişliğinde ve depolama cihazlarında yaşıyoruz. Yeterli işlem gücünü temin etmek de ayrı bir sıkıntı. Bir kenara üç-beş makine atıp idare etmekle olacak bir iş değil. Web sunucu çiftliği ve onu destekleyecek bant genişliğini temin etmek gerekiyor.

    Son zamanalarda ki çalışmalarım, hedefe yönelik sitelerde istenen bilgilerin çekilmesi ve bunların indekslenmesi yönünde. İşe yarar algoritmalar geliştirdim ve bazlama.com’da bunları fırsat bulduğum ilk zamanda uygulayacağım. Depolama kapasitesini ve Bant genişliğini artırmam şu anda kısa vadede zor görünüyor.

    Bir diğer sorun, Türkçe dil kodlaması. ş, i, ğ, ı gibi karakterler sorun teşkil ediyordu. Son zamanalardaki çalışmalarımla o sorunları da aştım. İnşallah, kısa süre içinde bazlama.com da yaşanan türkçe karakter problemini de çözmüş olacağım.

    Tüm Türk dünyasını kapsayıcı bir arama motoruna kavuşmamız dileklerimle…

  • Yazan: FeRHaD, 14 Kasım 2007 @ 2:29 pm

    Orhan Bey.
    Öncelikle çalışmalarınızı tebrik ediyorum. Türkiye’nin az sayıda olan arama motorlarından birini yönetmeye çalışıyorsunuz. Bahsettiğiniz gibi çok zor bir iş olsa gerek. Ne yazık ki arkanızda güçlü bir şirket olmadan bu işler biraz zor. Çünkü devletimiz İnternet ve bilişime önem veriyor görünse de hiçbir şey yaptığı yok. Halkımız derseniz bütün günlerini TV’de birilerinin dertlerini çözmeye çalışan (En azından öyle görünen ve onu amaçlayan) garip garip insanın psikolojisini bozan programlar izleyerek geçiriyor. İnternet’ten filan haberleri yok. Bu kesimi etkilemenin tek yolu bu tür bir programa çıkıp “Yerli Arama motorlarımız Desteklenmiyor!!!” diye yakınmak. Tabii ne kadar işe yarar o da belli değil. İnternet’i kullanan kişiler de çoğunlukla MSN vb. chat programları, arkadaşlık siteleri ve oyun sitelerinde geziyor.
    Yüzlerce sunucu da çalışan Türk İnternet sitelerini indekslemek yine o sayıda sunucuyu ve toplamı kadar da bant genişliğini gerektirir. Ancak şu an yapılabilecek özel bilişim şirketlerinden destek bulmak dışında pek fazla şey yok gibi görünüyor.
    Çalışmalarınızın devamını görmek bizi sevindirecek. Şimdiden bazlamanın yeni algoritmalarla çalışan yeni halini merak ettim.
    Bazlama.com‘un daha iyi yerlere gelmesi dileği ile…
    Saygılar.

  • Yazan: Derya Terzi, 16 Mayıs 2008 @ 5:31 pm

    Tezara.com U beğenmediğinizi bir başka sitede gördüm ve asaha.com u savunmuşsunuz .Kısa bir bilgi vereyim Tezara.com unda özel bot sistemi var sadece bilgileri Türk halkı alıştığı için Google TArzında sıralıyor;bilginize.
    Tezara Bot sisteminin ismi (user Agent) = Tezara Tezbot V1-/ şeklkindedir.

    Bence tezara.com sunucusunun bir bölümü Türkiyede barındırılmaktadır + yedeklemnerin hepsi Türkiye/İzmirde.
    Sadece Yurt dışında Ana domainin gösteriliyuor kısa sürelğine.(fakat neden yaptıklarını tam bilmiyorum )

    Tezara ^’yı tavsiye ederim

  • Yazan: Derya Terzi, 16 Mayıs 2008 @ 5:32 pm

    Yanlış yazıyı düzelttim:

    Tezara.com sunucusunun bir bölümü Türkiyede barındırılmaktadır + yedeklemnerin hepsi Türkiye/İzmirde.
    Sadece Yurt dışında Ana domainin gösteriliyuor kısa sürelğine.(fakat neden yaptıklarını tam bilmiyorum )

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz